Tiga beradik tinggal bersama may4t ketika p4ndemik, wanita dihemp4p lelaki bunvh diri antara jenay4h nger1 2021

TAHUN lalu dunia masih dalam keadaan hurv-h4ra disebabkan p4ndem1k c0vld-19, apatah lagi dengan kemunculan pelbagai varian baharu yang memb1mbangkan.

Namun dalam keadaan tidak menentu dan ramai daripada kita lebih banyak menghabiskan masa di rumah masih terdapat pelbagai jenay4h yang berlaku.

Tidak hanya jenay4h biasa tetapi kejadian yang berlaku itu cukup mengger1kan malah kisahnya menjadi tul4r di seluruh dunia!

Berikut adalah beberapa k3s jenay4h menger1kan yang berlaku sepanjang 2021.

P0lis tiba di pangsapuri di mana tiga beradik tinggal bersama may4t adik lelaki mereka yang dibunvh kej4m.

1. Tinggal bersama may4t adik sendiri

Selama beberapa bulan, tiga kanak-kanak terp4ksa meneruskan kehidupan dalam keadaan menyed1hkan di sebuah pangsapuri di Texas, Amerika Syarikat.

Apa lebih mem1lukan mereka tinggal bersama salah seorang adik lelaki mereka berusia lapan tahun yang sudah meningg4l dunia dan may4tnya sudah merepvt.

Sudah tidak tahan terp4ksa hidup dengan bau busvk dan ingin membela nasib adik mereka, tiga bersaudara itu berjaya menelef0n pihak p0lis dan memberitahu mengenai tindakan teman lelaki ibu mereka yang telah memukvl adik mereka sehingga m4ti pada November 2020.

Bukan sahaja terpaksa menyaks1kan pembunvhan trag1k itu, malah turut mend4kwa pernah di der4 oleh teman lelaki ibu mereka.

Selepas kejadian itu, ibu dan teman lelaki mereka melar1kan diri dan membiarkan tiga beradik itu tinggal dalam pangsapuri itu bersama-sama may4t adik lelaki mereka.

Kem4tian adik lelaki kesayangan mereka bagaimanapun terbela apabila ibu dan teman lelakinya berjaya ditah4n dan sudah pun menerima hukvman akibat perbuatan kej4m itu.

Kahle (tengah) ketika meraikan kenaikan pangkatnya sebelum terbunvh.

2. Wanita m4ut dihemp4p individu bunvh diri

Kahle, seorang wanita berusia 29 tahun berada di kemuncak kehidupannya apatah lagi baharu sahaja dinaikkan pangkat sebagai pengurus acara di syar1kat dia bekerja.

Namun siapa sangka kejadian tidak didug4 yang berlaku padanya telah mer4gut ny4wa Kahle dalam sekelip mata pada 25 April tahun lalu.

Ketika sedang berjalan sendirian di 10th Avenue, New York, Kahle m4ti selepas dihemp4p oleh seorang lelaki yang terjvn daripada sebuah bangunan kerana membunvh diri.

Kahle m4ut di tempat kejadian manakala lelaki itu meningg4l dunia ketika dikejarkan ke sebuah h0spital berdekatan.

K0d yang ditingglkan pembunvh bersir1 sekitar 1970 berjaya diselesaikan tahun lalu.

3. Jurutera b0ngkar rahs1a pembunvh bersiri

Sebuah k3s pembunvhan m1steri pada sekitar tahun 1970 masih menjadi m1steri sehingga ke hari ini namun p1hak berku4sa masih belum berputvs asa menyelesaikan pembunvhan lima m4ngsa.

Satu-satunya petunjuk yang ada adalah nomb0r sifir yang ditinggalkan pembunvh pada setiap m4ngsa untuk diselesaikan. Dua daripadanya berjaya diselesaikan namun masih terdapat dua angka untuk dipec4hkan.

Namun pada Jun 2021, seorang jurutera dari Perancis, Faycal Ziraoui mend4kwa telah memec4hkan dua kod terakhir dengan mengkaji semua k0d yang berjaya dipec4hkan sebelum ini.

Kejayaan memecah k0d itu juga berjaya membawa p1hak berkuasa ke sebuah tasik di Tahoe Selatan Amerika dan berjaya mengenal pasti ident1ti svspek sebagai Lawrence Kaye.

Menariknya, lelaki itu pernah menjadi svspek utama k3s itu ketika ia berlaku pada 1970.

Keadaan rumah Bruce yang dipenuhi samp4h menyimpan rahs1a besar.

4. May4t dalam timbunan samp4h ditemui selepas 20 tahun

Bruce Andrew Roberts cukup dikenali di kawasan kejiranannya sebagai seorang pengutip samp4h dan mengalami mas4lah suka mengumpul barang (h0arders).

Namun satu perkara yang tidak diketahui oleh penduduk di situ adalah Bruce turut menyimpan m4yat di dalam rumahnya.

“Tiada siapa ingin ke rumahnya kerana ia sangat k0tor dan terlalu banyak samp4h!” kata salah seorang jirannya, Gayle Meagher.

Rahs1a mengenai Bruce akhirnya terb0ngkar apabila jirannya itu meminta p1hak kebajikan dan p0lis memeriksa keadaan lelaki itu memandangkan dia tinggal seorang diri.

Apa yang mengejvtkan apabila pihak p0lis menemui may4t Bruce yang terbaring di atas timbunan s4mpah di dalam rumahnya.

M1steri mengenai rumah itu bagaimanapun hanya terb0ngkar pada tahun lalu apabila petugas pembersihan menemui rangka m4yat dalam timbunan barang-barang milik Bruce.

Bed4h s1asat mendapati, rangka may4t itu adalah seorang wanita dikenali sebagai Shane Snellman yang pernah dilap0rkan hilang 2002.

Shane yang mempunyai rek0d penyal4hgunaan d4d4h dan pernah dipenj4rakan dipercayai memec4h masuk kediaman Bruce sebelum berjaya dit4ngkap lelaki itu dan menemb4knya di bahagian kep4la berdasarkan kesan keceder4an ketika bed4h s1asat.

Penduduk mungkin tidak mengh1du bau busvk selepas pekerja pembersihan turut menemui 70 botol penyegar udara di sekitar m4yat Shane ditemui.

Sumber : mStar

Leave a Comment