Sek0lah periksa BMI murid-murid bermula sesi akademik 2022/2023

INDEKS Jis1m Badan (BMI) murid-murid berusia lima hingga sembilan tahun akan diper1ksa bermula tahun akademik 2022/2023.

Kementerian Pendidikan akan menjalankan pr0gram yang dikenali sebagai BMI 5-9T, bagi menangani mas4lah 0besiti dalam kalangan murid sekolah.

“Kementerian akan melaksanakan BMI 5-9T dua kali setahun, dengan uj1an pertama dijalankan pada bulan ketiga selepas bermulanya sesi persekolahan, berdasarkan kalendar akademik.

“Uj1an kedua akan dijalankan lima bulan selepas uj1an pertama.

“Pr0gram ini juga bertujuan untuk membantu murid menyedari kepentingan memiliki k0mposisi badan yang ideal, melakukan senaman secara berkala dan mengamalkan pemakanan sihat untuk kesejahteraan mereka,” kata Ketua Pengar4h Pendidikan Datin Sri Nor Zamani Abdol Hamid dalam satu Pekeliling yang dimuat naik di laman web kementerian.

Pekeliling itu dikeluarkan pada 23 Dis 2021.

Pelaksanaannya akan bermula pada hari pertama tahun akademik sekolah 2022/2023.

Pr0gram itu, katanya, akan dilakukan setiap tahun untuk murid dari kumpulan usia ini.

Ia diwajibkan kepada murid prasek0lah dan tahap satu di sekolah rendah kebangsaan, agensi ker4jaan dan swasta, serta sek0lah swasta, tambahnya.

“Ia juga diwajibkan kepada murid berkeperluan khas, kecuali mereka yang memerlukan sok0ngan maksimum.

“Pelaksanaan uj1an akan dilakukan untuk murid tahap satu semasa Pendidikan Jasmani dan Kesihatan, dan semasa pembelajaran bersepadu dan aktiviti luar untuk kanak-kanak prasekolah.

“Rek0d dan pengukuran BMI perlu dilakukan secara manual dalam borang BMI 5-9T dan secara dalam talian melalui Sistem Pengurusan Pentaksiran Bersepadu (SPPB) kementerian,” katanya. – The Star

Sumber : mStar

Leave a Comment