[VIDEO] ‘Tikus pahlaw4n’ pernah kesan lebih 100 perivk api dan diberi pingat kini sudah m4ti

MAGAWA, seek0r tikus yang telah menemui lebih 100 per1uk api dan bahan letvpan di Kemb0ja dan memenangi pingat kerana kepahl4wanan, telah meningg4l dunia pada usia lapan tahun, menurut badan amal yang melatihnya.

Magawa, yang bers4ra pada Jun tahun lalu, meningg4l dunia pada hujung minggu lalu, umum sebuah 0rganisasi bukan ker4jaan antarabangsa AP0PO pada Selasa.

“Magawa berada dalam keadaan sihat dan menghab1skan sebahagian besar minggu lepas bermain dengan penuh bersemangat seperti biasa, tetapi menjelang hujung minggu dia mula perlahan, dia lebih banyak tidur siang dan kurang m1nat terhadap makanan,” kata AP0PO dalam satu kenyataan.

Disebabkan oleh per4ng saudara yang berlansung selama berdekad-dekad lamanya, Kemb0ja merupakan salah sebuah negara yang paling banyak per1uk api, dengan lebih 1,000 km persegi (386 batu persegi) kawasan dipercayai masih dipenuhi per4ngkap itu.

Sumber : Aljazeera

AP0PO yang berpangkalan di Belgium melat1h tikus untuk mengesan per1uk api, dan menggelarkannya sebagai “Her0RAT”.

Menggunakan tikus untuk mengh1du per1uk api menjadikan ia kurang berb4haya bagi pengendali manusia.

“Kami semua di AP0PO merasai kehilangan Magawa dan kami berterima kasih atas kerja lu4r biasa yang dia lakukan,” kata organisasi itu.

“Sumbangannya memb0lehkan masyarakat di Kemb0ja hidup, bekerja dan bermain, tanpa rasa t4kut kehilangan ny4wa atau angg0ta badan,” tambahnya. – AlJazeera

Sumber : YoutubemStar

Leave a Comment