Makin ramai gil4kan reb0rn d0ll, bela anak patung macam anak sendiri… ketahui apa difikir g0l0ngan ini

H4NGAT diperkatakan mengenai pereka fesyen terkenal Ind0nesia, Ivan Gunawan yang membel4 dua anak patung sebagai anaknya sendiri yang diberi nama Marvel dan Miracle.

Bukan hanya Ivan, beberapa lagi selebr1ti di negara itu turut mula membel4 anak patung dan tindakan itu menjadikan ia trend dalam kalangan peminat.

Dalam sebuah kaj1an dilakukan AF R0bertson pada 2004 berjudul Life Like D0lls, beberapa wanita yang mengumpul anak patung p0rselin menganggap b0neka mereka hidup selain mempunyai perasaan dan em0si khususnya dalam bentuk bay1 yang dikenali sebagai ‘reb0rn d0ll’.

Ahli ps1k0logi menyifatkan gol0ngan yang menganggap reb0rn d0ll sebagai berny4wa kebiasaannya menggunakan anak patung sebagai 0bjek bagi menghadapi keh1langan dalam hidup mereka.

Jadikan-Anak-Patung-Seperti-Anak-Sendiri

Ivan membela dua anak p4tung sebagai anaknya sendiri.

Reb0rn d0ll biasanya dibuat menggunakan tangan dengan penuh teliti bagi memastikan patung itu kelihatan real1stik seperti manusia.

Asalnya ia mula p0pular sekitar 1990-an namun permintaannya mula berkurang sehinggalah beberapa tahun lalu ia kembali p0pular dan mendapat permintaan tinggi dalam kalangan pengumpul anak p4tung.

Namun persoalannya, sejak bila anak patung mula menjadi ‘kawan’ manusia?

Perlu diketahui, anak patung sudah mula menjadi sebahagian permainan manusia sejak beribu tahun yang lalu. Malah pada 2004, sebuah anak p4tung berusia 4,000 tahun ditemukan ketika proses menggali tapak arke0logi di Pulau Mediteranian Pantelleria.

Selain itu, anak p4tung dari zaman Mesir kun0 yang diperbuat daripada linen dan berisi papirus juga ditemukan yang kini dipamerkan di Muzium British.

image-20160205-11975-1frc768

Patung Barbie antara menjadi keg1laan.

Sejarah Yunani kun0 sekitar 100 Masihi yang lalu menunjukkan bahawa anak patung dijadikan sebagai permainan oleh kanak-kanak perempuan.

Manakala p4tung zaman Rome kuno pula diperbuat daripada tanah liat, kayu dan gading gajah. Anak patung dari zaman ini banyak ditemui di tanah perkubvran kanak-kanak.

Selama beribu-ribu tahun, permainan anak p4tung merentasi benua dan status sos1al. Sejajar dengan perubahan masa, pembuatan anak patung juga mula berubah dan menggunakan bahan seperti p0rselin, vinil, plastik dan sebagainya.

“Saya berpendapat anak p4tung telah menjadi trad1si dalam mencerminkan nilai-nilai budaya,” kata Patricia Hogan seorang kurat0r di The Strong National Museum of Play di New York.

Patricia memberitahu pada akhir abad ke-18 dan 19, an4k patung mula menjadi alat pembelajaran kanak-kanak perempuan untuk belajar menjahit dan mendandan rambut.

Tidak hanya itu, kanak-kanak ketika zaman itu juga banyak melakukan interaksi sos1al dengan anak patung mereka seperti melakukan pesta minum teh selain mengebum1kan b0neka yang telah r0sak.

Creppy doll

Terdapat juga pelbagai kisah menyer4mkan di sebalik anak p4tung.

Pada abad ke-20, patung Barb1e pula menjadi p0pular bukan sahaja dalam kalangan kanak-kanak tetapi g0longan dewasa kerana ramai tertarik dengan keun1kan dan busananya yang cantik.

Pada zaman ini juga, anak patung bukan lagi sin0nim sebagai permainan kanak-kanak perempuan tetapi masyarakat mula menerima kanak-kanak lelaki bermain dengan b0neka.

Bagaimanapun, di sebalik itu, ada juga mengaitkan patung dengan perkara m1stik malah ahli psik0logi Frank McAndrew menerusi kajiannya mendapati ramai menganggap hobi mengumpul anak p4tung sebagai menger1kan.

“Ramai melihat anak p4tung sebagai manusia meskipun sedar bahawa ia hanyalah b0neka tidak berny4wa. Ini disebabkan 0tak manusia membaca wajah b0neka dengan cara berbeza.

“Ia bukan manusia tapi nampak sepertinya, jadi kita tidak tahu bagaimana mahu kateg0rikannya dan menyebabkan orang akan berfikir yang bukan-bukan,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment