Dari Viva ke Mercedes, pelajar pandai tapi miskin terkil4n ibu tak sempat lihat kejayaan – “Saya gaul simen n4k sambung belajar’’

KEJAYAAN tidak datang berg0lek.

Bagi M0hamad Aiman Alif Izani, 26, frasa itu cukup tepat untuk menggambarkan perjalanan yang dilaluinya sebelum mengecapi kesenangan hari ini.

Senang disapa Aiman, anak jati Kelantan itu pernah bekerja sebagai tukang rumah sejurus tamat persek0lahan kerana masalah kew4ngan yang dihadapi keluarga.

Ketika mengikuti pengajian di K0lej Matrikulasi Kejuruteraan Pahang, dia turut menggunakan bakat yang dimiliki dengan menjual lukisan p0tret demi meneruskan kelangsungan hidupnya.

“Mak dan ayah hadapi masalah kew4ngan, mereka tak ada duit untuk saya sambung belajar. Ketika itu, saya dapat keputusan 5A dan 5B dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

“Ada dapat tawaran belajar tapi saya t0lak. Ketika itu, cikgu ada tawarkan kerja buat rumah. Saya gaul simen dan buat kerja-kerja lain dengan upah RM50 sehari. Saya bekerja dengan seorang lagi kawan yang sedang cari duit untuk sambung belajar.

aiman3

Aiman melakukan kerja sampingan ketika zaman belajar.

“Akhirnya saya sambung pengajian di matr1kulasi. Ketika di sana, saya ju4l lukisan p0tret. Bila teng0k balik sekarang, saya rasa lukisan yang saya buat dulu biasa-biasa saja, t4k cantik sangat pun. Tapi saya bersyukur sebab kawan-kawan beri sok0ngan dan tetap beli lukisan itu,” ujarnya.

Selesai pengajian di Pahang, Aiman yang juga anak b0ngsu daripada dua beradik meneruskan pengajian dalam bidang Seni Reka Industri di Universiti Malaysia Sabah (Unimas).

aiman4

Aiman sudah tiga tahun bergelar sebagai juruf0to.

Selain f0kus terhadap pengajiannya, Aiman turut mengambil kesempatan dengan bern1aga kek lapis, songket dan lukisan p0tret untuk mencari wang p0ket ketika merantau di sana.

“Saya terp4ksa buat banyak kerja untuk survive. Saya dan kawan ambil st0k di Sarikei, kami ju4l s0ngket melalui Faceb00k. Alhamdulillah, dapat banyak pulangan ketika itu.

“Pada masa sama, saya turut buat freelance sebagai pereka grafik. Selain itu, saya juga ada ju4l kek lapis dan lukisan p0tret,” ujarnya lagi.

Menamatkan pengajian dengan keputusan yang baik, Aiman ternyata gembira apabila dia mendapat tawaran kerja yang diidam-idamkan di ibu negara.

Namun atas permintaan ibunya, Salwani Husain, Aiman pasr4h dan memilih untuk pulang bekerja di kampung halamannya sendiri.

Lebih p1lu, Aiman sempat menjaga ibunya selama setahun lebih sahaja sebelum wanita itu dijemput Ilahi pada awal tahun 2019.

aiman5

F0t0 kenangan bersama ibunya.

“Keputusan 0K, agak tinggi… saya juga dapat tawaran kerja sebagai pereka grafik di Kuala Lumpur. Ada juga dapat tawaran sambung master. Saya cerita pada mak bahawa saya dapat banyak tawaran, tapi dia minta saya duduk kampung.

“Mak sak1t kenc1ng manis. Jadi saya ikut cakap mak dan balik untuk jaga dia. Pada waktu itu, saya buat kerja sebagai pereka grafik dan juruf0to. Pada masa sama, saya tol0ng abang buat b1snes cetak baju.

“Saya sempat jaga mak setahun lebih saja, mak akhirnya meningg4l dunia pada usia 47 tahun. Saya rasa sed1h sebab mak tak sempat merasa pencapaian saya. Dia pilih jalan ini untuk saya, tapi bila dah dapat apa yang dia nak, dia tak sempat merasa,” ujar Aiman seb4k.

aiman7

Aiman seb4k ketika mengimbas kisah mengenai ibunya.

Kini, Aiman yang sudah tiga tahun berkecimpung sebagai juruf0to sudah memiliki sebuah studi0 dan pejabat sendiri di Kota Bharu, Kelantan.

Kata Aiman, dia juga terk1lan apabila Allahy4rham tidak sempat menaiki kereta baharu yang dibel1 hasil pen4t lel4hnya bekerja selama ini.

aiman6

Aiman merupakan graduan Unimas.

“Saya bel1 kereta Per0dua Viva pada hujung tahun 2020. Mak tak sempat naik kereta itu. Pada hujung tahun 2021, saya bel1 pula sebuah Mercedes. Dulu masa mak ada, saya pernah nak bel1 kereta tapi kena t1pu.

“Apa yang mak d0akan, ia dah tercapai sewaktu mak dah tiada di dunia ini. Paling saya ingat, mak pesan agar tak lupa siapa diri saya ketika susah dulu. Mak juga mahu saya bantu orang sus4h dan kurang bernasib baik,” ujarnya lagi.

Untuk rek0d, kisah hidup Aiman mendapat perhatian apabila dia berk0ngsi perjalanannya yang penuh liku itu menerusi Instagram.

Sumber : mStar

Leave a Comment