Pemuda ini pel1k, anj1ng tersep1t terus lesap setelah dilepaskan… fikir punya fikir baru sedar mungkin Allah mahu tunjukkan sesuatu

SIFAT bel4s terhadap haiwan yang ditunjukkan oleh pen1aga kedai makan ini wajar mendapat puj1an ramai.

Biarpun dirinya seorang Musl1m, agama tak menghalang Muhammmad Fadzly Mohd Kamil, 28, untuk membantu seek0r anj1ng yang tersep1t kaki di pagar besi.

Menurut bapa kepada seorang cahaya mata itu, kejadian berlaku pada minggu lalu, berhampiran kedainya di Wangsa Maju, Kuala Lumpur.

“Kejadian berlaku pada hari Ahad minggu lepas. Ketika itu saya sedang mengemas kedai. Dalam 10 minit saya dengar bunyi anj1ng bising. Tapi saya biarkan, saya fikir anj1ng sedang berg4duh.

“Kemudian ketika dalam perjalanan nak balik rumah, baru saya perasan. Rupa-rupanya kaki anj1ng itu tersep1t pada pagar. Saya tengok anj1ng tu sedang mer4ung. Saya cuba cari sarung tangan dalam kereta, tapi tiada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Jadi, saya gunakan plastik pembungkus makanan sebagai alas untuk membantu anj1ng. Mal4ngnya gag4l. Lama juga saya mencuba. Akhirnya, saya pat4h balik ke kedai dan ambil sarung tangan plastik dan kembali ke lokasi itu,” ujarnya.

Senang disapa Fadzly, dia meng4kui berdepan kesuk4ran untuk mengeluarkan kaki haiwan tersebut tetapi akhirnya mendapat idea untuk mengangkat tubuhnya.

fadzly3

Fadzly bersama isteri dan anaknya.

Sejurus disel4matkan, anj1ng itu terus berlalu pergi dan hilang dari pandangan matanya sehinggalah ke hari ini.

“Mula-mula saya cuba tarik tapi tak boleh. Kemudian saya cuba angkat, rupa-rupanya ia lebih mudah. Risau juga sekiranya dig1git. Saya tak biasa dengan anj1ng. Dulu pernah tolong keluarkan anak anj1ng dalam longkang saja.

“Ini pertama kali saya berdepan dengan anj1ng besar. Selepas berjaya disel4matkan, ia terus pergi dan hilang. Sampai ke hari ini saya tak nampak. Anj1ng-anj1ng lain ada, tapi anj1ng yang diselam4tkan tu saya memang tak nampak,” ujarnya.

Menurut Fadzly lagi, tiada apa yang difikirkannya pada waktu itu selain untuk memb4ntu haiwan berkenaan.

Malah katanya, dia cukup sens1tif dengan apa jenis haiwan sekali pun dan menganggap kejadian itu sebagai aturan Allah buatnya.

“Ketika pertama kali lihat ia tersep1t di situ, saya terus rasa kes1an. Saya memang sens1tif dengan haiwan. Saya tengok tiada sesiapa di sekeliling.

fadzly2

Anj1ng itu berlalu pergi selepas dibantu dan tidak kelihatan sehingga ke hari ini.

“Saya fikir, ini mungkin tanggungjawab saya. Allah datangkan saya untuk tol0ng. Pada saya, haiwan merupakan tanggungjawab kita semua. Ke mana kita pergi, mesti ada haiwan.

“Tak kisahlah apa situasi sekali pun. Tak kira haiwan atau manusia. Misal kata kalau kita nampak ada orang baru lepas kena r4gut, jika kita ada di situ, kita bantulah semampu yang boleh,” ujarnya yang sudah tiga tahun mengusahakan Cafe JP J di Wangsa Maju.

Dalam pada itu, Fadzly juga tak sedar aks1nya memb4ntu haiwan berkenaan dir4kam oleh isterinya, Farha Nadia dari dalam kereta.

Vide0 itu kemudiannya dik0ngsi di Instagram sehingga meraih hampir 18,000 tontonan.

Sumber : mStar

Leave a Comment