Uncle Kentang ‘dihamb4t’ Puan S! Bukan nak m0h0n bantuan, tapi gigih nak t0l0ng remaja C1na masuk universiti – “Inilah keindahan Malaysia”

KEPELBAGAIAN kaum yang wujud menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang un1k.

Di sebalik 1su-1su panas yang sengaja dicetuskan segelintir p1hak, hubungan erat antara kaum sebenarnya masih utuh, sebagaimana yang terjalin sejak negara kita mencapai kemerdekaan pada tahun 1957.

Terbaharu, aktivis s0s1al terkenal, Kuah Chee Heng atau Uncle Kentang turut berk0ngsi kisah seorang wanita Melayu yang berusaha memb4ntu seorang remaja berbangsa C1na.

Jelasnya, remaja berusia 18 tahun itu mengalami masalah kew4ngan selepas kehilangan ibunya baru-baru ini.

“Mana ada ras1s. Aku seb4k dan terharu. Wanita Melayu mesej saya bertalu-talu. Meminta saya serahkan beliau maklumat mengenai anak C1na yang ingin ke universiti. Beliau tanggung penuh.

858774

Uncle Kentang berk0ngsi kisah itu menerusi Faceb00k miliknya pada Ahad.

“Wanita Melayu yang bernama S telah kej4r saya dan berkali kali mesej saya untuk hasrat beliau tanggung penuh seorang anak C1na umur 18 tahun yang ingin memasuki inti University untuk belajar, inilah keindahan Malaysia,” tulis Uncle Kentang.

Bercerita lanjut, Uncle Kentang mended4hkan remaja itu turut berdepan mas4lah kew4ngan untuk menguruskan jen4zah ibunya, baru-baru ini.

“Anak C1na ini kehilangan mak baru-baru ini dan tak mampu urus may4t emak. Kita bantu.

“Dan kini sewa bilik berlapiskan katil burvk yang telah r0bak. Tetapi dia gigih nak masuk universiti. Pencapaian dia dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) agak mengejvtkan, banyak A+ dan layak masuk ke universiti.

“0h tuhan, ini sangat hebat. Suka semangat begini, kita rakyat Malaysia yang hebat. Inilah Malaysia. Keindahan dalam kebenaran.

“Terima kasih Puan S yang asyik hamb4t saya untuk dapatkan maklumat anak C1na ini dan akan taja semua k0s universiti kerana saya sibuk edarkan b4ntuan banjir,” ujarnya.

Ded4h Uncle Kentang, abang kepada remaja itu kini bekerja sebagai pelayan rest0ran, manakala bapanya sedang mencari isteri baharu.

Malah, remaja itu juga tidak mempunyai ramai saudara mara yang boleh menghulurkan b4ntuan.

553

Sikap murah hati Puan S turut mendapat puj1an ramai. (Gambar Hiasan)

Perk0ngsian Uncle Kentang mengenai kisah itu di Faceb00k miliknya pada Ahad turut meraih perhatian ramai.

Selain s1mpati dengan nasib remaja itu, ramai yang turut memuj1 sikap wanita Melayu itu yang berbesar hat1 dalam memb4ntu remaja berkenaan.

“Dia tak ada saudara. Kita jadi saudara dia. Ramai di luar sana yang mahu b4ntu. Tunjukkan keputusan yang baik nanti di universiti.

“Terima kasih Puan S. Sem0ga dipermudahkan segala urusan. I l0ve Malaysia.

“Sem0ga Allah peliharakan keharm0nian Malaysia,” ujar beberapa netizen di ruangan k0men.

Sumber : mStar

Leave a Comment