Penunggang m0t0sikal nyaris terjun4m ke dalam ‘sinkh0le’ di tengah Jalan Teluk Likas

Laluan di Jalan Teluk Likas di K0ta Kinabalu, Sabah ditutup sementara kepada pengguna jalan raya susulan terdapat mendapan hingga mengakibatkan lub4ng besar atau ‘sinkh0le’ di jalan berkenaan.

Kejadian disedari pengguna yang melihat jalan berlubang pada kira-kira jam 12 tengah hari, 28 November lalu dan mereka terkejvt apabila mendapati berlaku mendapan tanah di tengah jalan raya.

Facebook

Kejadian mendapan tanah berkenaan berjaya dirakam oleh salah seorang penduduk di l0kasi berhampiran tempat kejadian melalui CC TV miliknya yang diletakkan di hadapan rumah.

Rakaman C CTV berkenaan turut merakam seorang penghantar makanan yang menaiki motosikal nyaris terjun4m ke dalam lubang besar itu, tetapi dengan pantas sempat memberhentikan mot0sikalnya sebelum terj4tuh ke bahu jalan.

Facebook

Seorang pengguna jalan raya, Masri Zainal berkata dia melalui jalan terbabit kerana mahu ke Kota Kinabalu dari Likas.

“Jalan tiba-tiba sedikit ses4k dan nampak ada satu mot0sikal berada di tepi jalan. Rupanya ada penghantar makanan kemal4ngan. Ramai pengguna ketika itu beranggapan berlaku kem4langan tetapi bila semakin dekat saya terkejvt apabila melihat ada lubang besar,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Facebook

Manakala seorang lagi pengguna jalan raya terbabit, Alvin Tan berkata dia dalam perjalanan dari Teluk Likas ke Likas Jaya ketika kejadian berlaku.

“Saya lihat beberapa kereta berhent1 di tepi jalan sebelum turut sama menghentikan kenderaan dan mendapati ada lubang besar. Saya berharap jalan r0sak ini dapat diperbaiki dengan segera kerana ia boleh membah4yakan pengguna jalan raya yang melalui jalan ini khususnya ketika waktu malam dan hari hujan,” katanya.

Facebook

“Selain itu, ia juga boleh menyebabkan berlaku kesesakan lalu lintas kerana ramai orang ramai sudah memulakan aktiviti harian seperti keluar bekerja dan menghantar anak ke sek0lah,” tambah Alvin.

Sementara itu, Pengarah Kerja Raya Sabah, Ir Ali Ahmad Hamid ketika dihubungi mengesahkan kejadian terbabit.

Facebook

“Kita sudah mengambil tindakan segera mengenai kejadian ini dan syarikat k0nsesi Globinaco juga sudah diarahkan untuk meninjau keadaan di lokasi kejadian.”

“Kita juga sudah memaklumkan perkara ini kepada Jabatan Perkhidmatan Pembentongan Sabah kerana lubang yang ada di kawasan itu adalah berikutan membabitkan aset pembentvngan mereka,” jelas Ir Ali Ahmad Hamid.

Tonton video di sini.

Sumber : Erabaru

Leave a Comment