Meriah! Se0rang masuk k0lej, ‘sekampung’ pergi hantar… akhirnya hanya ditemani sehelai sweater – “Kami pesan jangan t0leh’’

DRAMA air m4ta bukanlah satu perkara yang asing di saat kita terpaksa berp1sah dan hidup berjauhan daripada keluarga kerana tuntutan belajar.

Apatah lagi apabila tiba saat dan ketikanya kita perlu melambai pulang kedua ibu bapa yang menghantar ke tempat tinggal baharu.

Namun, bagi Faiz Izzudin Abu Bakar, 20, situasinya nampak meriah kerana anak Terengganu ini bukan hanya ditemani ibu bapa, malah lapan adik beradiknya yang lain.

Video perp1sahan di antara Faiz dan seluruh ahli keluarganya yang dimuat naik kakaknya, Nur Asmaawati Abu Bakar, 34, di laman sos1al pada Isnin mendapat puj1an daripada warga maya.

“Ramai hantar macam ni percayalah bila dia masuk bilik mesti menang1s,” tulis seorang warga maya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Bercakap kepada mStar, Nur Asmaawati yang membahasakan dirinya sebagai Kak Ti berkata, video tersebut dirakam sewaktu mereka lapan beradik menghantar Faiz Izzudin untuk menyambung pengajiannya di K0lej Kemah1ran Tinggi Mara, Kemaman, Terengganu.

“Kami adik beradik ada 12 orang, enam lelaki dan enam perempuan, Faiz anak ke 10, masa hantar dia yang ikut ada lapan adik beradik, dua abang ipar dia, mak ayah dengan dua orang anak saudara.

“Kami risau juga dia menang1s sebab ramai, dah la masa balik bercuti seronok… sebab tu pesan kat dia jangan toleh bila kami dah balik hantar dia,” katanya.

Kak Ti sekeluarga pergi bercuti sebelum menghantar Faiz ke asrama.

Selain dihantar keluarga tersayang, Faiz turut dihadiahkan dengan sweater yang sangat diingininya.

“Sweater yang dia pakai tu milik abang ipar dia, suami kak Ti. Sebelum ni bila suami kak Ti pakai mesti dia kata lawa sweater tu, masa dekat mall ada yang ju4l tapi teng0k tak ada saiz.

“Selepas tu suami kak Ti kata tak apa bagi je hadiah kat dia, senyum dia macam t4k percaya abang ipar bagi dekat dia.

“Kak Ti tanya suami, kenapa bagi dekat dia sedangkan sweater tu dia paling sayang, dia jawab, kalau orang berkehendak akan sesuatu tuna1kanlah, kita boleh buat dia gembira Allah akan bal4s kegembiraan pada kita semula,” ceritanya.

Faiz memakai sweater yang dihadiahkan abang iparnya.

Menurut pengas4s tudung jenama Pelariz ini, mereka adik beradik memang sangat rapat, malah sebahagian besar mereka sanggup untuk bekerja dengannya.

“Kami memang rapat adik beradik, apatah lagi dengan mak, memang lelaki perempuan semua memang rapat sangat dengan mak.

“Akak pun syukur sangat b0leh buat pern1agaan jual tudung dan dapat share rezeki dengan adik beradik.

“Sebelum ni ada yang bekerja dengan orang lain, mereka berhent1, terus kerja dengan akak,” katanya yang merupakan anak sulung perempuan yang pertama.

Faiz dengan ibunya.

Kak Ti yang menetap di Marang, Terengganu berkata mereka sekeluarga memilih untuk pergi bersiar-siar di Kuantan terlebih dahulu sebelum menghantar adiknya itu ke Kemaman.

“Sebelum hantar adik kami buat sh0rt trip ke Kuantan jalan-jalan sambil bercuti, lepas bercuti kami ke k0lej untuk pendaftarannya.

“Kalau jalan-jalan dan pergi makan memang kita 0rang biasa akan pergi sekali, sh0pping pun ramai-ramai.

“Memang satu kep4la la katakan,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment