“Macam bagus tapi mer0sakkan” – Ini 7 Jenis ‘T0xic P0sit1vity’ Yang Mungkin K0rang Tak Perasan

Sudah lumr4h sebagai seorang manusia, kita tidak lar1 dari merasakan em0si sed1h atau kecew4 apabila berlakunya masalah. Ada masanya, kita perlukan pendengar untuk mengurangkan beb4n em0si yang sedang kita tanggung, atau sekurang-kurangnya menerima pendapat daripada mereka.

Biasanya, kita sendiri akan memberikan m0tivasi kepada rakan-rakan kita yang menceritakan mas4lah kepada kita. Tapi jaga-jaga, walaupun niat kita hanya bertujuan untuk memberi individu itu semangat, namun ada ketikanya kita tidak sedar apa yang sedang kita katakan itu sebenarnya satu bentuk t0x1c p0sit1vity.

Baru-baru ini, sebuah c1apan dari ahli ps1k0logi tular di Tw1tter apabila dia berk0ngsikan jenis-jenis t0ksik pos1tiviti yang mungkin sebelum ini pernah kita buat tanpa kita perasan.

Melalui perk0ngisan tersebut, pengguna yang dikenali sebagai Aiman Psik0l0gi ini menyatakan lapan cont0h tox1c p0sit1vity yang kita semua tentu boleh relate dalam kehidupan seharian.

1. Tidak memberi ruang untuk merasa ‘tek4nan’ masalah itu sendiri

“Hidup ni terlalu pendek untuk kita sed1h-sed1h. Chill lah!”

Mungkin ramai yang tidak mahu dengar benda ni, tapi tidak ada mas4lah pun sebenarnya jika kita ingin mengalami perasaan sed1h, mar4h dan tertek4n akibat sesuatu masalah. Em0si-em0si itulah yang sebenarnya melengkapkan kita sebagai seorang manusia.

Yang penting, kita tidak terbawa-bawa dengan perasaan tersebut hingga membawa kepada kemurvngan dan mendor0ng kepada perkara-perkara yang tidak el0k seperti menceder4kan diri sendiri.

Sumber: Pexels

2. M0tivasi yang tidak real1st1k.

“Kau kan dah buat terbaik, c0nfirm berjaya punyalah!”

Kita semua tahu 0rang yang mengalami tek4nan memerlukan pendengar yang baik, tapi itu bukanlah alasan untuk kita memberikan sebarang jaminan yang tidak real1stik sebagai ‘penyedap hat1’.

Lain ceritanya jika kita mempunyai c0ntoh atau bukti bahawa 0rang yang meng4du itu betul-betul mempunyai keupayaan itu. Jika tidak, kata-kata itu hanya akan menimbulkan harapan p4lsu yang berasaskan m0tivasi tidak sihat.

Sumber: Psych Central

3. Tidak meraikan kes1lapan

“Jangan berani-berani nak buat s1lap, eh?”

Sudah tentu ia satu perkara yang baik jika kita dapat melaksanakan satu tug4s dengan lancar, namun kita seharusnya sedar bahawa kes1lapan juga adalah sebahagian dari pr0ses pembelajaran.

Dari kes1lapan, kita dapat mengenal pasti ruang untuk penambah baikan terhadap diri sendiri. Malah, kes1lapan yang sepatutnya dielakkan adalah membuat kes1lapan yang sama berulang kali.

4. Sembunyikan em0si sebenar dengan em0si p4lsu

“Aku 0kay je, sikit je ni…”

Em0si adalah elemen yang membezakan kita dan rob0t. Tidak seperti rob0t, segala perasaan dan m00d yang kita alami adalah berpandukan em0si yang sedang kita rasa ketika itu.

Walau dalam apa-apa situasi sekalipun, ia bukanlah satu perkara yang s1hat untuk kita mem4lsukan em0si yang sedang kita rasa (seperti sed1h, mar4h, tertek4n) di sebalik senyuman semata-mata untuk menjaga hat1 orang sekeliling.

Sumber: Gambar Hiasan

5. Membuat 0rang lain berasa serba salah terhadap em0si mereka

“Kau tak payah nak sed1h sangat lah, benda kecik je pun!”

Kadang kala, niat kita untuk menceriakan rakan yang sedang bersed1h itu sudah cukup baik. Namun, ada masanya kita tidak sedar jika kata-kata kita membuatkan mereka berasa serba salah terhadap em0si negat1f yang sedang mereka alami.

Kita tidak seharusnya meman1pul4si em0si individu lain atau cuba memaksa perasaan mereka ke arah bertentangan, memandangkan ia mampu menjejaskan kes1hatan ment4l individu tersebut.

6. Mengalihkan perhatian daripada 1su sebenar

“Alah, fa1l exam je. Time kerja nanti tak tengok pun keputusan tu semua.”

Sudah tentu orang yang sedang berduk4 memerlukan m0t1vasi yang membuatkan mereka tidak terlalu terbawa-bawa masalah itu hingga mempeng4ruhi hidup mereka. Menjadi p0sit1f saja tidak cukup untuk menyelesaikan mas4lah seseorang.

Misalnya, ia bukan satu benda yang 4neh untuk kita memujvk rakan kita yang gag4l dalam peperiksaan. Namun, perlu ada juga perbincangan untuk mencari apakah s0lusi untuk rakan kita dapat meningkatkan prestasinya selepas itu.

7. Membandingkan mas4lah per1badi

“Alah, kau punya hal kecik je. Aku dulu lagi tervk kena.”

Untuk menjadi seorang pendengar yang baik, kita tidak sewajarnya membandingkan mas4lah orang lain dengan pengalaman kita sendiri. Ingat, ini bukanlah satu pertandingan.

Setiap individu mempunyai mas4lah tersendiri, dan setiap orang juga ada cara yang berbeza untuk menghadapi mas4lah itu. Mungkin benar kita sendiri pernah mengalami mas4lah yang lebih tervk, namun itu bukanlah masa yang sesuai untuk kita buat perbandingan.

Jarang ada orang yang tengah ser4but ceritakan mas4lah sendiri, nak dengar mas4lah kita pulak.

Sumber: Gambar H1asan

Mungkin ada juga individu yang tak mempunyai mas4lah dengan 1su-1su di atas, namun penerimaan setiap orang berbeza, kan?

Jadi, mana-mana yang kita rasa b0leh relate dan merasakan perkara itu tidak baik untuk kes1hatan ment4l orang lain, seeloknya kita elakkan, okay? Semoga bermanfaat!

Sumber : Twitter

Sumber : Lobak Merah

Leave a Comment