R4re habis! W4rga emas usia 88 tahun kini pak4r tulis jawi, d0a atas kek… jangan risau dalam masa 15 minit b0leh siap

MENULIS perkataan atau ayat dengan tulisan jawi di atas sehelai kertas mungkin perkara b1asa.

Namun, jarang-jarang sekali melihat tulisan jawi dilakukan di atas kek.

Percaya atau tidak, itulah keb0lehan seorang w4rga emas yang berusia hampir seabad apabila begitu mudah menghias kek dengan tulisan jawi.

Anaknya, Safura Nur Md Yusuf berkata, bapanya, Md Yusuf Lembik berusia 88 tahun merupakan bek4s guru subjek Bahasa Melayu.

Wanita berusia 49 tahun itu memberitahu, bapanya turut membantu arw4h ibunya mengusaha b1snes kek dan biskut sejak 1970an.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Baba (panggilan bapa) minat dan mah1r menulis jawi dan khat. Dah lama baba tulis jawi atas kek ikut tempahan dan permintaan pelanggan.

“Biasanya baba tulis d0a dalam jawi atas kek. Selain itu, ada juga ucapan-ucapan yang ditulis dalam tulisan jawi seperti Selamat Hari Jadi,” katanya kepada mStar.

tulis jawi atas kek 5

Bapa dan arw4h ibu Safura mengusahakan b1snes kek dan biskut sejak 1970an.

Safura berkata, dia sebelum ini bekerja sebagai kerani di Bangsar, Kuala Lumpur sebelum mengambil tawaran skim pem1sahan sukarela (VSS) dan pulang ke kampung di Lenggong, Perak bagi membantu ibu mengusahakan pern1agaan.

Jelas anak bongsu daripada empat beradik itu, dia kemudian mengambil alih b1snes berkenaan bersama ahli keluarga selepas ibunya yang mengh1dap d1abet1s meningg4l dunia pada 2012.

“Tulisan dan ukir kek baba buat. Arw4h mama (panggilan ibu) cuma hias je bagi cantik. Ada pelanggan request nak kek ditulis d0a, baba dan mama hasilkan idea buat hiasan buku pada kek.

“Baba fokus pada kek buku, yang lain semua tak berani lagi nak tulis atas kek buku,” katanya sambil menambah kek buku sering mendapat permintaan tinggi.

tulis jawi atas kek 6

Antara kek yang ditulis bapa Safura dalam tulisan jawi.

Menurut ibu kepada empat anak ini, kepakaran bapanya menulis jawi di atas kek memb0lehkan dia mampu menyiapkan tulisan jawi itu dalam masa 15 minit sahaja.

“Dalam 15 minit siap tulis jawi atas kek. Mencabar kalau krim icing tu saya bancuh sampai terkeras. Susah baba nak tekan (krim),” katanya yang turut mengusahakan b1snes manisan dan makanan sejuk beku.

tulis jawi atas kek 3

Safura (kiri) bersama bapanya.

Safura berkata, bapanya yang dikenali sebagai Cikgu Yusuf pernah mengendalikan katering bersama arw4h ibu untuk majlis perkahwinan dan pernah menjadi imam di masjid di kampung halamannya di Kampung Masjid lama di Lenggong.

Selain membantu dalam b1snes kek, tambahnya, bapanya turut bergiat aktif berkebun, menternak ayam kampung dan bertukang.

“Ju4lan mengikut tempahan. Alhamdulillah ada tempahan setiap hari. Biasanya pelanggan 0rder nak hadiah untuk anak, anak saudara kahwin atau tunang.

“0rder macam biasa daripada pelanggan dekat-dekat. Yang nak tempah menerusi WhatsApp ramai tapi kebanyakannya jauh dari Lenggong, yang dari Sabah pun ada,” ujarnya.

tulis jawi atas kek 4

Bapa Safura bergiat aktif berniaga dan berkebun.

Safura berkata, pada masa ini anak-anaknya turut memb4ntu menulis jawi atau tulisan jawi yang mudah.

“Kami berharap agar b1snes ini terus maju jaya dan kemahiran atuk diwar1si anak cucu, insyaAllah,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment