Gadis ini ‘ngam’ dengan 3 adik beradik tir1 sebaya usia… belajar bersama, kerja sebumbung – “Kami dilahirkan empat mama berbeza”

P0LIGAMI sering dilihat sebagai sesuatu yang negat1f terutama bagi gol0ngan wanita yang tidak mampu untuk berk0ngsi kasih suami dengan individu lain.

Namun pandangan yang berbeza seringkali diberikan buat mereka yang ikhlas menerima situasi itu, selain anak-anak membesar bersama dalam keluarga yang mengamalkan p0l1gami.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Bagi Ayu Syaheera Zulkepli, 25, hidupnya, pasti akan sedikit sunyi tanpa kehadiran tiga adik beradiknya yang semuanya dilahirkan 0leh ibu yang berbeza.

“Saya dengan adik saya beza sebulan sahaja sebab ayah saya berkahwin empat, kami empat beradik sebaya, sebab dilahirkan oleh empat mama yang berbeza.

“Mama saya mama yang kedua, saya dilahirkan pada bulan 0ktober, kakak saya bulan Februari, dan dua lagi adik beradik lelaki pada bulan N0vember,” katanya, sambil menambah dia mempunyai 12 adik beradik secara keseluruhan.

Ayu, adik beradik t1rinya bersama papa dan mama mereka.

Mesra dipanggil Ayu, wanita yang menetap di Pasir Tumbuh, Kelantan ini meng4kui bahawa tiga lagi adik beradiknya ini umpama sahabat yang sentiasa ada dengannya sejak kecil lagi.

“Kami memang sek0lah sekali, satu kelas, masuk UiTM pun sama-sama, duduk asrama sama, kami ambil jurusan yang sama iaitu Perakaunan, sekarang kami kerja pun di tempat yang sama iaitu di syar1kat ayah sebagai aud1t0r.

“Kalau keluar dating, orang lain dating dengan pakwe, kami dating dengan adik beradik sebab ada dua laki, dua perempuan.

“Setakat ni Alhamdullilah kami tak muak teng0k muka lagi bila jumpa selalu memandangkan rumah kami tak sama,” katanya.

Ayu (dua dari kiri) bersama adik beradik t1rinya.

Jelasnya, hubvngan mereka adik beradik bersama mama-mama yang lain juga cukup akrab.

“Kami tinggal di rumah berbeza, rumah mama pertama cuma selang dua rumah dari rumah kami, mama ketiga dengan keempat pula jarak dalam tiga minit je dari rumah kami.

“Kadang saya tidur rumah mama pertama, kadang anak mama pertama tidur rumah kami.

“Papa pula dia akan bergilir, hari ni rumah mama pertama, esok mama kedua, lusa mama ketiga dan seterusnya mama keempat,” katanya, sambil menambah hubvngan antara mama-mama yang lain juga sangat baik.

Bapa Ayu meluangkan masa mengajar mereka empat beradik.

Walaupun p0l1gami ini bukanlah yang boleh diterima ramai p1hak, bagi Ayu, adik adiknya ini menjadi tempat dia meluah perasaan serta berk0ngsi masalah.

“Boleh kata saya akan sunyi kalau tak ada adik beradik macam ni sebab bila lain mak ni, masing-masing ada macam-macam ragam, semua g1la-g1la dan tak ada yang jenis busvk hati, ayah pun layan adil je.

“Dekat pejabat pun kami saling h0rmat antara satu sama lain.

“Kadang-kadang adik beradik satu pejabat jadi orang ambil mudah dan tak h0rmat sangat, tapi kami sangat profes1onal dan Alhamdullilah kami selesa dan gembira kerja bersama,” katanya, sambil menambah bapanya merupakan se0rang akauntan.

Sumber : mStar

Leave a Comment