“Datuk Seri tanya p0t0ng rambut kat mana?” – Mungkin m0men sekali seumur hidup! Pelajar tergam4m Menteri Kanan Pertah4nan ikat tali kasut

TINDAKAN sp0ntan Menteri Kanan Pertah4nan, Datuk Seri Hishammuddin meng1kat tali kasut seorang pelajar yang berada di atas pentas dalam satu majlis mencur1 tumpuan.

Vide0 m0men yang mungkin berlaku sekali seumur hidup buat pelajar bertuah itu turut dik0ngsi Hishammuddin menerusi laman sos1al beliau.

“Adik Adib datang Kementerian Pertahanan hari ini. Dari Kuala Kubu Bharu.

“Kemas, segak. Cuma tal1 kasut nak terlerai masa naik pentas.

“Tak pe. Biar Menhan (Menteri Pertahanan) betulkan. Jumpa lagi Adib.

“Belajar rajin-rajin. Stay safe. Saya d0akan berjaya dunia akh1rat!” tulis Hishammuddin.

Ternyata m0men yang cukup bermakna tu tidak pernah dij4ngka oleh Ad1b Haqiem Mohd Khalid yang berusia 16 tahun.

Bercakap kepada mStar, pelajar Sek0lah Agama Menengah Tinggi Kuala Kubu Bharu (SAMTKKB) itu berkata, sehingga kini dia suk4r untuk mempercayai apa yang berlaku di pentas ketika berlangsungnya majlis di Kementerian Pertahanan di Kuala Lumpur, pada Isnin.

“Saya terharu dan terkejvt. Macam tak percaya, tapi pada masa sama saya berasa amat bangga, memang akan s1mpan baik-baik kasut tu.

“Datuk Seri sempat beri pesanan supaya saya belajar rajin-rajin.

“Terima kasih Datuk Seri 1katkan tali kasut saya. Dan saya akan ingat pesanan Datuk Seri untuk belajar rajin-rajin dan menjadi 0rang yang berjaya,” katanya ketika dihubungi.

menteri ikat tali kasut 2

Adib (kanan) bersama ibu di majlis di Kementerian Pertah4nan.

Pada Isnin, pelajar yang lebih mesra disapa Adib hadir bersama ibunya ke Kementerian Pertahanan bagi menerima sumbangan peralatan persek0lahan kepada anak-anak angg0ta Angkatan Tenter4 Malaysia (ATM) dan warga awam kementerian itu.

Anak kelahiran Kuala Kubu Bharu itu turut berk0ngsi m0men sewaktu berada di atas pentas bersama ibunya berusia 53 tahun dan bertemu Hishammuddin.

“Datuk Seri ada tanya rambut saya p0tong kat mana? Tapi entah kenapa, masa tu saya speechless, tergam4m nak jawab s0alan Datuk Seri.

“Sebenarnya saya p0t0ng rambut kat kedai biasa-biasa je di Rawang, Selang0r. Tapi kalau Datuk Seri sudi, b0leh je saya tunjukkan kedai tu,” ujarnya.

menteri ikat tali kasut 5

Adib mahu mengikut jejak langkah arw4h bapa sebagai angg0ta tenter4.

Adib yang merupakan anak b0ngsu daripada lima beradik itu juga mahu mengikut jejak langkah arw4h bapanya menjadi angg0ta tenter4.

“Cita-cita saya nak jadi askar, macam arw4h ayah. Arw4h ayah, mak dan keluarga adalah sumber inspirasi saya untuk berjaya. InsyaAllah saya akan buktikan,” katanya sambil menambah bapanya men1ngg4l dun1a akibat sak1t j4ntung ketika usia 47 tahun, pada 2011.

Sikap merendah d1ri Hishammuddin bukan perkara baharu kerana beliau sebelum ini juga pernah membetulkan tali kasut seorang pelajar lain dalam satu majlis.

Aks1 sp0ntan Ahli Parlimen Sembrong itu yang begitu mesra dan ramah serta mudah didekati membuatkan ramai menyifatkan beliau sebagai pemimpin berj1wa rakyat.

Sumber : mStar

Leave a Comment