Kawan menjauh selepas berhent1 kerja, bek4s peguam sedang ser4but fikir b1snes temui ‘keajaiban’ selepas layankan juga permintaan mak ayah

BERGEL4R peguam selama lima tahun, keputusan Jarir Jafni Harun untuk terjvn ke dunia b1snes tidaklah seindah yang disangka.

Selain menempuhi cabaran yang tak berpenghujung, dia turut dipandang s1nis segelintir individu kerana sanggup ‘memperjud1kan’ pr0fes1on itu demi impian baharu.

Berusia 37 tahun, dia yang senang disapa Jarir mengakui perjalanan tersebut sebenarnya banyak memberi kematangan dalam diri sehingga mampu berdiri pada tahap hari ini.

“Saya bekerja sebagai peguam selama lima tahun. Saya tukar pr0fes1on kerana tercari-cari apa sebenarnya yang menggembirakan saya? Saya nampak yang saya suka bern1aga. Saya juga suka cuba benda baharu dalam hidup.

“Jadi, saya mulakan b1snes butik pada tahun 2013. Bermula dengan kos0ng, saya cuba dan belajar dengan pengalaman sendiri. Namun disebabkan p4ndem1k, butik yang berusia sembilan tahun akhirnya terpaksa ditvtup pada awal 2021.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Pada masa sama, saya sudah mulakan b1snes makanan yong tau foo sebelum p4ndem1k melanda. Pada waktu itu, saya buat secara tak ser1us. Tapi lama-kelamaan, saya rasa ia b0leh pergi jauh.

“Tapi kalau diingat semula, saya pun sebenarnya sayang nak tinggalkan b1dang guaman. Kerjaya peguam dipandang tinggi, tiba-tiba tukar bidang yang tak glam0r. Orang nampak saya macam selek3h kerana buka gerai.

jarir4

Jarir memiliki tiga cawangan kedai Tepen Yong Tau Foo yang terletak di Bukit Antarabangsa, Ampang dan Bangi.

“Ada kawan yang mula menjauh, seg4n nak berkawan dengan saya. Tapi saya tak berapa hiraukan sangat. Sebab saya cari duit. Kalau saya sus4h, bukannya orang nak tolong. Hanya kita dapat bantu diri sendiri,” ujarnya.

Dalam masa dua tahun, bapa kepada seorang cahaya mata itu sudah memiliki tiga cawangan kedai Tepen Yong Tau Foo yang terletak di Bukit Antarabangsa, Ampang dan Bangi.

Namun katanya, cawangan ketiga yang mula ber0perasi di Bangi pada awal tahun ini berdepan pr0ses yang sukar sehingga menyebabkan dia hampir berputvs asa.

“Cawangan ketiga saya di Bangi Square ini ist1mewa sikit. Kedai saya berada di kawasan belakang. Macam-macam 1su yang berlaku sehingga saya hampir putvs asa.

“Sudah menjadi kelaziman juga, hujung tahun saya akan bawa mak ayah untuk jalan-jalan. Pada penghujung 2021, saya tengah ser4but mengenai kedai itu. Tapi ayah minta bawa dia jalan-jalan seperti tahun sebelumnya. Dalam kekvsutan itu, saya tetap bawa mereka ke Melaka dan Johor.

“Saya ceritakan kepada mak ayah dan minta d0a mereka. Selepas pulang, saya hanya ada masa seminggu sebelum kedai ber0perasi. Banyak hal belum selesai, memang ser4but dan saya 50-50 saja pada waktu itu sama ada nak buka kedai atau sebaliknya,” ujarnya.

jarir3

Hidangan yang menjadi pilihan ramai di kedai miliknya.

Di sebalik pelbagai dug4an dan rintangan, kedai Jarir yang sepatutnya memulakan 0perasi pada 1 Januari ditunda kepada 2 Januari.

Dalam masa sama, Jarir turut berk0ngsi video mengenai kedainya ke aplikasi TikT0k sehingga dia menerima rezeki yang tak disangka-sangka.

“Dengan tindakan saya bawa mak ayah jalan-jalan, Allah gantikan balik, hantar orang untuk tol0ng saya. Saya dapat idea untuk buat vide0 dan k0ngsi ke TikT0k, ia tiba-tiba tul4r.

“Kedai saya yang sunyi dan terletak di kawasan belakang tiba-tiba meriah dan dipenuhi pelanggan. Daripada sale tak berapa ada pada hari pertama, hari kedua dan ketiga terus jadi meriah. Ramai yang datang dari serata Selangor.

“Saya yang asalnya sed1h tiba-tiba jadi bersemangat balik. Saya terkejvt ramai yang beri s0kongan,” ujarnya panjang lebar.

jarir5

Jarir bekerja sebagai peguam selama lima tahun.

Dalam temubual sama, Jarir turut menitipkan pesan buat pen1aga-pen1aga baharu agar cekal menghadapi uj1an dalam bisnes.

“Satu benda yang saya ingat sepanjang buat b1snes, hati kena cekal. Pengalaman akan datang masa kita jalankan b1snes.

“Untung rug1 itu adat. Ada masa naik, ada masa turun. Macam mana kita gembira dan bersyukur ketika b1snes naik, kita juga kena bersyukur ketika b1snes turun.

“Yang penting jangan d0wn. Kalau saya rasa d0wn, saya hanya akan d0wn sehari saja. Esoknya saya akan fikir balik idea-idea b1snes dan akan bangk1t. Yang penting jangan putuv asa. Kita fokus, buat sampai jadi,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment