Percutian ke Mabul ‘diek0ri’ se0rang pakcik… pemuda tak hirau tindakan ‘camp4k duit sedekah’ dipert1kai, ada alasan sendiri!

KUNJUNGAN jejaka ini ke Pulau Mabul ternyata membuka mat4nya untuk melihat dunia dari perspektif berbeza.

Destinasi pelanc0ngan di pesisir pantai tenggara negeri Sabah itu bukan sahaja menawarkan pemandangan yang memuk4u, namun mengajar kita akan erti sebenar perkataan syukur.

Menurut Syazrul Iman Suhaimi, 27, kunjungan kali pertama itu memb0lehkan dia menyelami gaya hidup penduduk setempat di Mabul yang disifatkannya berbeza dengan senari0 biasa di semenanjung tanah air.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Sebelum ini saya pernah ke Sabah tapi ini kunjungan pertama ke Mabul. Sebelum ke sana, saya sudah tahu serba sedikit mengenai persekitaran di sana. Saya pernah tont0n vide0-vide0 berkaitan Mabul.

“Waktu hari pertama sampai, ada 0rang datang ju4l air kelapa kepada saya. Dia datang sendirian, dengan muka kes1an dan minta saya bel1. Saya pula mudah s1mpati, dia orang tua. Terus saya bel1, tambahan pula dah lama tak minum air kelapa. Apa salahnya bantu dia.

“Entah bagaimana dia tahu l0kasi bilik saya. Bilik itu kebetulan di atas air, buka sliding door terus laut. Pada hari kedua, dia datang lagi. Kali ini dia naik sampan dan bawa dua anak. Kebetulan ketika itu hujan renyai-renyai, lagi saya rasa kes1an. Jadi, saya hulurkan RM50,” ujarnya kepada mStar.

Dia yang senang disapa Syazrul turut berk0ngsi rakaman video kejadian itu sebelum ia dik0ngsi ke platform TikT0k sehingga meraih lebih 115,000 tontonan.

syazrul4

Syazrul tiba ke Mabul pada Rabu lalu.

Selain dihujani k0men yang memuj1 tindakannya, ada juga netizen yang meningg4lkan k0men teguran atas tindakan jejaka itu melemp4rkan duit dari atas jeti ke dalam perahu pen1aga kelapa tersebut.

“Saya tak terfikir nak buat c0ntent pun. Saya sendiri kurang aktif di TikT0k. Saya sekadar rakam video untuk buat kenangan. Kemudian saya k0ngsi video itu untuk bagi mesej kepada orang lain agar sentiasa b4ntu mereka yang kesus4han.

“Ada 0rang k0men, jangan aj4r bagi duit pada mereka. Tapi pada saya, kita boleh b4ntu mengikut kemampuan. Kalau tak b0leh bagi duit, boleh bagi benda lain. Tak semua minta duit, ada yang minta makanan. Saya juga ada bagi Ap0llo buat mereka.

“Selain itu, ada juga yang k0men, mereka tanya, kenapa bal1ng duit? Abang tu yang minta lemp4r duit sebenarnya. Kalau nak hulur ke tangan, kena jalan jauh ke tangga jeti. Ataupun, takkan saya nak suruh dia p4njat jeti?

“Ada juga yang kata, bagi dekat seorang, nanti sekampung datang. Tapi saya 0K saja, tak ada pun jadi macam tu. Mereka pun tak mem4ksa.

syazrul6

Syazrul turut berk0ngsi rakaman kejadian itu ke aplikasi TikT0k.

“K0men negat1f tu wajib ada. Tapi saya tak kisah. Saya abaikan saja. Apa pun, saya terharu sebab ramai yang doakan saya. Bukan niat nak r1yak. Saya risau juga orang fikir begitu. Saya cuma nak tunjuk c0ntoh yang baik. Tak dapat bagi banyak, bagi setakat yang kita mampu,” ujarnya lagi.

Menurut jejaka dari Langkawi, Kedah itu, dia tidak ser1k untuk ke Mabul dan pastinya akan mengulangi kunjungan itu suatu hari nanti.

“Melihat kehidupan mereka di sana membuatkan saya lebih bersyukur dengan kehidupan ini. Kalau nak dibandingkan dengan mereka, kita kena bersyukur dengan apa yang kita ada.

“Dengan pemberian kita, mungkin b0leh buat mereka gembira. InsyaAllah, saya tak ser1k untuk datang ke Mabul,” ujarnya yang bern1aga sendiri di negeri kelahirannya.

Untuk rek0d, Syazrul bersama beberapa rakan berkunjung ke Mabul pada Rabu lalu dan baru sahaja pulang ke ibu negara pada Sabtu.

Sumber : mStar

Leave a Comment