Cef viral murah senyuman dah m0ve 0n selepas ‘kehilangan’… akui lesung pipit jadi tarikan, cuma j0d0h tak kunjung tiba

PERJALANAN enam tahun jejaka ini dalam bidang perh0telan bagaikan terhenti apabila p4ndem1k c0vld-19 melanda.

Biarpun kehilangan kerja, cef dari Melaka ini tidak putvs harapan, sebaliknya dia meng0rak langkah demi meneruskan kelangsungan hidupnya.

Menurut Amieroul Shahril Shariffudin, 25, dia pada awalnya turut terk1lan, namun menerima ketentuan itu dengan hati terbuka.

“Sebelum c0vld-19, saya bekerja sebagai cef hotel. Selepas kedatangan p4ndem1k, saya kehilangan kerja. Pada awalnya, sudah tentu saya kecew4.

“Saya seron0k dalam industri ini. Kawan-kawan pun ramai. Dalam sebulan juga saya duduk di rumah dan tak bekerja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sejujurnya rindu dengan suasana kerja di h0tel. Dapat banyak ilmu, pada masa sama dapat jumpa pelbagai jenis orang,” ujarnya yang senang disapa Amieroul.

Menurut anak kedua daripada empat beradik itu, dia kini bekerja sebagai cef di rest0ran Sm0ke and Grill yang terletak dalam Villa Kampong Pak Ali, Melaka.

cef2

Amieroul pernah menjuarai pertandingan memasak ketika mengikuti latihan di PL KN.

Biarpun suasananya berbeza, Amieroul bersyukur dengan rezeki itu dan menganggap ia sebagai satu pr0ses kematangan dalam kerjayanya.

“Bila bekerja di tempat baru, mesti ada cabaran. Contohnya, saya kena belajar resipi baharu dan ikut cara masakan di tempat itu. Kena ikut standard kedai tersebut.

“Kalau kedai makan atau rest0ran, kita kejar masa. Tapi di h0tel, sudah ada waktu-waktu yang ditetapkan untuk hidang makanan.

“Pada saya, memasak ini tidaklah begitu suk4r. Paling penting, kena masak dengan ikhlas. Apabila kita buat dengan ikhlas, InsyaAllah hidangan juga akan rasa sedap,” ujarnya.

Dalam pada itu, vide0 Amieroul sedang memasak yang dik0ngsi ke media sos1al turut meraih sehingga ratusan ribu tontonan.

Selain terpaku dengan kemahirannya memasak, ada juga netizen lebih tertarik untuk melihat senyuman dan lesung pipit jejaka itu.

Kata Amieroul, dia bersyukur dengan penerimaan p0sitif dan berterima kasih atas sokongan yang diberikan netizen.

“Saya sebenarnya ada perasaan m4lu, tak b0leh nak berhadapan dengan 0rang. Jadi, saya beranikan diri untuk buat video TikT0k.

CEF

Jejaka ini mempunyai enam tahun pengalaman bekerja di h0tel.

“Saya buat vide0 secara sp0ntan saja, tiba-tiba ramai orang suka. Ketika mula-mula viral, saya pun rasa terkejvt.

“Ada juga terbaca k0men mengenai senyuman dan lesung pipit saya. Mungkin itu juga yang jadi tarikan kepada video saya. Tapi, jod0h tak ada juga,” ujarnya dalam nada bersel0roh.

Mengenai dirinya, Amieroul mended4hkan dia sebelum ini pernah belajar dalam bidang Aut0motif, namun ia tidak kena dengan j1wanya.

Selepas menjuarai pertandingan memasak ketika mengikuti kursus di Pusat Latihan Kh1dmat Negara (PLKN), dia membuat keputusan untuk menyambung pengajian dalam bidang Penyediaan Makanan di Institut Kemah1ran Tinggi Belia Negara (IKBN) Alor Gajah, Melaka.

Sumber : mStar

Leave a Comment