Wanita ini sanggup tahan naf4s, habiskan puluhan ribu ringg1t demi jadi ‘ikan’… percaya duyung masih sembunyi di laut

BAGAIKAN di alam fantas1.

Mungkin itulah yang digambarkan oleh pen0nton setiap kali menyaks1kan persemb4han duyung oleh wanita ini.

Menurut Sabrina Lim, 31, dia sudah lapan tahun menjadi penghibur, namun minatnya itu sebenarnya sudah bercambah sejak zaman remaja lagi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Ketika habis sek0lah, saya teng0k dalam internet mengenai mat salih yang ada ek0r duyung. Saya jadi tertanya-tanya, bila buat carian saya dapati ia ada diju4l di Amerika Syarikat (AS).

“Saya maklumkan pada mak ayah untuk bel1 ekor duyung. Tapi h4rganya mahal. Jadi, saya teruskan hidup dengan bekerja sebagai guru tuisyen dan tadika.

“Dua tahun saya simpan duit. Akhirnya saya dapat bel1 set ek0r duyung pada h4rga kira-kira RM30,000. Perasaan sangat teruja apabila ia sampai waktu itu,” ujarnya yang mesra disapa Sabrina.

Menurut wanita dari Shah Alam, Selang0r itu, dia kini memiliki 40 set ek0r duyung dalam koleksi per1badinya.

sab 3

Sabrina sudah lapan tahun bergel4r sebagai mermaid perf0rmer.

Namun katanya, jumlah sebenar tidak terkira kerana dia turut menyimpan banyak stok untuk diju4l kepada orang ramai.

“Sekarang ada banyak dah. Sebab saya pun dah mula ju4l ekor duyung. Ada yang saya des1gn sendiri. Ada pelbagai warna, ada banyak jenis juga. Antaranya jenis kain dan silik0n.

“Tapi kalau yang pers0nal, yang saya guna untuk buat sh0w, ada dalam 40 pasang ek0r duyung berbeza-beza warna. Selain buat persembahan, saya juga mengajar kelas renang,” ujarnya.

Sepanjang lapan tahun membina kerjaya dalam bidang itu, Sabrina bukan sahaja dijemput membuat persembahan di acara-acara per1badi, malah pernah membuat persembahan di Underwater W0rld Langkawi.

sab1

Antara set ek0r duyung miliknya.

Bercerita mengenai pengalaman membuat persembahan, Sabrina meng4kui ia bukanlah satu perkara yang mudah, namun tidak mustah1l untuk dilakukan dengan latihan berterusan.

“Saya guna tekn1k free diving bila berenang. Kalau pakai cermin mata menyelam, nanti nampak tak natural pula. Dalam air kena tenang. Tapi pandangannya samar-samar, saya pernah terl4nggar penyu dan belut. Jadi, ia agak bah4ya.

“Paling lama saya boleh tahan naf4s pun seminit lebih. Ia tak mudah untuk dilakukan. Tapi macam mana sekali pun, setiap hari kena buat latihan. Bila jumpa pen0nton yang teruja lihat saya, memang sangat gembira, khususnya kanak-kanak dan anak ist1mewa,” ujarnya lagi.

Menurut Sabrina, dia juga pernah berkecil hat1 kerana kerjayanya yang dipandang ser0ng, namun menerimanya dengan hati terbuka sahaja.

sab 2

Sabrina turut berk0ngsi video dan foto menerusi TikT0k.

“Ada juga yang pandang pel1k sebab tengok cara pemakaian saya. Mereka cakap… dah jadi manusia, nak jadi ikan pula. Kalau betul-betul kena sump4h, baru tahu.

“T1pulah kalau tak ambil hat1 dan tak sed1h. Kadang-kadang dapat k0men dan mesej yang menyak1tkan hati. Tapi saya terima saja,” ujarnya lagi.

Dalam temubual sama, mStar sempat bertanya kepada Sabrina sekiranya dia percaya akan kewujudan duyung.

sab 4

Sabrina anggun menggayakan k0stum duyung miliknya.

Jelas Sabrina, tidak mustah1l sekiranya m4khluk itu benar-benar wujud memandangkan banyak lagi kawasan laut yang belum diter0kai manusia.

“Saya rasa ada. Sebab saya rasa, 80 peratus laut masih belum diter0kai manusia. Ada la, cuma dia pun nak sembunyi daripada manusia,” ujarnya berselor0h.

Untuk rek0d, Sabrina juga banyak berk0ngsi mengenai kerjayanya sebagai mermaid performer menerusi Instagram dan platform video TikT0k,” ujarnya.

Sumber : mStar

Leave a Comment