“Kalau penyanyi lain h4ncurkan lagu saya, pasti akak mar4h” – Adibah N00r akui tak h0rmat r0h lagu Hetty K0es Endang

TERBUKA menerima krit1kan pada k0nsert minggu ketujuh Gegar Vaganza musim kelapan (GV8), penyanyi Adibah Noor meng4kui kesilapannya mengubah susunan muzik lagu Berdiri Bulu R0maku.

Adibah, 51, berkata, dia sepatutnya mengh0rm4ti r0h dan melodi lagu asal serta mengekalkan kemanisan lagu tersebut biarpun dalam versi dikir barat.

“Saya tidak rasa ia adalah satu kesal4han kerana saya cuba memberikan sesuatu yang berbeza. Percaturan saya adalah menyanyikan lagu itu dalam versi dikir barat. Tidak sal4h untuk ubah susunan muzik.

“Selepas mendengar kembali saya mula rasa salah terhadap 1nterpretasi dan nyanyian pada malam tersebut. Kenapa tidak kekalkan kemanisan lagu itu walau dalam versi dikir barat?

“Saya sepatutnya mengh0rm4ti r0h dan melodi lagu asal. Jika saya kekalkan kemanisan pasti tidak akan tersasar jauh. Seperti mana saya bawakan lagu Jika dalam versi keroncong,” katanya pada mStar.

Adibah Noor terima komen Hetty Koes Endang

Adibah akan lebih berhati-hati pada peringkat suku akhir

Pada k0nsert Ahad lalu, Adibah Noor menerima kedudukan tiga tercor0t dengan markah 56.7 peratus.

Juri tetap pr0gram berkenaan Hetty Koes Endang selaku penyanyi asal lagu berkenaan menerusi k0mennya menganggap perubahan yang dilakukan Adibah dalam menyuntik elemen tradis0nal kurang sesuai.

Sementara itu, sebagai seorang penyanyi pr0fes1onal, Adibah berkata, dia terbuka menerima kr1tikan dan akan lebih f0kus untuk persembahan suku akhir Ahad ini.

“Saya terima 100 peratus k0men yang diberikan. Saya juga ada lagu sendiri, jika penyanyi lain h4ncurkan lagu saya, pasti saya juga akan mar4h.

“Selepas ini saya akan lebih berhati-hati dan tidak akan mengubah susunan. Cukuplah melakukan eksper1men sebelum ini. Ada yang berjaya dan ada yang tidak.

“Saya sudah sampai ke peringkat suku akhir dan harus f0kus kepada penyampaian yang lebih baik.

“Saya perlu berikan perhatian peringkat suku akhir untuk masuk ke separuh akhir atau peringkat akhir,” jelas Adibah.

Sumber : mStar

Leave a Comment