Usahawan bina k0lam air gunung ‘halang’ abang kerja di bandar, si cilik umur 11 tahun rajin ‘pr0m0te’… akhirnya sekampung meriah dapat manfaat!

DEPAN rumah korang ada k0lam?

Itu s0alan yang dil0ntarkan seorang wanita yang berk0ngsi vide0 rumah keluarganya di Baling, Kedah.

“K0lam tak ada, ada parit je,” sel0roh seorang warga maya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Bercakap kepada mStar, wanita berkenaan Siti Zaharah Ismail, 35, berkata, selain menjadi punca pendapatan, k0lam renang tersebut dibina bagi menarik kan4k-kan4k di kampung untuk beriadah.

“Dulu depan rumah tu hutan tapi ada parit kecil, air tu dari bukit, lama-lama terhak1s dan runtvh, dan makin hari makin dekat dengan rumah.

“N1at saya nak abang dengan kakak ipar ada pern1agaan dekat kampung, sebab mereka duduk dengan mak di sana. Jadi saya tanya abang apa rancangannya, saya tak nak abang keluar kerja di lu4r bandar memandangkan adik beradik lain dah tinggal di bandar.

“Abang kata dia nak buat k0lam mandi sebab budak-budak sekarang ‘liat’ nak balik kampung sebab tak ada w1fi dan b0san, jadi saya terus tuna1kan impian dia,” katanya yang memiliki sebuah butik di ibu negara.

Berbekalkan du1t yang disimpannya untuk membel1 rumah, Siti Zaharah kemudiannya menggunakan tabungannya sebagai m0dal untuk membina kolam tersebut.

“Allah bagi kami sedikit uj1an, rumah kami lambat siap jadi saya buat keputusan ambil duit tu untuk buat k0lam mandi.

“Kolam tu akan diuruskan abang dan kakak ipar, saya nak mereka berjaya macam saya dan Alhamdulillah k0lam dan rumah saya pun siap,” katanya.

K0lam bersaiz dewasa itu mempunyai kedalaman hampir 2 meter, 15 meter lebar dan 18 meter panjang manakala k0lam kan4k-kan4k pula mempunyai kedalaman 0.8 meter dengan keluasan 20 kaki persegi.

Anak buah Siti Zaharah mandi manda di k0lam yang dibina.

Pr0ses pembinaan k0lam tersebut mengambil masa sekitar tiga ke empat bulan.

“Abang buat dengan kawan dia, Alhamdulillah berjalan dengan lancar.

“Dalam masa sama sebelah satu lagi saya bina tiga k0lam ikan talapia, siap bel1 ikan, plan kami nak buat kafe dalam kampung.

“Masakannya berasaskan makanan dalam hutan, talapia bakar, air asam resepi abang memang semua tahu pasal keheb4tan air tangan abang,” katanya.

Siti Zaharah menggunakan w4ng simpanan sebagai m0dal untuk membina k0lam di kampungnya.

Namun buat masa ini ikan talapia tersebut dijadikan pekasam dan dipas4rkan.

“Anak buah saya, Dikya umur 11 tahun live setiap malam di Faceb00k Laman Carok Putih, ramai yang akan masuk live dia sebab nak jumpa Dikya.

“Mereka teruja teng0k budak kecil live,” katanya.

Sementara itu, menurut Siti Zaharah, apa yang menarik mengenai k0lam tersebut adalah airnya yang sangat sejuk dan menyegarkan.

“Maklumlah air dari gunung, paling best untuk mereka yang t4k sihat, lemah atau tak boleh tidur, akan rasa tenang… air semulajadi kan.

“Air tu nampak hijau tapi sebenarnya sangat-sangat jernih dan boleh relaks dan tengok kehijauan alam.

“Masa saya kena c0vld-19 bulan Mei lalu badan lem4h sangat, lepas kuar4nt1n saya balik kampung mandi air kolam tu terus saya kembali segar,” katanya yang menetap di Cheras, Kuala Lumpur.

Makan-makan di sebuah pond0k yang terletak berhampiran dengan kolam.

Katanya, kolam berkenaan turut menarik perhatian anak-anak kampung.

“Budak-budak sangat happy, setiap hari ramai datang mandi, orang kampung bukan semua senang dan mereka tak pernah ke h0tel mana-mana jadi bagi mereka kolam tu satu kegembiraan paling besar.

“Sekarang kami caj RM2 seorang untuk bay4r upah orang basuh k0lam tu selepas dua atau tiga hari.

“Anak-anak buah saya ada 21 orang, bila kami berkumpul bukan anak je dengan mak ayah sekali terjun,” katanya.

Selain k0lam, orang awam juga boleh beristirehat di dangau atau p0ndok yang dibina berhampiran kolam tersebut.

“Kami akan makan di pondok tu ramai-ramai, sy0k sangat sambil mandi dan sekarang kami dalam proses nak tambah lagi sebab ramai yang datang makan di situ, jadi kami nak buat untuk tetamu luar yang teringin nak rasa suasana dan makanan kampung seperti nasi dan sup dalam buluh, ayam bakar dan ulaman,” katanya, sambil menambah terdapat sungai di sebelah kanan rumahnya itu.

Sumber : mStar

Leave a Comment