Menyanyi sambil duduk pun sedap, patutlah g4dis ini ada ramai f0ll0wers dari seberang… Sarah Suhairi ‘t4rget’ seterusnya!

PERMAINAN em0si yang dibawa oleh gad1s ini ketika membuat persembahan nyanyian ternyata mervntun hat1 netizen.

Malah, c0ver lagu Rindu Setengah m4ti dendangan asal D’Masiv oleh Nurkiasatina Abdul Khadir turut meraih sehingga 1.5 jut4 tontonan.

Ramai netizen turut memberikan puj1an apabila dia selamba menyanyi sambil duduk di kerusi dalam satu acara yang diadakan di P0liteknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis, pada Disember lalu.

Ketika dihubungi mStar, gad1s berusia 20 tahun yang mesra disapa Kia itu sempat berk0ngsi kisah di sebalik kesed1han yang dizahirkan dalam nyanyian tersebut.

“Vide0 itu dirakam pada Disember lalu, ketika ada acara di tempat saya belajar. Saya seb4k kerana cuba mendalami maksud lagu itu. Pada masa sama, saya teringat kenangan lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya rindu keluarga, teringat bek4s kekas1h… semua benda saya cuba ingat. Saya suka-suka saja, tak sangka sampai lebih sejut4 orang tonton vide0 nyanyian itu,” ujarnya.

Menurut gadis dari Sungai Petani, Kedah itu, dia sememangnya suka menyanyi sejak kecil lagi.

kia2

Kia juga pandai bermain gitar.

Selain menyanyi secara suka-suka, dia juga aktif menyertai kelab nyanyian di sek0lah sehingga berjaya menguasai tekn1k bermain gitar seawal usia 12 tahun.

“Saya minat menyanyi sejak kecil sebab mak ayah selalu bawa pergi kara0ke. Mak ayah pun suka menyanyi. Kalau di sek0lah pun, saya pernah buat persembahan. Saya orang pertama taw4r diri untuk nyanyi.

“Saya sertai kelab nyanyian di sek0lah. Ketika darjah enam, saya cuba main gitar pula,” ujar Kia yang juga anak b0ngsu daripada tiga beradik.

Imbas Kia lagi, dia mula berk0ngsi video c0ver nyanyian di Instagram sejak berusia 16 tahun.

Kini, dia aktif berk0ngsi video nyanyian menerusi platf0rm TikT0k sehingga tular ke negara seberang.

“Waktu tingkatan empat, saya selalu c0ver lagu di Instagram. Kemudian saya cuba TikT0k pula. Ada juga dapat f0ll0wers dari Ind0nesia.

kia3

Kia kini menuntut di P0liteknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis.

“Pada masa sama, ramai yang turut hantar mesej dan request saya nyanyi pelbagai lagu sampai tak menang tangan n4k layan. Kebetulan saya sibuk dengan tug4san pengajian.

“Tapi, saya nak ucap r1buan terima kasih kepada semua tak kisah dari Malaysia atau Ind0nesia. Terima kasih sok0ng saya,” ujarnya lagi.

Kata Kia, dia juga tak men0lak rezeki seandainya dapat bergelar penyanyi suatu hari nanti.

kia4

Kia tak men0lak rezeki jika dapat bergelar sebagai penyanyi suatu hari nanti.

Malah, Kia turut memasang angan-angan untuk berdiri atas satu pentas dan merakam lagu dengan penyanyi Sarah Suhairi.

“Sebelum ini memang cita-cita saya nak jadi penyanyi. Kalau ada rezeki, InsyaAllah saya terima. Jika ada rezeki jadi penyanyi, saya nak duet dengan Sarah Suhairi.

“Saya rasa suaranya un1k dan dia inspirasi saya. Kalau ada peluang, saya juga nak masuk pr0gram realiti nyanyian.

“Dulu pernah ada 0rang cakap suara saya biasa-biasa saja. Tapi saya tak kisah. Ia membuatkan saya lagi bersemangat untuk buat c0ver nyanyian. Kejadian itu menjadi pembak4r semangat saya,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment