Vide0 anak perempuan angkat bapa guna kren buat ramai k4gum – “Lelaki inilah yang hantar 7 anaknya masuk universiti”

JASA dan peng0rbanan 0rang tua yang membesarkan anak-anak sememangnya tidak dapat dibal4s dengan apa jua harta di dunia.

Namun selagi hayat dikandung badan, sudah menjadi tug4s anak-anak untuk mencurahkan bakti buat ibu bapa bagi membal4s kembali jasa, lebih-lebih apabila mereka sudah tua atau sak1t.

Dek kerana itu, se0rang gad1s tidak pernah mengelvh bahkan bersyukur kerana diberi kesempatan untuk menjaga bapanya yang sak1t, sejak setahun lalu.

Berusia 22 tahun, Aisyah Ishak menguruskan bapanya, Ishak Ahmad, 66, yang disahkan mengh1dap penyak1t saraf pada 2008.

“Segala-galanya bermula apabila bapa saya ceder4 ketika bermain takraw di mana ur4t kakinya putvs. Namun dia beransur pulih selepas itu. Pada 2017, keadaannya semakin mer0sot… bapa beransur-ansur tak boleh berjalan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Mula-mula dia berjalan pakai t0ngkat. Tapi sejak Disember tahun lalu, langsung tak boleh berjalan. Nak berdiri pun boleh sekejap saja. Jadi sekarang guna kerusi r0da sepenuhnya. Sekarang ni hanya tangan kanan yang masih kuat sikit.

“Mungkin ada hikmahnya juga kerana saya belajar secara dalam talian dari rumah sejak Januari tahun lepas. Jadi bolehlah bantu mak uruskan bapa ketika adik beradik lain bekerja jauh dan sudah berumah tangga,” ujarnya yang merupakan penuntut Ijazah Sarjana Muda Keusahawanan (Peruncitan) Universiti Malaysia Kelantan (UMK).

kren 1

Aisyah menjaga bapanya sejak Januari tahun lalu.

Menetap bersama ibu bapanya di Felda Kerat0ng 6, Muadzam Shah, Pahang, Aisyah berkata rutin hariannya bermula seawal pukul 5.30 pagi setiap hari.

“Bangun saja, saya kejvtkan bapa untuk bersihkan dirinya dan s0lat. Pukul 7 saya keluar bekerja secara sambilan di pasar yang terletak berdekatan dengan rumah.

kren 3

Ishak mender1ta penyak1t saraf sejak 2008.

“Alhamdulillah, bapa saya tiada kenc1ng manis, dar4h tinggi atau penyak1t lain. Dia tidak perlu makan ub4t setiap hari… hanya bila perlu sahaja,” ujar anak ketujuh daripada lapan adik beradik ini lagi.

Hampir setahun menguruskan bapa yang uzvr, Aisyah berkata dia tidak dapat menyembunyikan perasaan seb4k setiap kali lelaki tersebut mem0hon maaf kerana merasakan dirinya menyus4hkan anak-anak.

“Bapa asyik ulang ‘bapa banyak sus4hkan kamu semua’… setiap kali kalau saya bersihkan dirinya. Tapi saya tak rasa susah langsung. Dia bukan orang lain, dia bapa saya.

“Lelaki inilah yang hantar anak dia seramai tujuh 0rang masuk universiti. Tak dapat nak sembunyikan rasa seb4k dan sed1h bila dengar bapa cakap macam tu selalu,” ujarnya.

Tambah gad1s ini, vide0 yang dimuat naik di laman TikT0k memaparkan dirinya sedang menguruskan bapa, hanyalah sekadar perk0ngsian pengalaman semata-mata.

kren 2

Ibu dan bapa Aisyah menetap di Felda Kerat0ng 6.

“Masa tu saya nak angkat bapa dari kerusi r0da untuk baringkan atas katil menggunakan kren yang dibel1 dari Sh0pee. Bapa kata cuba rek0d dan tunjuk dekat adik beradik lain.

“Dalam masa yang sama saya p0st dekat TikT0k juga. Tak sangka, ramai yang minta saya share pasal kren yang saya guna, katil, kerusi r0da elektrik yang kami adik beradik beli untuk bapa.

kren 4

Aisyah (tengah) merupakan anak ketujuh daripada lapan adik beradik.

“Dan ramai yang ucapkan terima kasih sebab beri mereka inspirasi dan idea macam mana nak angk4t orang sak1t. Saya seronok bila secara tak langsung, video itu beri manfaat kepada yang lain.

“Apa yang boleh saya k0ngsikan, kalau kita diberi peluang, jagalah ibu bapa sebaiknya. Kalau tiada peluang, cari juga. Nanti jika mereka tiada lagi, tak ada dah peluang nak berbakti. Hilanglah ladang pahala. Masa inilah kita pula berada di sisi mereka,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment