Petani pakaikan cermin mata realit1 maya pada lembu

ISTANBUL – Se0rang petani di Turki telah memakaikan kaca mat4 realiti maya pada  lembunya peliharaannya supaya haiwan itu berasa seperti berada di kawasan terbuka, lap0r laman berita Lad B1ble semalam.

Izzet K0cak dari Aksaray terp4ksa membawa masuk lembu-lembunya ke dalam kandang akibat cuaca sejuk, namun masih mahukan haiwan itu menganggap ia sedang bermain di atas padang rumput hijau yang segar.

Sumber : NYpost

Menurutnya, selepas memakaikan haiwan peliharaannya dengan cermin mata real1ti maya itu, lembu-lembunya semakin gembira dan menghasilkan lebih banyak susu.

Lelaki itu terken4l kerana menggunakan kaedah lu4r biasa bagi menjadikan haiwan peliharaannya  semakin gembira dan lebih pr0duktif.

Dia sebelum ini  memasang muzik klasik untuk 180 ek0r haiwan peliharannya bagi meningkatkan m00d, malah bercadang untuk membel1 lebih banyak cermin mata itu bagi kegunaan lembu-lembunya.

Sumber : NYpost

“Lembu-lembu itu melihat padang rumput hijau dan ia memberikan rangsangan em0si, menjadikan mereka kurang tertek4n,” katanya.

Alat itu dibangunkan bersama oleh dokt0r haiwan dan pada mulanya diuj1 di sebuah ladang ternakan di Mosc0w.

Menurut Kementerian Pertanian dan Makanan di Mosc0w, hasil kaj1an mendapati ia ‘mengurangkan keb1mbangan dan meningkatkan em0si kawanan lembu. – AGENSI

Sumber : Kosmo

Leave a Comment