Dapat duit up4h tanam rumput, anak terus bel4nja ibu bapa KF C – “Dulu baru sebut nak makan terus mak mar4h’’

ZAMAN kini telah berubah t1dak seperti 20-30 tahun lalu yang mana kebanyakan orang hanya menikm4ti makanan segera Kentucky Fr1ed Chicken (KF C) untuk acara-acara atau hari istimewa.

Seorang pemuda berk0ngsi video menyentuh hati netizen, memaparkan dia dan ibu bapanya sedang menjamu selera di rest0ran terkenal ayam goreng itu setelah menerima duit up4h menanam rumput.

Vide0 memaparkan Mujibul Talib Abdul Latif, 26, yang merakam detik manis bersama ibu bapanya sedang menjamu selera di rest0ran yang terletak di Stulang Laut, Johor Bahru, Johor ini, meraih lebih 5 juta t0ntonan menerusi aplikasi TikT0k.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Bercerita kepada mStar, Mujibul Talib yang bekerja sebagai kerani perakaunan di sebuah syar1kat di Pasir Gudang dan melakukan kerja sambilan mengambil up4h menanam rumput karpet itu mengakui terkejvt mendapat tahu videonya tul4r dan meraih perhatian ramai.

Mengambil up4h menanam rumput karpet sebagai kerja sampingan.

“Masa tu saya baru balik dari tanam rumput karpet. Kebetulan dapat bay4ran c4sh, saya terus bawa mak ayah keluar bel4nja makan.

“Mula-mula ingat nak bel4nja makan dekat satu kedai makan ni tapi tutup pula. Lepas tu saya nampak KF C terus bawa mereka makan dekat restoran tu.

“Masa tengah makan terimbas pula masa saya kecil dulu, susah nak dapat makan KF C ni sebab pada zaman tu harganya dianggap mah4l.

“Saya pula datang dari keluarga sus4h. Dulu masa kecil, pernah saya teringin nak makan KF C tapi kena mar4h dengan mak… lepas tu kami pergi pasar malam je beli makanan,” imbasnya.

Mujibul Talib yang mesra disapa Muji berkata, dia percaya walaupun hidangan itu sudah dianggap mampu milik seiring perubahan zaman tapi dia percaya masih ada lagi keluarga yang menganggapnya makanan mewah dan hanya menikm4tinya untuk hari ist1mewa tertentu.

Bercerita lanjut Muji berkata dia sebenarnya tidak perlu menunggu untuk mendapat up4h kerja sambilan untuk membel1kan KF C untuk ibu bapanya cuma kebetulan ketika video tersebut dimuatnaik, dia baru saja dibay4r upah secara tunai dan wang itu digunakan untuk membay4r KF C.

Muji (belakang, dua dari kiri) merupakan anak b0ngsu daripada tiga adik beradik.

Menurut anak bongsu daripada tiga adik beradik ini, segala pen4t lelah bekerja mencari duit terus h1lang setiap kali dia membel4njakannya untuk ibu bapa dan keluarga.

“Saya k0ngsi vide0 di TikT0k tu untuk simpan m0men manis dengan mak ayah sebagai kenangan. Bila-bila nanti saya boleh teng0k balik video tu. Tak sangka pula boleh jadi v1ral.

“Baca k0men-k0men netizen, saya pun makin terharu. Saya tengok ramai yang d0akan saya, terus rasa hari saya lebih bermakna dan bersemangat nak buat lebih lagi,” ujarnya.

Siapa sangka vide0 berdurasi 15 saat itu mendapat sambutan sehingga ramai yang mend0akan kebaikan kepada pemuda ini.

Muji memberitahu selepas video itu menjadi tul4r, dia mendapati rupanya ramai yang berk0ngsi cerita di ruangan k0men beranggapan bahawa makan KF C masih lagi dijadikan sebagai makanan yang ada nilai sent1mental.

Tambah Muji yang menetap di Kota Masai bersama ibu bapanya ini, jika sudah mendirikan rumahtangga kelak, dia tetap sanggup untuk bekerja lebih keras demi membahagiakan mereka.

Keran1 perakaunan ini amat mement1ngkan ibu bapanya dalam apa jua hal.

“Lepas kahwin nanti pun saya tak akan lupakan ibu bapa. Saya akan tetap bawa ibu bapa pergi makan macam sekarang. Saya pun anak lelaki last dalam keluarga.

“Bagi saya, mak ayah tak ada minta pun spes1fik nak apa-apa tapi kita sendiri kena cari sesuatu yang boleh bahagiakan mereka sebab rezeki kita pun berkat daripada d0a mak ayah juga.

“Selagi mampu, saya cuba buat yang terbaik untuk mak ayah. Selain itu, ia juga merupakan tanggungjawab saya. Sus4h atau senang, saya tetap kena bahagiakan mereka,” ujarnya.

Sumber : mStar

Leave a Comment