Fuy00 menggamit mem0ri… 7 rakan sekampung Membakut pinj4m baju mak ayah, cetus kreativiti inspirasi filem ‘Batu Bel4h Batu Bertangkup’

SEPERTI f1lem hitam putih era Studi0 Jalan Ampas, perk0ngsian vide0 dan gambar se0rang pemuda bersama rakan-rakan mengembalikan n0stalgia 0rang dulu-dulu.

Dari pakaian, gaya rambut dan pr0ps yang digunakan membayangi filem-filem klasik Melayu lak0nan Allahy4rham Tan Sri P Ramlee.

Rata-rata netizen memuj1 kreativiti anak muda itu dengan menyifatkan perk0ngsian tersebut menggamit mem0ri zaman muda ibu bapa masing-masing.

Bercakap kepada mStar, M0hd Nazree Sulaiman berkata, vide0 yang menghimpunkan gambar tersebut merupakan idea dan kreativitinya bersama enam rakannya.

Pemuda berusia 31 tahun itu memberitahu, rakan-rakannya yang lain berusia antara 23 dan 33, iaitu Muhammad Aiqal Adli Mohd Noor, 23; Wan Azfazanitul Iznor Anjuma, 32; Ag Ridzuandi Ag Tahir, 29; Siti Aisyah Musa, 33; Siti Musalmah Musa, 29 dan Norlianah Mudin, 27.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Inspirasi kami daripada media sos1al yang memetik zaman 90an. Tapi kami mahu menghidupkan suasana lebih klas1k dengan zaman 50an dan 60an.

“Kami buat sekadar suka-suka di masa lapang, bergambar dan kemudian edit gambar-gambar hitam putih untuk kelihatan seperti f0t0 lama,” katanya ketika dihubungi.

anak muda gaya klasik 2

Kreativiti menggunakan busana dan pr0ps.

Mohd Nazree atau lebih dikenali sebagai Ayup berkata, busana yang dipakai pula bukan dibel1 mahupun disewa, sebaliknya menggunakan pakaian milik ibu bapa masing-masing.

“Mak ayah kami 0rang-0rang lama. Kebanyakannya sudah berusia 60 tahun ke atas. Pr0ps pula kami guna apa yang ada di rumah selain yang b0leh didapati di kampung.

“Kami juga mendapat inspirasi filem lama Batu Bel4h Batu Bertangkup, mengikut fesyen dan pr0ps yang digayakan dalam f1lem tersebut,” katanya yang merujuk filem terbitan 1959, arahan Allahyaram Datuk Jamil Sulong.

anak muda gaya klasik 3

Gambar diedit h1tam putih seperti f0to lama.

Ayup berkata, kesemua mereka menetap di Kampung Binsulok di Membakut, Sabah, dengan masa perjalanan lebih dua jam dari K0ta Kinabalu.

“Kami adalah rakan sepermainan sejak kecil. Kami main guli, teng teng dan gasing. Bila semua dah dewasa, kami juga kerja sama-sama di K0ta Kinabalu sebelum kembali ke kampung sejak p4ndem1k c0vld-19.

“Di kampung, kami sama-sama kutip siput dan ju4l di pasar. Ada juga buat kerja-kerja kampung,” katanya sambil menambah Kampung Binsul0k terkenal dengan pr0duk belacan udang geragau.

Jelasnya, penghasilan vide0 dan f0to klasik akan diteruskan sebagai h0bi dan memenuhi permintaan pengikut di akaun TikT0k @ayupkezamboo, di mana salah satu vide0 mereka meraih lebih 3.5 jut4 tontonan.

anak muda gaya klasik 4

Perbandingan gambar sebelum (kiri) dan selepas disunting menjadi seperti fot0 lama.

“Mak ayah kami turut beri cadangan bagi menjadikannya lebih menarik seperti penggunaan pr0ps daun kelapa jadi penyapu lidi sebagai pr0ps dan dapur kayu api untuk lebih real1stik.

Foll0wers pula cadang kami menerapkan elemen m0den seperti menggayakan pakaian lama-lama dengan menunjukkan 1syarat tangan ‘mini l0ve’ dan ‘peace’.

“Kami gembira kerana pelbagai lapisan umur terutama anak-anak muda menghargai warisan lama. Tiada yang baru jika t1ada yang lama. Semua ini mengimbau kenangan,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment