“Peserta Bukan Pvnching Bag” – T0k Ram Jawab lsu Pemilihan Lagu Untuk Sep4ruh Akhir GV8

Minggu ini bakal menyaks1kan para peserta Gegar Vaganza 8 (GV8) beraks1 di pentas separuh akhir bagi merebut tempat di pentas f1nal.

Berbanding minggu-minggu sebelum ini, peserta diberi tug4san untuk menyampai dua buah lagu secara medley yang dipilih oleh jur1-jur1 tetap iaitu Datuk Ramli MS, Hetty K0es Endang dan Datuk Syafinaz.

Mungkin ada yang bertanya, apakah relevans1 pemilihan lagu-lagu yang mungkin dilihat berlain genre untuk para peserta GV8? Datuk Ramli MS ada jawapannya:

“Selalunya, peserta memilih lagu mereka sendiri atau diberi 0leh pr0duksi. Ketika mereka menyampaikan lagu pada minggu-minggu sebelum, kami menilai bagaimana mereka sampaikan lagu tersebut, tidak kira sama ada lagu berkenaan mudah atau ‘makanan’ mereka.

“Jadi, untuk separuh akhir, kami diminta untuk m0nit0r dan membuat pilihan lagu-lagu buat para peserta. Pilihan lagu dilakukan mengikut keb0lehan mereka dan juga lagu-lagu yang ada dalam senarai pilihan awal artis,” katanya kepada Gempak.

Mengulas lanjut, Ramli yang lebih mesra disapa T0k Ram berkata, pemilihan lagu adalah bersebab dan bukan kerana mahu ‘meny1ksa’ peserta yang terlibat.

“Pelbagai andaian dan spekul4si keluar menerusi lagu yang diberikan. Namun, mereka tidak tahu langsung tentang pr0duks1. Kalau nak teng0k dari segi ‘t0rtur1ng’, bagi saya, mereka bukan pvnching bag.

“Mereka merupakan kawan-kawan saya, adik-adik saya. Untuk yang tak tahu tentang pemilihan lagu, kenapa dia nyanyi lagu lelaki, kenapa dia nyanyi lagu perempuan, just diam sahaja lebih baik,” katanya lagi.

Dalam pada itu, T0k Ram turut berk0ngsi yang dia dan jur1 lain tidak mengetahui berapa ramaikah peserta yang bakal m4ra ke peringkat akh1r GV8.

“Hal itu adalah hak pr0duks1. Mungkin mereka letak 8,7,6 atau 5 perserta? Saya tidak tahu,” tutup T0k Ram.

Senarai Lagu K0nsert Gegar Vaganza 2021 (GV8) Minggu Kesembilan – Separuh Akhir

1. Suki Low – Khayalan (Black D0g Bone) & Tanpa Kekasihku (Agnez Mo)
2. Nikki Palikat – Puncak Kasih (Ziana Zain) & Ikut Rentakku (Jaclyn Victor)
3. Aweera – Kerja G1la (Amy) & Fantasia Bulan Madu (Search)

4. Aliff Aziz – Lay Me D0wn (Sam Smith) & Sesuatu Janji (Taufik Batisah)
5. Adibah Noor – Night Fever (Bee Gees) & Sump4h (Naim Daniel)
6. Azan Scan – Permaidani (Aris Ariwatan) & Enigma (Wings)

7. Ani Maiyuni – Let’s Get L0ud (Jennifer Lopez) & Sump4h (Aina Abdul)
8. Shidee – Sedetik Lebih (Anuar Zain) & Kerna Dia (Yasin Sulaiman)

Dih0skan oleh Jihan Muse dan Nabil Ahmad, GV8 bersiaran secara langsung dari Pusat K0nvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) selama 10 minggu pada setiap hari Ahad, jam 9.00 malam.

GV8 turut menampilkan Datuk Ramli MS dan mengembalikan Hetty K0es Endang serta Datuk Syafinaz Selamat sebagai jur1 tetap dan akan dibantu jur1 jemputan setiap minggu.

Teruskan men0nton GV8 yang dibawakan sekali lagi 0leh Farm Fresh selaku Penaja Utama, dis0k0ng Adabi dan CUCKOO Healthy H0me sebagai Penaja Bersama selain Digi selaku Tel0o Rasmi.

Rangkaian pr0gram GV8 akan mula bersiaran secara eksklusif menerusi saluran Astr0 Ria (124) dan Astro Ria HD (104) serta turut boleh diakses menerusi p0rtal Gempak dan aplikasi Astr0 G0 untuk pilihan yang lebih fleksibel.

Klip sedutan sesi latihan v0kal, persediaan dan trivia para peserta dapat dit0nton melalui liputan kapsul ‘Kapsul Gegar Vaganza’ yang akan disiarkan pada setiap Isnin hingga Jumaat, jam 6 petang bermula 15 November.

Bagi yang terlepas untuk men0nton, program ‘K0mpilasi Kapsul Gegar Vaganza S8’ akan disiarkan khas pada setiap hari Sabtu, jam 7.00 malam mulai 20 November 2021.

Untuk pengisian di platf0rm digital, pr0gram ‘Gegar Vaganza Live Plus’ akan disiarkan secara serentak di www.gempak.com/gegarvaganza ketika berlangsungnya k0nsert mingguan ‘GV8’ bermula 21 November 2021.

Dalam pada itu, Pr0gram realiti Gegar Vaganza musim ketujuh (GV7) terbitan Astr0 Ria telah din0batkan sebagai Pr0gram Muzik/Tarian Terbaik Asia di Asian Academy Creat1ve Awards 2021 (AACA 2021) yang berlangsung di S1ngapura pada 3 Disember lalu.

Sumber : Gempak

Leave a Comment