Pramugara 2 tahun tak balik ‘0ver c0nfident’ tenang jumpa keluarga, realitinya baru nampak muka mak dah berjurai air m4ta… adik buat ‘drama’ bertambah sed1h

M0MEN pertemuan se0rang lelaki dengan keluarganya setelah dua tahun terp1sah, benar-benar mervntun j1wa netizen.

“Mula-mula tak faham, tapi part adik dia berlar1 keluar dan pelvk erat-erat, time tu dah banjir, semoga sentiasa bahagia bersama keluarga tersay4ng,” tulis seorang warga maya.

Vide0 yang dik0ngsikan Hazim Razali, 30, itu turut memperlihatkan ibunya menang1s teres4k-es4k sehingga merah padam wajahnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Bercakap mengenai kisah rak4man itu kepada mStar, jejaka yang mesra disapa Azim ini berkata, dia yang bertug4s sebagai pramugara di Singapura sudah dua tahun tidak dapat pulang ke tanah air disebabkan penutupan sempadan antara dua negara.

Bagaimanapun, dia akhirnya mengambil peluang Laluan Perjalanan Vaks1nasi Darat (VTL Land) yang dibenarkan pada pertengahan tahun lepas untuk pulang bertemu keluarganya.

“Saya dah empat tahun kerja di Singapura. Mula-mula dulu ingatkan akan sus4h nak dapat peluang balik tapi rupanya kalau cuti tiga hari pun masih boleh balik, sampai la p4ndem1k c0vld-19 melanda. Sejak tu saya tak dapat balik sehingga ker4jaan umumkan VTL-Land pada penghujung November lepas.

“Masa tu saya terus ambil cuti untuk balik dari 5 Disember sampai 11 Disember, kiranya saya ni batch pertama VTL-Land benarkan… selepas tu mereka bekvkan semula,” katanya, sambil menambah dia bagaimanapun sedikit terk1lan kerana jumlah baki cutinya t1dak membenarkan dia pulang sehingga 12 Disember yang juga hari lahir ibunya.

Azim bekerja sebagai pramugara dengan Scoot Airlines.

Menurut Azim, dia membuat keputusan untuk tidak memberitahu keluarganya, sebaliknya merancang kejvtan tersebut dengan rakan baiknya, Syahera Fuad, 30.

“Saya ada berb0rak dengan Syahera, dia tanya balik macam mana, jadi saya beritahu plan nak buat kejvtan muncul je tiba-tiba depan pintu rumah. Syahera kemudian beritahu dia sedia bantu untuk pastikan rancangan kejvtan berjaya.

“Jadi saya beritahu pada keluarga supaya tidak ke mana-mana pada 5 Disember sebab Syahera nak hantar barang di rumah,” katanya sambil menambah, dia mengenali Syahera sejak sek0lah menengah lagi.

Azim dengan sahabat karibnya Syahera.

Menceritakan detik dia tiba di rumahnya, Azim meng4kui perasaannya seperti biasa saja pada mulanya sehinggalah dia melihat ahli keluarganya di depan m4ta.

“Sejujurnya sebelum sampai Flat Seri Johor, Cheras, saya cakap pada Syahera, macam tak ada perasaan nak naik rumah, masa tu Syahera cakap jangan yak1n sangat, ko tak teng0k muka mak ayah lagi.

“Jadi kami pun pegang ph0ne sebab nak rakam m0men tu sebab dah jadi kebiasaan suka rakam sesuatu untuk teng0k balik nanti.

“Bila sampai depan rumah dan nampak mak, saya terus menang1s, adik pula terus lari pelvk saya,” kata anak kedua daripada tiga beradik ini.

Menurut Azim, dia selalu berpesan kepada adiknya supaya tidak sesekali berasa seg4n menunjukkan kasih sayang kerana mereka sememangnya rapat sejak kecil dan pelvk c1um sememangnya cara adiknya yang berusia 17 tahun itu mengekspresi perasaannya kepada Azim.

Katanya, pengalaman terp1sah disebabkan p4ndem1k ini membuatkan dirinya lebih mengenali apa itu erti kasih sayang serta menghargai kebebasan yang selama ini dinikm4ti.

“Bila terjadinya c0vld-19 ni baru la terbuka mata dan mula rasa lebih menghargai orang-orang sekeliling.

“Hargailah ibu bapa, ahli keluarga, sahabat-sahabat yang sentiasa ada di sisi selagi ada peluang dan waktu sebab sekarang bukan kem4tian sahaja yang boleh mem1sahkan kita, apa jua keadaan boleh berlaku.

“Jadi pelvk dan c1umlah mereka selagi berpeluang dan beritahu betapa kita sayang pada mereka setiap hari,” katanya.

Azim (dua dari kanan) sewaktu dihantar pulang keluarganya.

Sementara itu, berk0ngsi cabaran yang terpaksa dihadapinya ketika mengharungi p4ndem1k c0vld-19 seorang diri di negara as1ng, Azim berkata, dia juga kehilangan kerja seperti kebanyakan individu yang lain.

“Masa p4ndem1k berlaku, syar1kat buat keputusan untuk letakkan pekerja as1ng dalam N0n Flight List, macam saya kena sejak Okt0ber 2020 sehingga Jun 2021, kira selama sembilan bulan tu saya tak ada pendapatan.

“Tapi syar1kat masa tu baik sebab mereka benarkan kami bekerja di tempat lain tanpa perlu melet4kkan jawatan, jadi ker4jaan ubah v1sa kerja sementara ke syar1kat lain, pr0gram tu namanya “temporary alternative work arrangements” jadi masa tu saya bekerja di cafe L0ve, Food Club,” katanya.

Menurut Azim, temp0h bekerja yang panjang serta tug4san yang agak berat membuatkan dia hampir berputvs asa.

“Dunia Food and Beverages ni kerja l0ng hours, kadang-kadang tak ada rehat, cuti kita kena ganti orang, kena datang restoran, memang banyak kali saya menang1s cakap dekat mak tak tahan, tak nak kerja di sini, kalau di Malaysia boleh saya let4k jawatan, tapi di negara orang kita kena ikut per4turan mereka, memang saya selalu mer0yan, mak dan ayah selalu pujuk minta bersabar.

“Lagi sed1h bila datuk saya meningg4l disebabkan min0r str0k, nenek sak1t, kemudian bapa kena str0k, masa tu memang nak balik tapi k0s bila kira untuk satu perjalanan dalam RM10,000 jadi lepas bincang, mama dan ayah kata jangan balik.

“Memang banyak sangat benda yang saya ketinggalan, yang membuatkan saya dah tak nak kerja di Singapura tapi memikirkan saya adalah breadw1nner keluarga jadi saya kuatkan semangat,” katanya.

Azim bekerja sementara di sebuah cafe sementara menunggu panggilan semula syar1kat penerbangan.

Namun berkat kesabaran dan doa orang tuanya, Azim kini dilimpahkan dengan rezeki.

“Tuhan maha berku4sa, lepas strvggle dengan semua benda, Dia kurniakan satu benda yang saya sentiasa impikan.

“Saya memang suka menyanyi, jadi masa p4ndem1k saya mula terlibat dengan TikT0k, dari situ akaun mula berkembang dan orang nampak bakat saya sampaikan ada ada komp0ser Malaysia, dari Suara Pr0duction mesej minta dem0 lagu, dia kata kalau boleh bawa, lagu tu akan jadi mil1k saya.

“Jadi lagu itu memang jadi first s1ngle saya, Allah tu memang betul-betul adil, dia bagi saya kekuatan untuk berdepan dengan cabaran berjauhan dengan keluarga dan berusaha mencari pendapatan dan dalam masa sama beri peluang saya capai cita-cita,” katanya.

Azim bersama k0mp0ser lagunya, Yuzai.

Single pertamanya berjudul Terp1sah Waktu itu dijangka keluar pada penghujung Januari.

Lagu ciptaan Yuzai itu turut mendapat sentuhan komp0ser terkenal, Fauzi Marzuki.

Sumber : mStar

Leave a Comment