lbu menang pert4ndingan selepas kreatif tanam bunga dalam peti sejuk burvk, anak syak sesuatu mesin basuh pula tiba-tiba r0sak

T4K ada pasu? Itu bukanlah satu masal4h besar bagi se0rang wanita yang memilih untuk menanam pok0k keladi kesayangannya di dalam sebuah mesin basuh.

Bukan itu sahaja, wanita kreatif ini, Faridah Wahab, 57, turut menjadikan peti sejuk pemberian arw4h suaminya sebagai tempat letak bunga.

Berk0ngsi hasil kerja ibunya di laman sos1al media, Nia Syaqiera Sabri, 28 berkata, Faridah mula bercucvk tanam sejak tahun 2019.

Namun, katanya, ibunya itu mula mengambil pendekatan yang lebih kreat1f apabila menyertai pertandingan laman terindah sewaktu temp0h Per1ntah Kawalan Pergerakan (PK P) sebelum ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Syar4t pertandingan antara kampung tu adalah kena jadi kreatif, maka dari situ Nia dan mama terfikir nak guna peti sejuk yang lama,” katanya yang menetap di Pulai Ch0ndong, Machang, Kelantan.

Walaupun sudah r0sak, peti tersebut, kata Nia mempunyai n1lainya yang tersendiri buat ibunya.

“Peti sejuk tu dah lama sangat, arw4h abah bel1kan untuk mama jadi mama tak sampai hati nak ju4l pada lori besi burvk yang selalu minta nak bel1, mama simpan je walaupun dah r0sak.

“Sebelum ni terbengk4lai je di sebelah rumah, kemudian kami ambil dan jadikan tempat simpan bunga.

“Mungkin asbab peti ni juga mama dapat nombor satu dalam pertandingan tu,” katanya.

Faridah menang tempat pertama dalam satu pertandingan laman paling kreatif yang disertainya.

Meng4kui bahawa dia menyertai pertandingan itu untuk suka-suka, Nia bagaimanapun mended4hkan bahawa ibunya itu tetap tak senang duduk selagi keputusan belum keluar.

“Pertandingan tu menang dapat du1t je, tak pasti berapa tapi Nia ada cakap dekat dia sebelum j0in hari tu… mama kalau nak duit mama beritahu la, tapi dia jawab ma nak suka-suka je, tak menang tak apa.

“Tapi agak tak boleh tidur juga dia asyik fikir menang ke tak,” selor0h Nia yang merupakan pengasas jenama Rohina.

Faridah mula menanam sejak tahun 2019.

Tidak cukup dengan peti, Faridah turut menggunakan mesin basuh mereka yang r0sak sebagai pasu bunga.

“Mesin basuh tu r0sak bulan lepas, mama meng4du cakap keluar as4p dari mesin basuh.

“Bila Nia balik rumah teng0k dia letak pokok, Nia usik mama, ke mama yang r0sakkan mesin basuh ni sebenarnya, sebab nak letak pokok?

“Ibu jawab, mung (kamu) ni, bukan la!” cerita Nia.

Sumber : mStar

Leave a Comment