PELUANG ketika dapat berkumpul bersama sanak saudara pasti akan dipenuhi dengan pelbagai akt1viti.
Pada ketika inilah waktu yang ada digunakan sebaik-baiknya untuk mengeratkan lagi hubvngan silaturahim.
Begitulah rutin bagi keluarga besar wanita ini setiap kal1 mereka berkumpul.
Selain bertanya khabar, mereka waj1b bermain permainan (game) yang santai dan lucu bagi mengisi masa terluang.
Berk0ngsi vide0 ahli-ahli keluarganya bermain permainan yang digel4r ‘kaut duit’ di laman sos1al, rata-rata netizen bukan sahaja terhibur dengan gelagat mereka bahkan kagum dengan ‘b0nding’ keluarga wanita ini.
Berk0ngsi cerita dengan mStar, Azalini Jasni berkata vide0 tersebut dirakam ketika ahli keluarganya pulang ke kampung sempena cuti tahun baharu, 1 Januari lalu.
View this post on Instagram
“Kami semua iaitu kaum keluarga sebelah ibu berkumpvl di rumah atuk di Padang Serai, Kedah. Saja berkumpul makan-makan. Memang lengkap dengan sepupu, ibu saudara, bapa saudara semua.
“Malam tu masa tengah sembang-sembang, maklang dan saya pernah teng0k satu g4me di TikT0k, iaitu game kaut duit. Sambil-sambil santai, sajalah nak isi masa dengan main g4me.
Antara permainan ketika keluarga besar Azalini berkvmpul.
“Sebahagian daripada kami yang main keluarkan wang kertas. Wang itu dil0nggok di lantai dan pemain akan mengaut wang kertas menggunakan sudip dengan mata tertutvp. Masa diperuntukkan untuk setiap orang adalah seminit.
“Wang yang dik4ut di dalam besen akan dikira. Siapa dapat paling banyak, dialah jadi pemen4ng. Nak jadi cerita, saya pemenang g4me itu dengan wang dikaut berjumlah RM 232,” ceritanya mengimbas kembali permainan tersebut.
Wanita yang berasal dari Alor Setar, Kedah itu berkata, sebenarnya wang tersebut kemudiannya dipulangkan semula kepada pemilik masing-masing selepas tam4t permainan.
‘Famili Day’ setiap tahun sudah menjadi kewaj1pan bagi keluarga besar Azalini.
“Sebelum ma1n, kami dah catat amaun w4ng yang dikeluarkan setiap orang. Selepas g4me habis, duit itu dipulangkan semula. Main untuk seronok-seronok sahaja.
“Tapi ada netizen salah s4ngka. Ada yang k0ngsi hukvm permainan tersebut sama seperti jud1 menerusi k0men. Terima kasih di atas teguran, namun mungkin mereka tak tahu dan fikir kami ambil duit tu betul-betul. Jadi saya sempat beri penjelasan di vide0 yang berasingan agar tak t1mbul salah faham.
“Namun rata-ratanya terhibur bila tengok kami main. Gelagat Maklang saya paling mendapat perhatian. Sampai 2.4 jut4 jumlah views vide0 dia. Mungkin netizen terhibur tengok gelagat semp0inya. Siap digel4r ‘makcik sudip’ dan ‘makcik gelak’.
“Sejak vide0nya v1ral, dia jadi bahan ‘j0ke’ dalam WhatsApp Gr0up famili,” ujar wanita berusia 28 tahun ini.
Berk0ngsi cerita lebih lanjut, Azalini berkata sama seperti kebanyakan keluarga lain, mereka juga tidak ketinggalan mengadakan hari keluarga setiap tahun sebagai satu wadah pengerat silaturahim dan bercuti dalam masa yang sama.
Namun aktiv1ti tersebut terpaksa ditund4 buat seketika memandangkan penul4ran wab4k c0vld-19 yang masih belum reda.
Mengenakan pakaian warna sed0ndon ketika hari raya.
“Sebelum c0vld-19, setahun sekali kami akan buat family day. Tapi sekarang dah tak buat… hanya berkumpul di rumah datuk nenek saja sebab rata-rata kami tinggal sekitar Perlis dan Kedah. Kali terakhir buat family day pada 2019.
“Bagi saya, setiap keluarga ada cara masing-masing. Kalau famili jenis yang sp0rting, memang best. Selagi ada masa, luangkanlah untuk keluarga dan cipta m0men-m0men manis,” katanya lagi.
Sumber : mStar