Udang kara rasa kes4kitan ketika direbvs hidup-hidup, UK bakal har4m amalan ini bawah und4ng-und4ng kebajikan haiwan

Merebvs udang kara secara hidup-hidup dalam air mend1dih akan menyalahi und4ng-und4ng di United Kingdom tidak lama lagi selepas kajian mendapati hidupan laut itu boleh merasai kesak1tan seperti manusia.

Kajian penyelidik dari London School of Economics (LSE) mendapati terdapat bukti saintifik kukuh yang menunjukkan haiwan laut spesies decapod itu mampu merasai kesak1tan dan memahami ketika berhadapan bah4ya, lapor The Guardian.

Penyelidikan itu menunjukkan krustasea decapod mempunyai reseptor opi0id dan bertindak balas terhadap ub4t pen4han sak1t opioid dengan cara yang sama seperti vertebrata, dengan kukuh menunjukkan haiwan ini berasa sak1t.

Reaksi decapod terhadap ser4ngan badan, seperti cuba melarikan diri daripada air mend1dih, adalah bukti lanjut tentang keupayaan mereka untuk merasai pender1taan dan kesak1tan.

Gambar Hiasan / Pixabay

Di samping, terdapat kajian yang lebih besar menunjukkan bahawa cephal0pod mempunyai otak yang k0mpleks dan sistem saraf, dapat belajar dan bertindak mengelak pengalaman tidak menyenangkan seperti kejvtan elektrik, untuk menyelesaikan mas4lah dan menggunakan alatan.

Bukti-bukti yang bermakna haiwan berkenaan akan diiktiraf sebagai m4khluk hidup menurut Rang Und4ng-Und4ng Kebajikan Haiwan yang bakal dibentang.

Menteri Kebajikan Haiwan Zac Goldsmith berkata, “Kajian saintifik amat jelas menunjukkan krustasea decapod dan m0luska cephalopod boleh merasakan kesak1tan, maka dengan ini adalah wajar haiwan yang disebutkan dilindungi haknya di bawah und4ng-und4ng yang penting ini.”

Hidupan laut decap0d yang bakal disenaraikan membabitkan udang kara, udang galah dan ketam, manakala cephalopod termasuk sotong, yang sebelum ini dikecualikan daripada rang und4ng-und4ng berkenaan.

Hidupan laut ini dikecualikan walaupun haiwan terbabit mempunyai sistem saraf pusat yang k0mpleks yang dilihat sebagai salah satu ciri utama sentience atau keupayaan m4khluk yang dapat merasa.

“Selepas melakukan lebih 300 kaj1an saintifik, kami membuat kesimpulan krustasea decapod dan moluska cephalopod perlu dianggap sebagai m4khluk hidup. Oleh itu, haiwan ini juga perlu dimasukkan di dalam skop und4ng-und4ng kebajikan haiwan,” kata Dr. Jonathan Birch dari LSE.

Gambar Hiasan / Pixabay

Dr. Birch menambah dengan pindaan yang akan dibentangkan, ia akan membantu mengh4puskan sebarang pencanggahan terhadap haiwan laut dalam kategori ini.

Menurut Dr. Birch lagi, sotong dan cephalopod lain dilindungi dalam sains selama bertahun-tahun, tetapi tidak pernah menerima sebarang perlindungan di luar sains.

Jabatan Alam Sekitar, Makanan dan Hal Ehwal Luar Bandar (DEFRA) United Kingdom akan membentangkan pindaan rang und4ng-und4ng berkenaan di Parlimen bagi memberi pengiktirafan hak dan perlindungan ke atas haiwan laut terbabit.

Beberapa negara lain yang telah memberi perlindungan kepada spes1es hidupan laut ini dalam perundangan kebajikan haiwan termasuk Norway, New Zealand, Austria, serta sebahagian Itali dan Jerman.

Sumber : Erabaru

Leave a Comment