‘Ratu masuk pertandingan’ kelam k4but tunjuk piala, ibu t4k sangka ramai minta tip gilap bakat anak

KELAM k4but masuk ke dalam kereta gara-gara mahu menunjukkan piala yang dimenangi kepada ibu bapanya, telatah gad1s cilik ini benar-benar mencu1t hati netizen.

Dengan wajah penuh teruja berc4mpur bangga, kanak-kanak perempuan berkenaan bercerita bahawa piala tersebut dimenanginya kerana berjaya memperoleh tempat pertama pertandingan pantun anjuran sekolahnya.

Reaksi ibu bapa serta abangnya yang mengucapkan tahniah sambil bertepuk tangan di atas kejayaan si cilik turut mencur1 tumpuan ramai yang memuji pendekatan keluarga berkenaan.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Wan Noorleesa Abdul Latip berkata anak keduanya, Dahlia Humaira Mohd Nurullail atau senang disapa Yaya yang merupakan pelajar tahun 1 di SK Krub0ng, Melaka, sememangnya aktif menyertai pelbagai pertandingan anjuran sekolahnya.

“Abang dia yang darjah 5 tu mula-mula suka masuk pertandingan. Jadi Yaya pun terikut dan j4tuh minat sebab tengok abangnya asyik dapat hadiah. Bermula usia Yaya lima tahun lagi, dia dah masuk pertandingan.

“Yang dalam vide0 v1ral baru-baru ini, Yaya menang pertandingan pantun. Waktu sekolahnya anjur pertandingan sempena bulan kemerdekaan, Yaya masuk pertandingan pantun, menyanyi lagu patri0tik dan mewarna.

yaya baru 3

Yaya mengikut jejak langkah abangnya yang gemar menyertai pertandingan.

“Semua pertandingan tu dia bawa balik piala. Keraplah dua beradik ini bawa balik piala ataupun hadiah lain sebab suka ‘take part’ apa saja pertandingan.

“Kadang-kadang dia yang minta kita tanyakan cikgu, pertandingan apa yang b0leh dia masuk lagi,” cerita wanita berusia 37 tahun ini mengenai anak bongsunya.

yaya baru 5

Koleksi piala dan tr0fi yang dimenangi dua beradik ini.

Menurut Wan Noorleesa, guru-guru di sekolah juga sering memberi galakan kepada Yaya untuk menyertai pertandingan kerana mengesan bakat yang dimiliki anaknya itu.

“Cikgu nampak dia aktif dan t4k segan nak bercakap. Saya selalu juga k0ngsi video-video Yaya berpantun dalam Faceb00k. Kadang-kadang bila ada yang request nak dengar Yaya pantun, dia boleh berpantun ‘on the sp0t’.

“Siap dengan int0nasi, gerakan badan dan mimik muka sekali. Dia senang in-character. Dan satu lagi, Yaya memang c0nfident depan orang dan kamera,” ujarnya yang mengusahakan b1snes secara dalam talian.

Berk0ngsi video-video keletah Yaya dan abangnya di TikT0k dan laman s0sial lain, Wan Noorleesa berkata dia tidak menyangka ramai ibu bapa meminta tip daripadanya berkenaan kaedah menggilap bakat anak-anak.

yaya baru 2

Bakat Yaya mendapat perhatian Jabatan Pener4ngan.

“Satu elemen penting, ibu bapa perlu luangkan masa dengan anak-anak. Dari situlah kita tahu minat mereka. Saya dulu kerja pagi pulang malam. Akhirnya pada 2016, saya res1gn sebab nak spend masa dengan anak-anak.

“Sebenarnya budak-budak ada minat tersendiri. Bila mereka minat. kita bagi galakan dan gilap. Antara caranya, kita bantu belikan peralatan atau apa-apa barang yang diperlukan untuk minat mereka tu.

yaya baru 1

Si cilik ini bercita-cita untuk menjadi se0rang tenter4.

“Kalau anak-anak masuk apa jua pertandingan, kita sebagai ibu bapa bagi kata-kata semangat. Kalau mereka menang, kita bagilah reward untuk naikkan lagi semangat mereka,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment