Aduh, kant0i pula! Ada niat tak baik di k0lam renang, pemuda ‘terc1duk’ dengar jawapan bal4s wanita pandai cakap Mandarin

TERC1DUK – itu perkataan paling sesuai untuk menggambarkan situasi dialami se0rang lelaki yang kant0i berniat jah4t terhadap seorang wanita yang boleh memahami dan bertutur bahasa Mandarin.

“Weh dia nak naik tu t0lak je dia, jangan bagi dia naik,” kata lelaki tersebut dalam bahasa Mandarin kepada rakannya, merujuk kepada seorang wanita di k0lam renang.

Apa yang tidak dis4ngkanya adalah, wanita tersebut, Syaza Amira Azahar, 28, sebenarnya fasih bertutur dalam bahasa Mandarin.

“Saya bal4s cakap Mandar1n… ha t0laklah, kenapa tak t0lak? Kalau berani t0laklah, jangan cakap je,” katanya, sambil menambah lelaki tersebut hanya menjel1ng kepada rakannya sambil menahan m4lu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Berk0ngsi kisahnya dengan mStar, wanita yang mesra disapa sebagai Mia ini berkata, dia sebenarnya mendapat pendidikan awal di sekolah C1na.

“Saya dihantar belajar bahasa Mandarin sejak umur lima tahun, saya dihantar ke tadika C1na, jadi saya cepat tangk4p and cepat belajar, sebab tu bila masuk sek0lah rendah, saya tak kek0k.

“Masa sek0lah rendah dulu saya sek0lah Sek0lah Jenis Kebangsaan C1na (SJKC) Semambu, Kuantan, Pahang tapi saya tak teruskan sehingga ke sek0lah menengah sebab saya dapat 5A masa UPSR jadi saya dapat tawaran masuk sekolah kluster, iaitu Sek0lah Sultan Abu Bakar, Kuantan,” katanya yang bekerja sebagai c0ntent m0derator TikT0k Malaysia.

Berk0ngsi pengalamannya di sekolah, Mia meng4kui berdepan dengan kesukaran untuk mencari kawan pada mulanya, namun lama kelamaan berjaya mendapat sahabat karibnya sendiri.

“Dulu agak sus4h nak adapt sebab tak ramai Melayu, kebanyakan murid C1na hanya kawan sesama mereka, tapi nasib baik lama kelamaan saya dapat sesuaikan diri dan akhirnya saya dapat kawan serta kawan baik sendiri.

“Cuma sekarang kami dah l0st c0ntact.

“Satu lagi pengalaman sek0lah C1na ni adalah, cikgu dekat situ memang gar4ng dan tegas bab kerja sek0lah,” katanya yang kini menetap di Kuala Lumpur.

Mia rajin bercerita di media sos1alnya menggunakan pelbagai bahasa seperti Mandar1n dan Inggeris.

Menurut Mia, selain mempunyai kelebihan untuk mengetahui jika terdapat individu atau kumpulan yang mengump4t tentang dirinya, keb0lehannya berbahasa Mandarin juga memudahkan dia mencari peluang pekerjaan.

Bagaimanapun Mia meng4kui sudah tidak boleh membaca tulisan Mandarin memandangkan dia tidak berlatih untuk mengasah kemah1ran tersebut.

“Bahasa Mandarin ni kita memang kena praktis sebab kalau tak memang boleh lupa, saya dah tak boleh membaca sebab tak buat lat1han, cuma b0leh baca sikit je.

“Kini saya hanya b0leh bertutur dan faham bahasa Mandarin sahaja.

“Saya selalu teng0k drama C1na dekat Y0uTube, lepas tu teng0k TikT0k Education mengenai bahasa C1na supaya saya tidak lupa,” k0ngsinya.

Sumber : mStar

Leave a Comment