Kis4h ikan tapah bukan sekadar rekaan… sump4han keturunan Pak Kaduk tiada penghujung, penawarnya hanya satu!

BERBEZA dengan sump4han Mahsuri yang bertahan selama 7 keturunan melibatkan penduduk Langkawi, namun sump4han ikan tapah ini hanya dikenakan ke atas keturunan Pak Kaduk tetapi bersifat selama-lamanya.

Berlaku sejak zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Shah ibni Sultan Mansur Shah ketika tahun 1400-1500 dahulu di mana sukan menyabung ayam sangat p0pular dalam kalangan rakyat, bangsawan termasuk juga sultan.

Pada ketika itu, ada se0rang lelaki berketurunan raja bernama Pak Kaduk datang dari Siak, Sumatera belayar dari Selat Sungai Perak.

Dia telah membuat keputusan untuk menetap di Perak serta berkahwin dengan orang di sana.

Pak Kaduk merupakan seorang yang sangat handal dalam permainan menyabung ayam sehingga digeruni 0leh penduduk kampung yang didiaminya.

Pak Kaduk terkenal dengan kisah mit0s bermain sabung ayam.

Tew4s Menyabung Ayam

Pada suatu hari, dia telah dicabar oleh sultan di mana jika Pak Kaduk k4lah, dia terp4ksa menyerahkan seluruh hartanya kepada sultan.

Tidak disangkal lagi ayam milik Pak Kaduk telah menang tetapi dia tidak tahu bahawa ayam taruhannya itu telah dituk4rkan sebelum perlawanan tersebut.

Pak Kaduk akur dengan kekal4han lalu memberikan seluruh harta kepada sultan termasuk isteri dan anaknya sendiri kecuali haiwan peliharaannya kerana kucing tersebut tiada di rumah pada ketika itu.

Akur dengan kekal4han dihadapinya, Pak Kaduk mengembara ke Sungai Perak bersama si bulus miliknya itu.

Mengikut mit0s kucing mampu mengesan ikan tapah di dalam sungai.

Semasa Pak Kaduk sedang beristirehat di pinggir Sungai Perak tersebut, kucingnya datang menghampiri se0lah-olah mengajak dia mengikutnya ke suatu tempat. .

Ha1ran dengan kelakuan si bulus, Pak Kaduk ekori kucingnya ke tepi Sungai Perak dan ketika itulah Pak Kaduk terjumpa dengan seekor ikan tapah gergasi memiliki pervt yang besar.

Dipendekkan cerita, Pak Kaduk membel4h pervt ikan tersebut lalu keluarlah em4s yang banyak dalam badan ikan tapah itu.

Orang-orang tua dulu pernah berkata, Pak Kaduk kemudian mengambil emas tersebut dan menjah1t semula pervt ikan tersebut sebelum dilepaskan menggunakan benang batang pisang sambil melafaz sump4h kekal sehingga ke hari ini.

Sump4han ikan tapah masih diperkatakan sehingga ke hari ini.

Sump4han Ikan Tapah

Pak Kaduk dikatakan telah bersump4h, “Mulai hari ini dan ke hadapan, aku tidak akan menyabung lagi. Aku, isteriku, anakku, cucu-cicit, piyat-piyut, empas-empas endaun, entahkan ia entahkan bukan tidak boleh makan, menyak1ti atau meng4niaya anak ikan tapah.

“Barang siapa yang mel4nggar sump4h aku akan mendapat sak1t kulit seperti gat4l, melecvr dan bengk4k-bengkak. Kiranya tahan badan, tidak selamat hidupnya.”

Beginilah luahan kisah sump4han Pak Kaduk yang masih berkait dengan lagenda ikan tapah sehingga kini.

Sejak itu, semua keturunan Pak Kaduk tidak lagi makan ikan tapah serta membuat p4ntang l4rang selepas mendapat bantuan daripada emas yang keluar dari pervt ikan itu.

Mit0s mengatakan harta Pak Kaduk ialah tiga kerongsang emas dipercayai daripada pervt ikan tapah. Keturunannya masih utuh dan akan digunakan untuk mengub4ti penyak1t yang berlaku selepas memak4n ikan tapah.

Emas dijadikan sebagai penawar gatal-gatal akibat makan ikan tapah.

Terkena Penyak1t Kulit

Orang yang mengalami keg4talan dan al4han selepas memakan ikan tapah akan mendapatkan raw4tan di rumah waris Pak Kaduk berada di sebuah perkampungan di Perak.

Kebiasaannya waris Pak Kaduk akan memberikan air penawar diisi dalam bot0l kepada mereka yang dikatakan terkena sump4han.

Waris Pak Kaduk menyediakan air penawar dengan merendam em4s ke dalam air untuk diminum, disapu pada kawasan yang g4tal, atau sebagai air mandian.

Meskipun sump4han ini dikatakan hanya berlaku kepada keturunan Pak Kaduk yang berasal dari Perak, namun ia juga dipercayai boleh terkena kepada anak-anak mereka menerusi perkahwinan yang melibatkan keturunan ini.

Kebanyakan waris Pak Kaduk kini dikatakan tinggal di daerah Perak Tengah atau ada juga mereka yang telah berhijrah ke bandar untuk bekerja.

Percaya atau tidak adalah terpulang kepada diri masing-masing kerana ikan tapah itu sendiri kini sukar untuk dijumpai.

Kita boleh pilih untuk tidak memakan ikan tersebut bagi mengelak kepupvsan haiwan ini mahupun terkena sump4han ikan tapah itu sendiri.

Sumber : mStar

Leave a Comment