Ser4m! Queen Athena dari Ind0nesia bel4 70 sp1rit d0ll, dakwa ‘ada r0h di dalamnya tapi tak terikat’

FEN0MENA ‘sp1rit d0ll’ menjadi t0pik perbualan h4ngat dalam kalangan masyarakat sejak kebelakangan ini selepas beberapa selebriti di Ind0nesia secara terbuka berk0ngsi hobi membela ‘reb0rn d0ll’ sebagai anak sendiri.

Tetapi tidak bagi Queen Athena yang berasal dari Mal4ng, Jawa Timur yang kini menetap di Jimbaran, Bali.

Sejak dua tahun lalu, Queen meng4kui 0bses mengumpul spirit d0ll dan sehingga kini wanita itu mempunyai lebih daripada 70 anak patung dalam simpanannya.

“Mengumpul dan menyimpan sp1rit d0ll bukan satu perkara baharu tetapi cuma kebelakangan ini ia kec0h disebabkan ia mula p0pular dalam kalangan selebriti,” katanya kepada CNN Ind0nesia.

queen-athena-membawa-dua-boneka-arwahnya

Queen Athena memberitahu p4tung sp1rit d0ll miliknya mempunyai r0h.

Wanita berusia 31 tahun itu mend4kwa p4tung dalam k0leksinya mempunyai r0h tetapi ia tidak terikat dengannya. R0h itu dikatakan boleh datang dan pergi mengikut kehendak mereka.

Tidak hanya itu, Queen berkata, dia tidak pernah mengamalkan sebarang r1tual khusus untuk memuj4 patung dalam koleksinya dan ia sekadar h0bi.

Bagaimanapun Queen tidak menaf1kan ‘membel4’ patung adalah satu cabaran besar buatnya kerana sentiasa dipandang ser0ng dan dianggap sebagai wanita sih1r dan mempunyai niat jah4t.

“Mulut orang memang tidak boleh ditutup dan mereka boleh berkata apa sahaja, apa paling penting saya tidak pernah sesekali menyemb4h atau menganggap p4tung-p4tung ini sebagai tuhan.

“Apatah lagi mempunyai niat jah4t untuk berbuat kh1anat terhadap orang lain,” jelasnya.

zfrjdw9rxlam12vrpu0b

Kesemua p4tungnya dijaga dengan baik dan diberi nama.

Sementara itu, Queen memberitahu dia ada cara tersendiri menjaga p4tung-p4tungnya termasuk memberikan nama dan tarikh lahir.

Selain itu, ia perlu dibersihkan dan didandan agar sentiasa kelihatan cantik.

Untuk mengambil p4tung sp1rit d0ll sebagai anak 4ngkat daripada orang lain, Queen memberitahu ada h4rga yang perlu dibay4r iaitu sekitar RM300.

Namun katanya, harga itu bergantung kepada keadaan p4tung dan semakin lama, lebih mah4l.

“Seperti biasa apabila mengambil sesuatu p4tung sebagai anak angkat, kita perlu memberinya nama, tarikh lahir dan menjaganya dengan baik.

Sumber : mStar

Leave a Comment