Hari bahagia bertukar tr4gedi, pengantin lega lepas semua uj1an bertemu t0k kadi di masjid… selesai nikah terus tanggal kain redah banjir!

SUDAH menjadi kelaziman kebanyakan pas4ngan gemar memilih untuk mengadakan majlis hari bahagia mereka pada hujung tahun kerana musim cut1 persekolahan yang panjang.

Bagaimanapun bak kata pepatah, manusia hanya mampu merancang, sebaliknya tuhan yang menentukan segalanya.

Benc4na banjir yang melanda beberapa buah negeri pertengahan Disember lalu menyebabkan majlis hari bahagia mereka bertukar menjadi tr4gedi sebagaimana yang turut dialami wanita ini.

Bagi Natasha Sharina Zulkipeli, dia dan pasangannya Arib Syahiran Mat Hadzi, 25, sama sekali tidak menyangka majlis pernikahan mereka diuj1 dengan dugaan yang bukan kepal4ng.

Mengimbas kembali detik yang tidak dapat dilupakan kira-kira dua minggu lalu, wanita yang senang disapa sebagai Tasha ini berkata, banjir yang melanda kampungnya yang terletak di Sungai Kembong, Pulau Indah, Klang itu boleh dikatakan yang terburvk setakat ini.

“Pada 17 Disember dah start hujan tapi saya tak rasa apa-apa lagi sebab fikir, nanti hujan berhent1lah. Tapi hari tu hujan macam lama sangat pula. Petang tu saya dah rasa s0mething sebab malam tu sepatutnya majlis berinai.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Berdeb4r semua ada sebab es0knya majlis besar pula. Air dah naik paras buku lali ketika itu. Es0knya pukul 5 pagi, emak kejvtkan. Rupa-rupanya air dah naik rumah sebab hujan tak berhenti. Dan dah kena pelamin. Time tu luluh hati saya tapi saya reda.

banjir 2

Tasha dan suami sempat bergambar sebelum meredah banjir.

“Masa tu saya fikir tak apa la majlis c4ncel, saya fikir pasal bernikah saja,” ujar wanita berusia 21 tahun ini.

Dug4an yang perlu ditempuhi wanita ini tidak terhenti setakat itu sahaja apabila ketika itu air yang memasuki rumahnya berada pada paras p4ha.

“Dekat luar tu air dah naik… saya dah reda khemah pun bergenang dengan air. Saya call tok kadi untuk c0nfirm, dia kata masjid okay. Dugaannya, saya nak ke jalan besar sebab air tinggi.

banjir 4

Air banjir berada pada paras lutut di hadapan rumah Tasha.

“Saya call kawan, nak tumpang bersiap. Saya bawa semua peralatan, redah banjir pakai baju biasa dulu. Tapi dugaan lagi, jurus0lek saya stuck sebab area rumahnya pun banjir. Juruf0to pun c4ncel last minute sebab banjir.

“Sed1h tu tak tahu nak kata macam mana. Nasib baiklah ada saudara tolong solekkan. Sampai masjid, Alhamdulillah selamat diijabkabulkan di Masjid Sungai Kembong walau banyak dugaan,” ujarnya yang bekerja sebagai kerani.

Tambah Tasha, perkh1dmatan katering juga menghadapi masalah untuk menghantar makanan ke rumahnya kerana jalan utama dinaiki air setinggi paras pinggul.

“Waktu-waktu banjir, banyak idea keluar. Kami guna kolam mandi plastik kanak-kanak untuk angkut makanan katering sebab mereka pun t4k boleh masuk.

“Setengah makanan diagihkan kepada PPS dan setengah lagi dihidangkan untuk saudara mara di rumah menjamu selera,” ujarnya.

Meskipun hari bahagianya berakhir sebagai momen pah1t yang tidak dapat dilupakan sehingga bila-bila, Tasha bagaimanapun memilih untuk menerima ketentuan tuhan dengan hati terbuka dan reda.

banjir 3

Lauk yang ditempah daripada syar1kat katering terpaksa dihantar menggunakan kolam plastik.

“Mula-mula tu sed1h, tapi ada juga bahagian gembira dan lucu. Lawaknya, tak pernah-pernah pengantin bersiap dekat rumah orang lain. Pengantin nak makan pun kena redah banjir.

“Mujur sempat bergambar di jalan utama sebelum tanggalkan kain dan pakai seluar untuk redah banjir balik ke rumah. Kami pakai baju nikah pun sekejap je… kena tukar pakai baju biasa sebab basah.

banjir 1

Sempat bergambar di pelamin meskipun air memasuki rumah.

“Mula-mula sed1h sebab hari bahagia kita dah plan macam-macam. Tapi manusia mampu merancang, Allah yang menentukan segala-galanya. Alhamdulillah keluarga dan suami beri kata-kata semangat.

“Mungkin nanti Allah akan beri rezeki yang kita tak terfikir. Dari sed1h bertukar reda, dan gembira bila dah majlis saya settle semuanya. Kelakar pun ya juga… boleh cerita dekat anak cucu nanti,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment