Salji melitupi Jabal Al-Lawz di Arab S4udi sekali lagi

Sebuah gunung di Arab Saud1, Jabal Al-Lawz, wilayah Tabuk telah diseliputi salji sejak awal pagi 1 Januari lalu.

Penduduk Arab Saudi berpusu-pusu menuju ke wilayah barat laut negara itu untuk melihat keindahan salji yang turun di gunung setinggi 2,580 meter, yang dilanda cuaca sejuk mel4mpau dan hujan lebat.

Keadaan gunung yang bertukar putih dalam fenomena di negara padang pasir beriklim pan4s yang jarang berlaku telah menyebabkan ramai tertarik dengan kehadiran salji tersebut.

Twitter

Beberapa kanak-kanak dilihat bermain dan menikm4ti salji yang turun, dengan orang ramai mengambil gambar dan berk0ngsinya di media sos1al.

Sudah tentu, pengguna media sos1al berasa terkejvt dengan kehadiran salji yang kelihatan di Arab Saud1.

Banjaran gunung Jabal Al-Lawz biasanya menyaks1kan salji yang turun pada ketika keadaan suhu menurun, dan mus1m sejuk dianggap sebagai masa paling indah dalam setahun di negara itu.

Twitter

Saluran stesen televisyen satelit Al-Ekhbariya melap0rkan, salji terus turun sehingga Ahad di Jabal Al-Lawz dan di dataran tinggi Dhahr dan Alqan, manakala Pusat Mete0rologi Kebangsaan (NCM) menyatakan ribut petir dialami di beberapa wilayah sehingga Isnin.

Pasukan kesel4matan telah menutup jalan ke Jabal Al-Lawz untuk mengelakkan kesesakan akibat p4ndem1k.

Suhu dijangka turun kepada kos0ng darjah celsius, lap0r Gulf Today.

Twitter

Pegawai Pelanc0ngan Arab Saudi berkata salji yang turun di kawasan granit Jabal Al-Lawz menjadikan gunung itu destinasi musim sejuk yang sempurna.

Wilayah Tabuk pernah mengalami fen0mena salji yang turun akibat suhu terl4mpau sejuk pada tahun 2021 dan 2019.

Sumber : Erabaru

Leave a Comment