Rumah t4k nampak bumbung, kedai t0tal l0st… wanita ini seb4k 1,000 tudung tenggelam dalam banjir, plan ju4l RM4 sehelai walau tak balik m0dal

PERASAAN p1lu di hati, tak siapa mampu mengerti.

Menurut Anita Hassan, 27, yang juga m4ngsa banjir di Batu Kapur, Mentakab, Pahang, dugaan kali ini membuatkan dia terduduk dengan linangan air m4ta.

Selain kediamannya yang ditenggelami air hingga ke paras bumbung, kedai tudung dan k0smetik miliknya turut mengalami kerug1an akibat benc4na berkenaan.

“Kami sekeluarga berp1ndah ke Pusat Pem1ndahan Sementara (PPS) pada 19 Disember lalu. Air di rumah dah surut, tapi lumpur masih banyak. Jadi sehingga hari ini saya masih di PPS.

“Rumah kami tak ada tilam, tak ada bantal. Pakaian pun tak ada. Saya hanya sempat bawa tiga helai ketika berpindah tempoh hari.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Boleh dikatakan t0tal l0st. Air naik sehingga tenggelam paras bumbung rumah. Awal tahun dulu pun dah banjir tervk, tapi lumpur tak seteruk kali ini,” ujarnya yang mesra disapa Eyta.

Menurut ibu kepada dua cahaya mata itu, dug4annya bagaikan berganda apabila kedai di Bandar Mentakab yang diusahakan sejak empat tahun lalu turut ditenggalami banjir.

eyta1

Eyta membuat tut0rial penggayaan tudung.

Lebih p1lu katanya, kira-kira 1,000 tudung ju4lannya turut basah dalam kejadian yang berlaku pada minggu lalu.

“Selain rumah, kedai pun t0tal l0st. Tak sangka air naik juga di kawasan kedai. Kami dah angkat barang letak tinggi-tinggi, tapi tetap ditenggelami air. Bandar Mentakab biasanya jarang banjir.

“Ia b1snes keluarga, kami t0p up sikit-sikit barang-barang, namun semuanya h4ncur sekelip mata. Barang k0smetik semua tak dapat diselam4tkan, kena buang.

“Saya tak tahu nak cakap macam mana. Masa mula-mula buka kedai selepas air surut, saya rasa terduduk. Inilah dug4an paling besar. Saya memang menang1s, hilang kata-kata,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Eyta turut berk0ngsi video ker0sakan kedainya menerusi aplikasi TikT0k sehingga meraih hampir sejut4 tontonan.

Kata Eyta, dia sebak membaca k0men orang ramai yang mendoakan kesejahteraan dia sekeluarga sehingga ada yang turut memberi sumbangan w4ng kepadanya.

eyta2

Kesan benc4na banjir yang dik0ngsi Eyta.

“Saya sed1h bila video itu v1ral, ramai yang prihatin. Ada juga yang sumbangkan duit kepada saya,” ujarnya seb4k.

Bagi meneruskan kehidupan, Eyta turut merancang untuk membersihkan tudung-tudung yang berjaya diselam4tkan yang mana ia akan diju4l pada harga murah kepada orang ramai.

“Saya rancang untuk cuci tudung tu bersih-bersih, InsyaAllah minggu depan saya nak ju4l pada h4rga RM4 atau RM5 sehelai.

“Walaupun tak balik m0dal, saya tak kisah, tak apalah daripada langsung tak dapat apa-apa,” ujarnya seb4k.

Sumber : mStar

Leave a Comment