Dug4an 2021! Dua anak masuk h0spital, rumah pula dil4nda banjir ketika suami 0ffshore… wanita ini k0ngsi tip buat geng PJJ

TAHUN 2021 sudahpun melabuhkan tirainya.

Boleh dikatakan ia adalah ‘tahun duk4’ di mana pelbagai ins1den pahit yang berlaku terutamanya ketika penghujung tahun menyaks1kan banjir burvk melanda di beberapa negeri.

Bagi wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Jue Liyana, 2021 diibaratkan sebagai tahun yang penuh dengan 0nak dan cabaran, lebih-lebih lagi pelbagai peristiwa tidak terduga berlaku satu demi satu ketika suaminya bertugas di 0ffsh0re.

“Sebelum ini banyak juga cabaran tapi tidak setanding dengan dug4an yang menjengah pada 2021. Kebetulan pula suami agak kerap bertugas di 0ffshore dan ketika itulah banyak ins1den tak terduga berlaku.

“Ia bermula dengan anak kedua terpaksa dimasukkan ke h0spital gara-gara j4ngkitan pada usus pada Mac 2021.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Kemudian anak sulung terj4tuh ketika bermain dan tangan kanannya pat4h. Pan1k sangat sebab ketika kejadian suami bertug4s. Terus kejarkan ke h0spital. Selepas itu, dia dimasukkan lagi sekali ke h0spital kerana ada kelenjar di kakinya dan perlu buat pembed4han.

“Dua bulan juga kami ulang alik ke h0spital sebab nak cuci luk4. Hati ibu mana tak luluh bila anak kecil mer4ung kesak1tan. Selepas itu, anak kedua saya pula tersel1uh.

“Dan kemuncak cabaran, pada Disember di mana rumah kami di Klang, Selangor dil4nda banjir. Suami tiada juga ketika itu. Mujurlah adik kebetulan teman, jadi dialah tol0ng angkut barang-barang dan perab0t ke tingkat atas,” ujar wanita berusia 29 tahun ini kepada mStar.

pjj 2

Anak sulung dan anak kedua Jue Lieyana dimasukkan ke h0spital sewaktu suaminya bertug4s di 0ffsh0re.

Menurut ibu kepada dua orang anak ini, dia dan suami sudah hampir tujuh tahun menempuh perjalanan sebagai pasangan jarak jauh (PJJ) kerana tuntutan tug4s suami.

“Mula-mula memang agak suk4r nak biasa lakukan pelbagai perkara sendirian apabila suami bertug4s. Saya juga pernah terkena ser4ngan ‘anx1ety’ (anx1ety att4ck).

“Tiba-tiba rasa sukar bernaf4s, naf4s pendek, migra1n, nak tidur pun t4kut sebab b1mbang tak bangun dah. Namun saya pantas bertindak dan jumpa dokt0r bagi mengatasi mas4lah ini.

pjj 1

Jue Lieyana meraikan hari raya bertiga memandangkan kekangan tug4s suami.

“Bila buat pemer1ksaan, semua okay dan dokt0r kata kena ser4ngan anx1ety. Untuk elakkannya, saya akan isi masa lapang dengan pelbagai perkara bagi alihkan perhatian.

“Selain sibukkan diri dengan b1snes 0nline, saya pasti akan peruntukkan masa melakukan perkara yang saya suka untuk release tek4nan seperti men0nton wayang atau ambil ‘me time’.

“Suami juga sangat memb4ntu. Dia fikirkan s0lusi termasuk bel1 pelbagai peralatan untuk memudahkan tugas seharian saya sebagai ibu, suri rumah dan seorang yang aktif berb1snes 0nline di rumah,” ujarnya.

Sekadar membuat perk0ngsian di laman TikT0k mengenai cabaran yang dilaluinya sepanjang 2021, wanita ini sama sekali tidak menyangka vide0 tersebut menjadi tular.

pjj 3

Rumah Jue Lieyana turut dilanda banjir dua minggu lalu.

“Ramai juga k0ngsi situasi yang sama seperti saya. Ada yang lebih berat, dia dan suami PJ J namun dalam masa yang sama besarkan dua anak aut1sm sendirian. Hebatnya mereka yang bergel4r wanita. Saya banyak belajar dari kawan-kawan.

“Untuk wanita yang juga PJ J dengan pasangan, kalau ada mas4lah, jangan fokus kepada mas4lah sebaliknya cari cara penyelesaian. Jangan sentiasa berg4ntung dan berharap kepada suami sebab mereka sedang bertugas. Memang peng0rbanan menuntvt banyak kesabaran,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment