Ser4m saat imbas kelib4t budak meny0r0k di sebalik air terjun, pensyarah ded4h 10 tahun hidup bersama ‘benda’ itu… buktinya ada lemb4ga dalam gambar!

SEJAK setahun lalu sudah menjadi rut1n pensyarah di sebuah universiti ini meredah ke kawasan seperti perkarangan mahk4mah, tapak bersejarah serta air terjun bagi mencur4hkan ilmu kepada para pelajarnya.

Bagi Mohd Faisal Md Noor, itulah antara usahanya untuk menarik minat dan perhatian pelajarnya memandangkan kelas diadakan secara dalam talian atau 0pen and Distance Learning (0DL) akibat p4ndem1k c0vld-19.

Namun di sebalik semangat untuk mencur4hkan ilmu, pensyarah berusia 36 tahun itu mended4hkan pelbagai cabaran terpaksa diharungi termasuklah mengalami pelbagai kejadian m1steri.

Imbaunya, ketika mengadakan kelas secara maya langsung di sebuah kawasan air terjun di utara tanah air, dia tidak meny4ngka ada kejadian pel1k menimpanya ketika mengambil gambar bersama sekumpulan kan4k-kan4k yang sedang bermandi-manda di situ.

Remini20211216191837846

‘Kanak-kanak’ yang muncul dalam gambarnya tidak berbaju dan bersaiz lebih besar meny0r0k di belakang air terjun.

“Selepas selesai kelas secara dalam talian saya tertarik melihat empat kan4k-kan4k sedang riang bermandi-manda dan mengajak mereka mengambil gambar.

“Ketika merakamkan gambar itu mereka berada di bahagian atas sungai dan saya di bawah… terdapat air terjun kecil yang mem1sahkan kedua-dua bahagian itu.

“Apabila pulang ke rumah untuk memuat naik gambar itu di laman sos1al, saya perasan seperti ada seorang kanak-kanak tidak berbaju berselindung di sebalik air terjun kecil itu,” katanya kepada mStar.

Mohd Faisal berkata dia yakin hanya empat kanak-kanak berada di kawasan itu dan apabila meneliti gambar yang diambil secara swaf0t0 itu ternyata kan4k-kan4k di sebalik air terjun itu bukan manusia.

“Jika dilihat, kel1bat itu tidak berpakaian selain bentuk tubvhnya lebih besar berbanding empat kanak-kanak lain… sebelum mengambil gambar itu juga saya yakin hanya ada empat 0rang kan4k-kan4k di kawasan itu,” ceritanya.

Sudah 10 tahun ‘m4khluk’ muncul dalam gambar!

Bercerita lanjut mengenai pengalamannya dengan perkara m1steri, M0hd Faisal memberitahu kejadian seumpama itu bukan kali pertama berlaku kepadanya.

Sebaliknya kata anak kelahiran Kulim, Kedah itu memberitahu sudah acap kali kejadian lemb4ga muncul dalam gambarnya terjadi se0lah-0lah ada sesuatu sentiasa mengek0rinya.

Screenshot_20211216-185811_Gallery

Ser4m… kel1bat menyerupai se0rang wanita di belakang Mohd Faisal.

“Seingat saya, kel1bat muncul dalam gambar saya sudah berlarutan sejak 10 tahun lalu dan tidak dapat saya jelaskan mengapa ia b0leh berlaku.

“Setiap kali mengambil gambar, pasti ada benda-benda pel1k muncul dalam f0t0 seperti jelm4an kanak-kanak, wanita berambut panjang atau raks4sa dengan sayap.

“Se0lah-0lah ada sesuatu yang sentiasa mengikuti saya tetapi dalam beberapa kejadian ia menjelm4 dalam pelbagai bentuk,” imbaunya.

Cerita M0hd Faisal, dia masih ingat ketika melawat ke Kellie’s Castle di Batu Gajah, Perak beberapa tahun lalu, dia turut mengalami perkara sama apabila bayang-bayang m4khluk menyerupai wanita berambut p4njang muncul dalam beberapa gambarnya.

Remini20211216190237151

M4khluk menyerupai raks4sa bersayap pula muncul dalam gambarnya.

Lebih menyer4mkan katanya, beberapa keping gambar dengan latar berbeza di tempat bersejarah itu turut menampakkan keberadaan m4khluk tersebut.

“Kisah ser4m di Kellie’s Castle memang semua 0rang tahu tetapi tidak sangka pula terkena pada diri sendiri. Apabila saya tunjuk pada kawan-kawan ramai tidak percaya tetapi apabila diam4ti betul-betul memang ada kel1bat itu.

“Sebenarnya banyak lagi kejadian seumpama berlaku tidak kira saya berswaf0to seorang diri atau bersama kawan-kawan… memang pel1k dan menyer4mkan!,” ujarnya.

Apa lebih pel1k kata Mohd Faisal, sepanjang tempoh itu juga dia tidak pernah mengalami sebarang g4ngguan seperti dir4suk, m1mpi burvk atau benda pel1k muncul di hadapannya.

Screenshot_20211216-191254_Gallery

M4khluk sama seperti mengek0rinya.

Tetapi dia tetap berasa tidak sedap hat1 dengan keadaan itu dan beberapa kali pernah berjumpa dengan pakar perub4tan Islam untuk mengesan sekiranya ada sesuatu yang ‘melekat’ pada dirinya.

“Alhamdulillah tiada apa-apa yang pel1k tetapi adakalanya saya tertanya-tanya juga apa sebenarnya membuatkan ada benda sentiasa muncul dalam gambar saya.

“Saya tahu perkara ini akan terus berlarutan tetapi saya tidak mahu terlalu fik1rkannya selagi ia tidak menganggu saya,” ujarnya.

Sumber : mStar

Leave a Comment