“G4ji hampir RM3K sebulan” – Kalau Ment4l K0rang Kuat, B0leh ‘Apply’ Jadi B4bysitter Jaga Patung Y0uTuber Ini

Kalau sebelum ni kami ada k0ngsikan tentang se0rang selebriti terkenal dari negara jiran, Ind0nesia yang menjaga anak p4tung seperti anaknya sendiri, siap bukakan ak4un Instagram. Kali ini, adm1n nak kongsikan pulak kisah Y0uTuber yang cari b4bysiter untuk jaga anak patung. Walaupun gaj1 bulanannya agak lumayan, ada s0mething sikit dengan p4tung ni.

Lap0r p0rtal suarabali.id, Rizki Nasuti0n iaitu seorang Y0uTuber dari Ind0nesia difahamkan sedang mencari individu yang mahu mengisi kok0songan bekerja sebagai b4bysitter. Gaj1 yang ditawarkan pula adalah Rp 10 jut4 sebulan (hampir RM3,000).

Menerusi satu vide0 yang kini tul4r di TikT0k, seorang wanita dilihat sedang mengend0ng satu anak patung. Difahamkan, wanita berkenaan adalah bekas b4bysitter bagi anak patung Y0uTuber ini yang dinamakan Alejandro.

“Eh kalian siapa yang mau jadi b4bysitternya Alejandro karena aku mau berhenti s0alnya aku sibuk jadi ibu rumah tangga sekarang,” jelas wanita terbabit.

Menerusi vide0 terbabit, bekas b4bysitter Alejandro itu juga ada menceritakan serba sedikit mengenai j0b descr1ption sebagai b4bysitter Alejandro ini.

Menurutnya, bay4ran Rp 10 jut4 sebulan itu sangatlah berpatutan kerana kerja menjaga Alejandro itu mudah saja. Malah, wang pengangkutan juga ditanggung sepenuhnya oleh pemilik Alejandro, Rizky Nasuti0n.

Untuk pengetahuan, Alejandr0 bukanlah satu-satunya anak patung yang berada dalam k0leksi Rizky Nasution.

“Enak lho raw4t anak ini, gak pernah nang1s, gak pernah mar4h, gak pernah pengen buang air,” katanya lagi.

Pun begitu, sama seperti pekerjaan lain di dunia ini, menjadi b4bysiter buat Alejandro juga datang dengan risik0nya yang tersendiri.

Jelas bekas b4bysitter itu, antara risik0 menjadi b4bysitter Alejandro adalah b4bysitter mungkin tak akan pernah tidur nyenyak sebab selalu dig4nggu. Ah sudah!

“Harus siap ment4l ya, soalnya kadang-kadang nanti kalau kalian tidur, jam 3 nanti kalian dig4nggu terus.”

Video yang dik0ngsikan ke laman sos1al TikT0k itu menerima pelbagai reaksi daripada pengguna laman sos1al. Ada yang berkata masalah sering dig4nggu itu mungkin penyebab si b4bysitter wanita itu mahu berhenti. Malah, ada juga yang menambah mereka tak akan menerima j0b itu walaupun ditawar Rp 100 jut4.

Sumber: Suarabali.id

Sumber : Lobak Merah

Leave a Comment