Kecew4 perm0h0nan kerja dit0lak sebab minta gaji RM2,000, gadis ada master dapat habuan berganda selepas ju4l kek c0mel

GRADUAN dalam era p4ndem1k c0vld-19 berhadapan cabaran get1r dalam mencari pekerjaan yang bersesuaian dengan bidang mereka.

Begitu juga dengan lepasan bidang Psik0l0gi dan Kaunsel1ng Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ini yang mana dia turut berhadapan cabaran sama sejak tahun 2020.

Enggan mempers1akan p0tensi dirinya, Farah Nurul Asyikin Mohamad Sukri, 27, memilih untuk menceburkan diri dalam pern1agaan makanan demi meneruskan kelangsungan hidupnya.

“Saya ikuti pengaj1an di peringkat ijazah, kemudian m4ster dalam bidang ini. Saya juga ada rancangan untuk sambung PhD, namun ada hal4ngan. Sekitar Februari 2020, saya mula cari kerja, namun sus4h nak dapat kerana p4ndem1k sedang melanda.

“Ketika itu, saya ambil j0b freelance secara 0nline dan buat saluran Y0uTube. Beberapa bulan juga saya menganggur sehinggalah saya terlihat satu trend vide0 di TikT0k berkaitan kek v1ral.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya cuba resipi itu, akhirnya, Alhamdulillah ia menjadi mat4 pencarian saya. Sekarang, dah lebih setahun saya bern1aga kek. Saya bermula dengan m0dal RM60 saja pada waktu itu.

“Saya tak p1njam du1t sesiapa untuk mula bern1aga. Dengan keuntungan pertama, saya guna untuk teruskan bern1aga. Walaupun lar1 bidang, saya ser0nok dapat ter0kai bidang baharu,” ujarnya yang senang disapa Farah.

farah3

Var1asi kek pelbagai warna yang kelihatan c0mel sering menjadi pilihan pel4nggan Farah.

Menurut anak keempat daripada enam beradik itu, dia turut berhadapan dengan s0alan-s0alan daripada 1nsan sekeliling mengenai keputusannya untuk menceburi bidang yang berbeza.

Selain memanfaatkan peluang serta p0tensi yang ada, Farah menganggap perjalanannya dalam dunia b1snes sebagai ‘fasa berehat’ daripada bidang psik0l0gi dan kaunsel1ng yang sudah sekian lama sebati dengan dirinya.

“Ada orang pers0alkan, tak rug1 ke belajar sampai m4ster, tapi tak dimanfaatkan… tapi saya anggap ini rezeki yang Allah dah tetapkan. Saya nampak peluang lebih cerah dalam dunia b1snes.

“Saya push untuk kedua-dua b1dang, saya pun ada cari kerja tapi tak dapat. Bila saya bern1aga kek, saya nampak ada sinar untuk diri saya. Ilmu yang saya pelajari selama ini juga boleh diaplikasikan dalam b1snes.

“Salah satu sebab juga kenapa saya lar1 bidang, saya nak rehat sekejap dalam b1dang ini. Dulu macam-macam saya ter0kai seperti intern di w4d ps1k1atri, buat tesis mengenai lesb1an, g4y, b1seksu4l dan tr4nsg3nder (LG BT), dekati remaja berisik0 dan macam-macam lagi.

farah2

Farah bersama kedua ibu bapanya.

“InsyaAllah bila b1snes dah stabil, saya akan sertai balik b1dang yang saya pelajari. Saya juga memasang impian untuk buka syar1kat k0nsultan suatu hari nanti,” ujarnya lagi.

Bercerita mengenai pern1agaan yang diusahakan, Farah yang menetap di Ampang, Selangor akui tak menang tangan melayan permintaan pel4nggan selepas vide0-vide0 kek c0mel yang dihasilkannya tul4r di media sos1al.

“Media sos1al sangat bagus, memb4ntu dalam market1ng percuma. Awalnya saya bern1aga menerusi Faceb00k, kemudian saya k0ngsikan juga di Instagram da TikT0k.

farah4

Sudah lebih setahun Farah bern1aga kek.

“Bila vide0 saya v1ral di TikT0k, lagi berderu masuk pel4nggan. Selain ju4l dalam Selang0r, saya juga menerima tempahan dari Perak, Perlis, Terengganu dan Johor.

“Setakat ini saya buat sendirian saja. Tapi kalau tak menang tangan, saya minta tol0ng emak dan adik. Dalam bern1aga juga ada naik turunnya. Kalau sale perlahan sikit, saya anggap Allah nak bagi saya rehat seketika. Sebabnya kalau permintaan banyak, memang saya tak akan ada cuti,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Farah juga bersyukur apabila rezeki dalam pern1agaan kek dapat memberi peluang untuk dia berbakti kepada keluarga.

“Saya rasa berbal0i sangat. Sebelum ini, saya pernah moh0n kerja. Saya tak dapat jaw4tan itu kerana minta gaj1 RM2,000. Ada se0rang lagi cal0n yang minta gaj1 RM1,800 dapat jaw4tan tersebut.

farah2

Permintaan kek Farah semakin bertambah selepas vide0 yang dimuat naik 0lehnya tul4r di T1kT0k.

“Tapi saya terima apa yang berlaku. Bila saya bern1aga, Allah bagi berganda-ganda rasa ser0nok kepada saya. Selama ini keluarga banyak habiskan du1t untuk saya belajar. Dengan pendapatan sekarang, saya berbakti kepada mereka pula,” ujarnya lagi.

Untuk rek0d, Farah yang mengasaskan Therapeucake Bakery menawarkan tiga seleksi kek iaitu Tom & Jerry Icecream Cheesecake, Cakesicles dan Bunga Cupcakes.

Di akhir bicara, Farah turut menzahirkan rasa penghargaan atas sok0ngan keluarganya, tak lupa juga kepada semua pel4nggan yang jatuh hat1 dengan keenakan kek yang dihasilkannya.

“Terima kasih kepada semua pel4nggan saya, yang dalam mahupun luar Selang0r. Terima kasih kerana percayakan kek saya dan sok0ng saya. Anda semua meny0kong impian saya, tiada kata selain syukur yang mampu saya ucapkan,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment