[VIDEO] “Saya tak b0leh buang perasaan mustahil ni” – Jejaka kacak, s0ft sp0ken tak ‘termakan’ usikan g4dis nak4l di TikT0k… hanya f0kus dakwah

MELAKUKAN dakwah melalui platf0rm media sos1al bukan lagi perkara baharu.

Itulah apa yang dilakukan oleh Ahmad Mohd Yusof, yang juga penuntut di Pond0k M0den DAR Saidina Abdullah (DarSA), Kuala Nerang, Kedah.

“Masa tu dah waktu Maghrib, saya dalam perjalanan nak balik ke rumah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya perhati semua tengah khusyuk main ph0ne scr0ll TikT0k masing-masing di kedai makan.

“Saya pun terus parking kereta di tepi jalan dan secara sp0ntan rakam diri saya bertanya Aii, semayang dak lagi?” Ahmad mengimbas mengenai vide0 tul4rnya, yang juga menjadi permulaan dia aktif di TikT0k, awal tahun ini.

Jejaka ini cukup terharu dengan k0men p0sitif ditinggalkan di video TikT0knya.

Menurut anak sulung daripada lima adik beradik ini, dia tidak sangka vide0 perk0ngsian secara suka-suka yang dihasilkan meraih sehingga 1.1 jut4 tont0nan di aplikasi tersebut.

Malah dia juga tidak menyangka pendekatan yang digunakan, iaitu menegur seseorang dengan lemah lembut di dalam vide0 mampu membuatkan ramai wanita terp1kat sehingga dia digelar ‘ustaz s0ft sp0ken’.

“Assalamualaikum ustaz, macam mana nak buang perasaan dekat ustaz sebab saya dah jatuh hat1 dekat ustaz. Saya tak boleh buang perasaan mustahil ni.

“Sem0ga diberi jod0h yang s0ft sp0ken macam ni bila ajak buat beribadat.

“Boleh tak ustaz bimb1ng saya?” demikian antara luahan hat1 dan ayat-ayat yang ditinggalkan di ruangan k0men serta mesej secara per1badi netizen yang diterima oleh pemuda ini.

Ahmad menuntut ilmu agama di sebuah sekolah p0ndok di Kuala Nerang, Kedah.

Namun di sebalik kata-kata pujian diterima termasuklah wajahnya yang dikatakan kacak, dia sendiri tidak ambil pedul1 mengenainya dan hanya mahu f0kus kepada tujuan utamanya iaitu dakwah dan nasihat yang ingin disampaikan.

Menurut anak jati Kuala Nerang ini, dia menjadikan Tuan Guru Syeikh Muhd Zainul Asri sebagai id0lanya juga sebagai individu yang menasihatinya dalam segala keputusan termasuklah s0al jod0h.

Ahmad menimba ilmu agama dengan Tuan Guru Syeikh Muhd Zainul Asri.

Tambahnya, dia juga berhati-hati dengan apa yang disampaikan, b1mbang sekiranya ilmu disampaikan boleh memberi kekel1ruan kepada pengikutnya di media sos1al.

“Alhamdulillah, saya bersyukur dengan segala k0men p0sitif saya dapat. Mengenai pujian rupa paras, saya tidak layan kerana saya tidak mahu orang anggap disebabkan puj1an itu saya berdakwah,” katanya.

Berk0ngsi kisah per1badinya, bapa Ahmad yang merupakan seorang bilal atau imam di masjid juga memiliki sebuah rumah kebaj1kan anak yat1m di Kuala Nerang dan ibunya merupakan seorang guru KAFA di situ.

Ahmad kini menjalankan b1snes secara sendiri iaitu menjadi mutawif mengiringi jemaah yang ingin menunaikan haj1.

Kata Ahmad lagi, setelah rakaman videonya tul4r, dia melihat aplikasi TikT0k sebagai satu platform mudah dan efisyen dalam menyebarkan dakwah menjadi kegemaran anak muda kini.

Ahmad bersama dengan ibu bapanya.

Selain itu, dia juga menggunakan perkataan ‘Aii’ dalam setiap permulaan rakaman vide0 mahupun kapsyen sebagai trademark dirinya.

“Bila vide0 saya v1ral tu, saya tidaklah seronok sebab fam0us tapi sebaliknya saya telah bagi peng4ruh baik sebab ramai orang beramal disebabkan vide0 tu.

“Saya harap dengan asbab vide0-video saya tersebar, menjadi asbab orang tergerak hat1 untuk solat dan berselawat. Semoga semua kebaikan itu menjadi saham akh1rat saya.

“InsyaAllah saya akan teruskan lagi buat c0ntent bermanfaat macam ni. Saya akan buat takat saya mampulah,” ujarnya.

Sumber : mStar

Leave a Comment