Pamer k0leksi jam, t0pi di luar rumah… ‘individu m1steri’ tiba-tiba muncul depan pintu dah jadi perkara biasa

MACAM-macam cara dilakukan untuk menghias dinding rumah supaya kelihatan lebih cantik dan menarik.

Seperti dua beranak ini, puluhan jam dinding dig4ntung memenuhi segenap ruang.

Apa yang lebih menarik apabila dinding yang turut dig4ntung sejumlah k0leksi t0pi itu bukan dilakukan di dalam rumah, sebaliknya di bahagian luar kediaman.

Bercakap kepada mStar, Muhd Zulhaiqal Zainuddin berkata, kesemua k0leksi jam dinding dan topi itu dig4ntung di dinding luar rumah keluarganya di Kulim, Kedah.

Pemuda berusia 19 tahun itu memberitahu, ia merupakan h0bi bapanya, Zainuddin Abu Bakar yang suka mengumpul jam dinding dan t0pi bermula di tempat kerja, kira-kira dua tahun lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Di tempat kerja ayah ada satu st0r untuk penyimpanan barang dan di situ juga 0rang awam boleh meletakkan barang untuk dikitar semula.

“Mana-mana jam atau t0pi yang masih elok, ayah hiasi dinding st0r. Bila dah penuh dinding, ayah bawa balik selebihnya untuk hias dinding rumah pula supaya nampak un1k,” katanya ketika dihubungi.

kumpul jam 3

K0leksi jam dan t0pi menghiasi dinding luar rumah.

Lebih mesra disapa Zul, katanya, setakat ini terdapat lebih 50 jam dinding yang dikumpul daripada milik sendiri, barangan kitar semula, terpakai dan pemberian 0rang lain.

“Jam yang dah r0sak, tak b0leh digunakan pun ayah kumpul selagi masih el0k untuk dijadikan hiasan dinding. Selain itu, k0leksi topi pun lebih 50 buah.

“Memang saja ayah g4ntung semua jam dan t0pi di dinding luar rumah. Kebetulan hadapan rumah kami jadi laluan utama penduduk setempat, jadi ada yang perasan hiasan dinding ni.

“Alhamdulillah, setakat ini k0leksi jam dinding dan t0pi tak hilang atau dicur1,” ujarnya sambil menambah bapanya merupakan penjawat awam berusia 51 tahun.

kumpul jam 4

Bapa Zul bersama jam dinding yang mempunyai n1lai sent1mental.

Menurut anak ketiga daripada empat beradik itu, jam dinding yang paling disukai bapanya yang dikenali sebagai Pak Din T0k Siak adalah jam ‘Salem’ berwarna hijau.

“Jam tu ada n1lai sent1mental bagi ayah, mengingatkannya pada zaman muda era 70an hingga 80an,” katanya yang turut memberitahu kebanyakan jam masih berfungsi dengan baik.

Zul berkata, tugas untuk membersihkan kesemua jam dinding dan t0pi daripada habuk dan kot0ran debu itu dilakukannya bersama bapa secara bergilir.

kumpul jam 2

Dua jam dinding pemberian se0rang lelaki India berusia 50an.

Dalam pada itu, dia yang bekerja di kedai makan turut berk0ngsi kisah beberapa individu bermurah hat1 menyumbangkan jam bagi melengkapkan k0leksi di dinding rumahnya.

“Minggu lepas ada se0rang uncle Ind1a yang tidak dikenali menaiki sebuah kereta, tiba-tiba berhenti di depan pintu pagar rumah. Usianya dalam lingkungan 50an.

“Secara kebetulan, saya di luar rumah sedang tunggu penghantaran parcel. Saya ingatkan parcel, rupa-rupanya uncle tu datang nak serahkan dua buah jam dinding.

“Dia kata ‘Nah, ambil jam ni untuk g4ntung kat dinding’. Dia tak cakap banyak dan saya cuma sempat ucap terima kasih sebelum uncle tu masuk ke kereta dan beredar,” katanya.

kumpul jam 5

Zul memegang antara k0leksi jam dinding dan t0pi milik bapanya.

Mengimbas semula pertemuan terlalu singkat kurang lima minit itu, kata Zul, ia bukanlah kejadian pertama rumah mereka didatangi orang perse0rangan untuk menghadiahkan jam.

“Lebih 10 jam dinding diberi orang lain, daripada jiran-jiran. Ini termasuk individu yang tidak dikenali seperti uncle India tu, saya tak kenal siapa mereka dan tak pernah nampak sebelum ini.

“Mungkin mereka sering lalu jalan di hadapan rumah saya dan ternampak k0leksi jam penuh dinding di luar rumah. Setiap pemberian mereka menaikkan semangat ayah untuk terus menjadikannya sebagai h0bi, terima kasih kepada semua pemberi,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment