Ewah! Selamba peng4ntin lelaki menari inang masuk dewan, rupa-rupanya cuak kalau isteri terpij4k kain… tapi kenapa janggal ‘perf0rm’ berdua?

ALUNAN lagu Selendang Mak Inang menggam4tkan sebuah dewan ketika sepasang pengantin berarak masuk ke majlis perkahwinan.

Ternyata irama Melayu asl1 tetap menyerikan majlis tanpa sesi pembukaan dengan paluan k0mpang mahupun lagu-lagu bertemakan pengantin atau cinta.

Bagaimanapun, kejvtan berlaku apabila pengantin lelaki tiba-tiba membuka langkah tarian inang sebelum pengantin perempuan turut mengatur langkah dengan lemah gemalai.

Berk0ngsi pengalaman, pengantin lelaki, Muhammad Zakwan Abdul Rahim berkata, majlis diadakan di Dewan Laman Bestari di Taman Setiawangsa, Kuala Lumpur, pada 2 Januari lalu.

Pemuda berusia 27 tahun itu memberitahu, pemilihan lagu tradisi0nal Melayu bagi sesi berarak masuk ke dewan dibincangkan bersama keluarga, seminggu sebelum majlis.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya cari lagu-lagu tradisi0nal Melayu di Y0uTube dan lagu Selendang Mak Inang menarik perhatian saya. Lepas dengar lagu tu, saya membayangkan cara berjalan masuk ke dewan.

“Keluar idea sp0ntan yang saya nak menari semasa lagu tu dimainkan. Bila saya beritahu famili, mereka ingat saya hanya bergurau dan gelakkan… yelah kan, mana ada pengantin berarak sambil menari,” katanya kepada mStar.

pengantin menari inang 3

Muhammad Zakwan (kiri) dan isteri, Nur Danina Fasha.

Zakwan yang dikenali sebagai Wan berkata, ranc4ngan tersebut turut dimaklumkan kepada isteri, Nur Danina Fasha Abdul Malik, 25, sehari sebelum bersanding.

“Masa hari kejadian tu saya dah tak fikir apa. Nak masuk dewan, saya ingatkan isteri lagi sambil berbisik pasal menari tu. Kami memang tak beritahu sesiapa termasuk famili dan pengapit, sampaikan pengapit tegur saya ‘j4ngan jalan laju sangat’.

“Kemudian terhasillah kejvtan yang tak dijangka daripada kami bagi menghiburkan famili dan semua tetamu. Alhamdulillah surpr1se menjadi,” katanya sambil menambah pemilihan lagu tradisi0nal bersesuaian dengan busana pengantin dan majlis.

pengantin menari inang 2

Zakwan dan isteri berseri dalam persal1nan busana songket kuning.

Siapa sangka di sebalik gerak tari yang tersusun, pengantin lelaki sebenarnya berpengalaman bergiat dalam dunia seni tari selama 19 tahun sejak zaman kan4k-kan4k.

Menurut Zakwan, dia mula menari di usia 10 tahun dan belajar di Swatari atau dikenali Pak Ngah Pr0duction, dan kini merupakan artis budaya di bahagian kebudayaan, kemasyarakatan, kesenian dan sos1al di Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ).

Mengimbas kembali saat menari tarian inang di majlis perkahwinan sendiri, pemuda berasal dari Kuala Lumpur itu mengakui m4lu dan gemurvh.

“Sebelum ni saya selalu perf0rm beramai-ramai, tapi kali ini dua orang saja bersama isteri. Ada rasa janggal sikit,” ujarnya secara berselor0h.

pengantin menari inang 4

Pas4ngan ini mencipta kenangan manis pada majlis perkahwinan.

Namun, apa yang lebih dirisaukannya adalah keadaan isteri kerana kain busana pengantin yang dipakai panjang ke bawah selain memakai kasut tumit tinggi.

“T4kut betul saya kalau dia terp1jak kain dan terj4tuh masa tu. Isteri saya segan-segan sikit dengan gerak tarinya juga sp0ntan semasa menari inang secara solo,” katanya sambil menambah isterinya merupakan artis budaya di Istana Budaya, Kuala Lumpur.

Bagi Zakwan, menari semasa berarak bersama isteri merupakan keputusan yang tepat kerana ia dapat memberi kenangan manis buat semua yang hadir pada hari bermakna itu.

“M0men tu memang tak akan kami lupakan dan dijadikan sebagai kenangan manis bagi saya dan isteri, famili serta semua tetamu,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment