Mlsteri Lub4ng Arnab B0ngkar Sejarah 700Tahun. Ramai Tak Sangka Bila Lihat Apa ada dalamnya

Siapa sangka lubang arnab yang nampaknya dalam keadaan biasa di sebuah ladang petani menuju ke satu tempat perl1ndungan bawah tanah yang dikatakan telah digunakan oleh peng4nut ag4ma pada zaman abad pertengahan.

Menurut legenda tempatan, Gua Caynt0n, dekat Shifnal, di Shropshire, digunakan oleh pengikut Kn1ghts Templ4r pada abad ke 17. Membawa kepada penemuan tapak tinggalan sejarah yang berusia hampir 700 tahun.

Ianya berlaku di Shropshire, England namun l0kasi yang lebih tepat tidak dided4hkan kepada umum. Pencarian itu dimulakan oleh Michael Scott dari Birmigham yang merupakan seorang jurugambar. Video disediakan di bawah.

Tujuan asal tempat ini masih diselimuti m1steri, tetapi Historic England, yang menggambarkan gua-gua itu sebagai gr0tto, percaya bahawa tempat ini mungkin dibina pada akhir abad ke 18 atau awal abad ke 19 iaitu beratus-ratus tahun setelah Templ4r dibubarkan.

Dalam lap0rannya, dikatakan gua-gua itu digunakan untuk upacara s1h1r hitam oleh pengunjung m0den yang datang.

Michael Scott, dari Birmingham, terus melawat gua setelah melihat vide0 mereka dalam talian.

Dia berkata: “Saya melintasi ladang untuk mencarinya, tetapi jika anda tidak tahu ia ada di sana, anda akan berjalan melewati ladang itu. Mengingatkan berapa lama ia berada dalam keadaan lu4r biasa, ia seperti ku1l bawah tanah.”

“Mengambil kira berapa lama ia sudah wujud, ia masih dalam keadaan yang amat men4kjubkan. Rasanya seperti ku1l bawah tanah,” kata Michael.

Perjalanan untuk ke ku1l tersebut agak sukar kerana ruangnya agak kecil. Untuk sesiapa yang berketinggian lebih dari 6 kaki, anda harus memb0ngk0kkan badan. Beberapa ruang sangat kecil sehingga mereka yang menjelajah harus memasukkannya dengan tangan dan lutut.

Menceritakan pengalamannya masuk ke ku1l tersebut, dia terpaksa memb0ngkok dan kawasan tesebut sangat sunyi. Terdapat juga beberapa ekor labah-labah di dalam tempat tersebut.

Tambah Michael, semasa mus1m hujan laluan masuk ke ku1l tersebut akan menjadi agak licin, namun keadaan di dalam ku1l tersebut kering.

Lebih men4kjubkan, ku1l bawah tanah tersebut mempunyai rekaan yang un1k dan tidak diusik sedikitpun keasl1annya.

Gua-gua itu dilap0rkan ditutup pada tahun 2012 dalam usaha untuk menjauhkan peng4cau dan pengamal s1hir h1tam.

Sedikit info, The Caves Caynt0n adalah satu siri kamar bawah tanah buatan manusia dalam alasan Caynt0n Hall, dekat Beckbury, Shropshire , England. Tujuan asal dan tarikh pembinaannya dipert1kaikan, walaupun kebanyakan sumber berwibawa menyatakannya pada abad ke 19.

Gua itu terdiri daripada siri tidak teratur 4mbulat0ri neo R0man dan ruang yang dilubangkan daripada batu pasir, dengan gerbang berukir, tiang, simb0l dan ceruk, nampaknya untuk lilin.

ArticleByDaily

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis k0men anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau semua komen yang ditulis disini. Segala k0men adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber : Limau Asamboi

Leave a Comment