Hampir 2 tahun ada je halangan, pemb4ntu jurutera di Singapura pulang bawa kejvtan… 3 adegan, 3 kali si ibu ‘hujan’ di rest0ran

SAMBUTAN hari ulang tahun se0rang ibu pastinya amat bermakna apabila menerima ‘hadiah’ yang t1dak disangka-sangka.

Wanita itu bukan sahaja bertuah meraikan hari ist1mewa bersama keluarga, malah turut dikejvtkan dengan kehadiran seorang anak yang lama tidak bersua muka.

Tentu sekali air m4ta seorang ibu mengalir sebaik melihat anak lelaki di hadapan mat4 di sebuah restoran yang dijadikan l0kasi sambutan hari jadi.

Anak berkenaan, Muhammad Aziezul Azman berkata, dia mula bekerja sebagai pemb4ntu jurutera di Singapura pada Februari 2020.

Namun, pemuda berusia 24 tahun itu tidak menjangka p4ndem1k c0vld-19 menyebabkan dirinya terp1sah dengan keluarganya selama hampir dua tahun.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Masa mula-mula dapat kerja dulu, saya berulang-alik ke tempat kerja naik bas antara Johor dan Singapura setiap hari.

“Bila PK P (Per1ntah Kawalan Pergerakan) dilaksanakan, saya terpaksa menyewa bilik di Singapura berikutan pintu sempadan negara juga ditutvp,” katanya kepada mStar.

kejutan dari singapura 2

Aziezul bertug4s di Singapura sejak Februari 2020.

Walaupun skim Per4turan Ulang Alik Berkala (PCA) diperkenalkan sejak Ogos 2020 yang membolehkan pekerja Malaysia di Singapura pulang ke tanah air, namun Aziezul ‘terk4ndas’ berikutan k0s kuar4ntin yang dikenakan adalah tinggi dan perlu ditanggung sendiri.

“Bukan setakat k0s kuar4ntin tinggi, pr0sesnya juga memakan masa di kedua-dua negara. Jadi tidak berbal0i untuk saya pulang menerusi PCA.

“Mujur ada VTL (Laluan Perjalanan Lengkap Vaks1n) yang baru diperkenalkan pada akhir November lalu yang membolehkan kami yang bekerja di Singapura pulang ke Malaysia tanpa kuar4ntin,” ujarnya yang berasal dari Gelang Patah di Johor Bahru, Johor.

kejutan dari singapura 6 W

Aziezul (tengah) bersama ibu (kanan) dan adik.

Menurut anak sulung daripada empat beradik itu, sejak akhir tahun lalu, dia merancang untuk pulang bertemu keluarganya pada 4 Januari tahun ini, sempena hari ulang tahun ibunya yang ke-45.

“Saya bersyukur sangat sebab dah bel1 tiket bas lebih awal sebelum ker4jaan mengumumkan penju4lan tiket bas dan penerbangan bagi inisiatif VTL dig4ntung sementara berkuat kuasa 22 Disember berikutan penul4ran c0vld-19 membabitkan var1an 0micr0n,” katanya mengenai pengumuman yang akan berakhir 20 Januari ini.

Bagaimanapun, dilap0rkan bagi pengembara yang sudah memiliki t1ket perjalanan VTL darat dan udara serta memenuhi sy4rat ditetapkan, mereka boleh meneruskan perjalanan di bawah inisiatif itu.

Mengenai kejvtan yang hanya diketahui sepupu dan adik-beradiknya, Aziezul berkata, petang hari kejadian dia menaiki bas dari Singapura ke Johor Bahru sebelum menyam4r sebagai pekerja restoran yang menjadi lokasi majlis hari jadi ibunya di sebelah malam.

kejutan dari singapura 3 W

Wajah ceria ibu Aziezul (tiga, kanan) meraikan hari ulang tahun bersama keluarga.

Bagaimanapun, dia yang berkh1dmat di sebuah kilang di Serangoon di republik itu tidak menyangka drama air m4ta berlaku beberapa kali saat kejvtan dibuat.

“Sepupu bawa kek tu ke rest0ran dan beritahu keluarga yang ia adalah hadiah daripada saya di Singapura. Masa tu ibu dah mula menang1s.

“Kemudian sepupu bagi mesej yang saya hantar menerusi WhatsApp dan minta ibu baca di hadapan semua orang. Masa baca tu ibu menang1s lagi.

“Selepas itu barulah saya muncul sebagai pekerja restoran hantar air kat ibu sebelum ibu menang1s lagi bila nampak saya depan m4ta.

“Saya dan ibu sangat rapat. Ibulah tempat saya meng4du dan meluahkan perasaan. Kepulangan saya amat dinantikan ibu,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment