Enj0y makan sedap-sedap tapi b0leh kekal kurus, jejaka ini k0ngsi petua turun berat badan hampir 20kg dalam 10 bulan tanpa rasa str3s

PR0SES untuk menguruskan badan sudah tentu t1dak dapat dicapai dalam temp0h yang singkat.

Malah, ia memerlukan peng0rbanan besar demi mereal1sasikan transf0rmasi fizikal yang diidam-idamkan sejak sekian lama.

Bagi jejaka berusia 26 tahun ini, dia engg4n terlalu mem4ksa diri, sebaliknya mahu menjalani pr0ses itu dengan mudah dan gembira.

Menurut Farahi Farhat, dia memulakan pr0ses itu pada Januari tahun lalu dan berjaya meraih berat badan 1deal dalam temp0h 10 bulan sahaja.

“Sebenarnya dulu saya t4k berbadan besar, tapi berat naik ketika Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) pada tahun 2020. Ketika itu banyak duduk di rumah, berat saya naik sehingga 71 kil0gram (kg).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya nampak diri macam dah lain, ber4t dah meningkat, baju pun jadi ketat. Saya rasa ia tak b0leh dibiarkan berlarutan, jadi saya mulakan pr0ses untuk turunkan ber4t badan pada awal tahun lalu. Alhamdulillah, kini berat saya 52 kg.

“Saya nak kurus tanpa str3s. Saya makan semua benda, cuma jaga kuantiti. Dalam 10 bulan itu, saya tukar tab1at pemakanan. Nak kata diet, saya tak diet sangat, cuma kena f0kus terhadap pengambilan kal0ri. Pastikan kal0ri yang masuk tidak melebihi kal0ri yang diperlukan badan,” ujarnya.

farhat3

Kata Farhat, pr0ses menurunkan ber4t badannya bermula pada Januari 2021.

Senang disapa Farhat, kaedah pemakanan yang diamalkannya turut disulami dengan senaman di rumah secara berkala setiap minggu untuk membantu mempercepatkan pr0ses berkenaan.

Ujar Farhat lagi, sudah tentu permulaan pr0ses berkenaan turut memberi cabaran buatnya, namun dia tidak pernah berputvs asa dan sentiasa yakin dengan sasaran yang ditetapkan.

“Awalnya memang strvggle. Tapi saya cuba ambil masa untuk biasakan diri dengan cara pemakanan yang betul . Setiap apa yang saya makan, saya kira kal0ri menggunakan apl1kasi dalam telef0n.

“Dengan pengiraan kal0ri yang saya lakukan, saya tak rasa str3s sebaliknya enj0y makan apa yang saya mahu. Cont0hnya kalau minggu ini dah makan banyak benda manis, minggu seterusnya kita j4ngan ambil benda manis lagi.

“Dalam bulan pertama pr0ses untuk kurus, saya dah berjaya turunkan 4 kg. Saya amalkan tekn1k pemakanan suku-suku separuh. Yang penting, kena k0ns1sten,” ujarnya yang menetap di Petaling Jaya, Selangor.

Farhat yang juga se0rang ahli fis10terapi di sebuah h0spital swasta turut berk0ngsi video transf0rmasi fizikalnya menerusi TikT0k sehingga ia tul4r dan meraih perhatian ramai.

farhat2

Vide0 dik0ngsi Farhat tul4r di aplikasi TikT0k.

“Awalnya saya k0ngsi vide0 itu untuk disimpan sebagai kenangan buat diri sendiri. Pada masa sama, saya sebagai orang yang bekerja dalam bidang fis10terapi, saya nak k0ngsi cara untuk kurus yang betul.

“Tak semestinya kita kena jalani d1et yang ketat. Kalau pandai jaga pemakanan dan jaga kal0ri, pasti dapat turunkan berat. Jadi, semua 0rang sebenarnya boleh kurus tanpa melalui diet mel4mpau.

“Alhamdulillah, saya gembira baca k0men-k0men netizen, saya harap ia dapat memberi semangat kepada sesiapa saja di lu4r sana supaya tidak str3s untuk kuruskan badan,” ujarnya lagi.

Sehingga kini, vide0 yang dik0ngsi Farhat menerima lebih 70,000 tontonan.

Selain k0men yang memuj1 rupa parasnya, netizen turut menitipkan ucapan tahniah atas kejayaan Farhat menurunkan ber4t badannya dalam tempoh 10 bulan.

Sumber : mStar

Leave a Comment