Penduduk ket4kutan harimau belang muncul belakang rumah

GUA MUSANG – Kemunculan harimau belang di belakang rumah penduduk di Kampung Bihai Lama di sini, menyebabkan masyarakat 0rang asl1 di kawasan itu ket4kutan.

Kehadiran harimau itu disedari oleh Nari Abus, 46, yang terserempak dengan haiwan berkenaan pada jam 6 petang, Sabtu.

Gambar sekadar hiasan (Sumber : Sinar Harian )

“Harimau tersebut menghampiri rumah sehingga menyebabkan kami terp4ksa lari dan mengvrung diri dalam rumah,” katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi pada Ahad.

Menurutnya, susulan kejadian itu penduduk terp4ksa menjalani per1ntah berkurung bagi mengelakkan mereka berdepan bah4ya.

Katanya, mereka kini menjalani per1ntah tersebut secara beramai-ramai di dalam lima buah rumah.

Dia berkata, bagaimanapun pemer1ksaan lanjut mendapati harimau itu menuju ke kawasan kebun.

“Sebelum ini terdapat tiga ek0r harimau yang berkeliaran di kawasan kami, tetapi seekor harimau sudah m4ti selepas membah4m seorang penduduk pada Jumaat lalu.

“Bagaimanapun masih terdapat dua ek0r lagi yang belum dit4ngkap dan situasi itu menyebabkan kami sentiasa hidup dalam ket4kutan,” katanya.

 

Susulan kejadian serangan harimau penduduk orang asli di Kampung Bihai Lama, Gua Musang terpaksa menjalani perintah berkurung bagi mengelakkan mereka berdepan bahaya.

Susulan kejadian ser4ngan harimau penduduk 0rang asli di Kampung Bihai Lama, Gua Musang terpaksa menjalani per1ntah berkurung bagi mengelakkan mereka berdepan bah4ya.

Pada Jumaat, seorang lelaki 0rang asli m4ut dibah4m seekor harimau dalam kejadian di Kampung Sau, Pos Bihai.

M4ngsa yang m4ut dikenali sebagai Anek Along, 59.

Anek merupakan m4ngsa kedua pak belang di sini selepas pada Julai lalu seorang lelaki 0rang asli, Adin Andok, 43, hampir m4ut akibat diser4ng haiwan liar tersebut.

Adin yang mengalami luk4 di bahagian lengan kanan dan kiri serta mat4 bertindak menet4k harimau belang menggunakan gol0k bagi menyel4matkan diri selepas diterk4m haiwan berkenaan dalam kejadian di Kampung Badak, Pos Bihai.

Kejadian itu berlaku ketika m4ngsa dalam perjalanan pulang ke rumah selepas mencuci kawasan kebun ubi kayu miliknya.

Sumber : Sinar Harian

Leave a Comment