Pertama kali berlaku, busker sedang nyanyi terp4ksa tahan hib4… tiba ‘part’ ch0rus makcik sedang makan tiba-tiba datang tepuk bahu

MUNGKIN bagi sesetengah individu, tugas se0rang busker atau penyanyi jalanan hanyalah sekadar menghiburkan orang awam.

Namun hak1katnya dalam waktu yang sama, mereka menjadi ‘perantara’ untuk mengub4ti rindu seseorang kepada insan tersayang menerusi lagu yang didendangkan.

Perk0ngsian seorang busker di laman sos1alnya ketika menyampaikan sebuah lagu nyanyian seniman terkenal, Allahyarham Datuk Sudirman Haji Arshad, benar-benar membuatkan warganet turut tersentvh.

Bukan sahaja kerana nyanyiannya yang penuh penghayatan dengan iringan petikan gitar, tetapi gelagat seorang wanita w4rga emas yang berdiri di sebelahnya membuatkan rata-ratanya meluahkan rasa seb4k dan h1ba.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Muhammad Akmal Ramdan berkata video menyentuh hat1 itu dirakam ketika dia bersama rakan-rakan busking mengadakan persembahan di sebuah pasar raya di Ampang, Selangor, baru-baru ini.

“Sebenarnya ada dua ins1den h1ba berlaku dalam hari yang sama. Mula-mula ada seorang pakcik request lagu ‘Kau Pergi’ dendangan Aizat Amdan. Selepas habis menyanyi, pakcik ni beritahu, dia tujukan lagu tu sebab teringatkan arw4h anaknya yang meningg4l dunia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Allahuakbar… nak menang1s saya dengar kata-katanya. Tak lama selepas itu, datang pula se0rang makcik. Dia request lagu ‘Pat4h Hati’ nyanyian Allahy4rham Sudirman. Tapi kami tak dapat tunaikan lagu tu, dan ganti dengan lagu ‘Salam Terakhir’.

“Makcik tu dengar sambil makan di f00d court. Tapi masa masuk bahagian tengah lagu, dia tiba-tiba bangun dan berdiri sebelah saya sambil tepuk bahu. Saya dah nak seb4k tapi kuatkan semangat.

busker 1

Aqmal sudah berkecimpung sebagai penyanyi busker sejak 2015.

“Selepas habis menyanyi, dia cakap, lagu tu untuk arw4h suaminya. Arw4h seorang peminat Sudirman. Dia cerita, arw4h suaminya meningg4l dunia ketika sedang mengaji, beberapa tahun lalu.

“Mungkin dia rindu sangat kepada arw4h suaminya. Inilah dua peristiwa yang sangat buatkan em0si saya tersentuh,” kata pemuda berusia 25 tahun ini.

Lebih dikenali dengan nama pentas Aqmal Ramdan, pemuda ini meng4kui itulah kali pertama dia berdepan dengan m0men menyentuh em0si selama berkecimpung sebagai busker sejak tujuh tahun lalu.

“Saya puas hat1 dapat hiburkan orang ramai dan dalam masa yang sama, menunaikan permintaan mereka. Secara t4k langsung, dapat juga saya dan rakan-rakan ub4ti kerinduan mereka kepada insan tersayang yang sudah lama pergi,” katanya yang merupakan anak ketiga daripada lima adik beradik.

Bercerita mengenai kerjayanya sebagai se0rang busker, Aqmal yang meminati bidang nyanyian sejak kecil berkata, dia mula menceburkan diri dalam bidang berkenaan pada 2015 secara sambilan.

Dia mula meng0rak langkah secara ser1us apabila menjuarai satu pertandingan nyanyian pada 2017, sebelum terhent1 seketika dek p4ndem1k c0vld-19.

Pernah mencari rezeki dengan bekerja sebagai pengawal kesel4matan di sebuah pusat beli bel4h di Melaka, Aqmal sebelum ini meraih perhatian ramai apabila vide0nya yang menyanyi sambil mengimbas suhu badan pengunjung, menjadi tular di laman sos1al.

busker 2

Aqmal dan rakan-rakannya banyak membuat persembahan di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

“Alhamdulillah, t4k sangka sekarang v1ral lagi sekali dek kerana video dengan makcik yang request lagu Allahy4rham Sudirman. Sejak 2020, saya dah aktif busking kembali secara sepenuh masa dan tidak lagi bekerja sebagai pengawal kesel4matan.

“Kami banyak buat busking sekitar Kuala Lumpur malah sampai ke Rawang, Selangor. Alhamdulillah, saya akan bekerjasama dengan seorang k0mposer, Sirkhan dan bakal keluar dengan single pertama tahun ini, insyaAllah.

“Saya nak ucapkan terima kasih kepada warganet kerana menyok0ng perjalanan saya. Tak lupa kepada guru v0kal, Ag Astillah, ibu bapa, keluarga dan rakan busking. Tanpa mereka, siapalah saya,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment