Terpengarvh stigma mak tiri jah4t, wanita pernah beri syarat kalau cal0n pengganti ibunya ada anak… elak pen1ng bapa pilih anak dar4!

MENDENGAR perkataan “ibu t1ri” tentunya ia mampu menimbulkan perasaan t4kut dalam hati setiap individu terutama si anak.

Masakan tidak – masyarakat umum sudah sering kali dihidangkan dengan drama juga sinetr0n yang memperlihatkan kekej4man ibu t1ri yang bukan sahaja mer4mpas bapa, malah ada juga yang merebvt harta pen1nggalan termasuk arw4h ibu.

Drama-drama sebegini secara tidak langsung memberi perseps1 yang sedikit negat1f kepada masyarakat.

Meng4kui dirinya juga menyangkakan perkara yang sama, Syarifah Khyra Syed Muhsin, 29 bagaimanapun meng4kui persepsinya berubah apabila melihat keikhlasan ibu tir1nya, Nor Azizah Mohd Nor, 52, menjaga ayahnya.

Bercakap kepada mStar, Syarifah berkata dia kehilangan ibu k4ndungnya disebabkan penyak1t 4sma ketika usianya baru mencecah 15 tahun.

“Abah dulu memang sangat gar4ng, saya kalau nak beli atau minta apa-apa mesti kena melalui umi, bila umi tak ada ia menjadi satu cabaran buat saya,” cerita anak bongsu daripada lima beradik ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Engg4n anak-anaknya membesar tanpa kasih sayang seorang ibu, ayahnya, Syed Muhsin Syed Zin, 67, berusaha untuk mencari pas4ngan yang dirasakan dapat menjaga serta menyayangi dirinya serta anak-anak.

“Ayah kahwin dengan ibu lepas empat tahun abah membujang, sebelum tu kalau ada cal0n abah akan tanya pada saya okay ke tak, ada yang saya akan jawab, ada yang saya t4k jawab.

“Ye la dulu kita selalu teng0k drama mak tiri jah4t, zaman-zaman sinetr0n, jadi kita pun ada mindset yang salah mak t1ri mesti jah4t,” katanya.

Katanya, antara syar4t yang dikenakan pada bapanya yang juga seorang pesara penghulu adalah untuk dia berlaku adil dan saksama.

“Abah memang sangat memilih, boleh kata dalam temp0h empat tahun tu ramai juga cal0n tapi bukan semua dia tunjuk pada saya, ada yang kami dapat tahu sendiri.

“Saya cuma beritahu, kalau cal0n tu ada anak jadi abah perlu berlaku adil, apa yang anak t1ri dia dapat, dia kena sediakan untuk saya juga.

“Jadi abah tak mahu pen1ng kepala dia kahwin dengan ibu yang masa tu masih anak d4ra,” katanya menambah ibu tir1nya pada ketika itu berusia sekitar 40 an.

Syarifah bersama ibu dan ayahnya.

Menurut Syarifah, dia mengambil masa kira-kira setahun untuk menerima ibu t1rinya itu.

Pengasas pr0duk kecantikan ini berkata, bapanya juga juga memainkan peranan yang penting dalam memastikan mereka adik beradik bersikap terbuka dan menerima ibu tir1nya itu.

“Mula-mula memang sus4h kami nak terima sebab kami ada mindset pasal ibu t1ri selain membandingkan antara ibu dan umi (ibu k4ndung)

“Alhamdullilah, dalam setahun lebih tu kami cuba belajar untuk menerima, ikut apa yang abah didik kami iaitu h0rmat ibu t1ri, jaga hatinya.

“Abah juga sangat adil, tak nampak dia lebihkan ibu, tapi abah akan dahulukan anak dan dia ajar ibu untuk dahulukan anak-anak juga.

“Lama-lama 0kay, Alhamdullilah sampai sekarang, memang kami tak pernah sis1hkan ibu atau kurang aj4r memang kalau kami bagi hadiah atau cont0h duit raya ke apa, kami akan bagi abah dan juga ibu,” katanya yang menetap di Kuala Terengganu.

Ibu t1ri Syarifah diterima baik anak-anak dan cucunya.

Katanya, dia malah senang memikirkan bahawa ayahnya itu kini mempunyai pas4ngan yang mampu menjaganya.

“Memang tak ada siapa boleh ganti ibu kita, tapi sekurang-kurangnya ada orang jaga abah sekarang, kami pernah pergi umrah bersama memang lepas keluar masjid ibu yang paling sibuk cari abah, memang nampak dia sangat-sangat menjaga abah dan ia membuatkan kami sebagai anak ras4 lega.

“Anak-anak, cucu pun nak dengan ibu, saudara mara pun 0kay, Alhamdullilah,” katanya yang sudah berkahwin dan mempunyai tiga cahaya mata.

Sumber : mStar

Leave a Comment