“Dia rendah, saya pun ada kekurangan” – Isteri ded4h suami c0mel ‘beli j1wa’ ibu dulu masa bern1aga, kemudian pikat anak!

JIKA jod0h sudah tertulis, tiada apa yang dapat menghalang dua hat1 untuk bersatu.

Biar berdiri tidak sama tinggi tapi duduk sama rendah, namun jelas terpancar kebahagiaan di wajah Afiqah Shahira Ruhizad, 21 dan suaminya, Ahmad Syuhairi Mohd Razali, 28.

Menurut wanita yang mesra disapa Syahira ini, c1nta mereka berputik sejak suaminya Syuhairi kerap membel1 Pelam Asamb0i Makrose yang diju4lnya berhampiran sebuah lampu 1syarat di Taiping, Perak.

Perkenalan selama setahun lebih telah membawa mereka ke jenjang pelamin.

“Dulu suami saya rajin singgah bel1 pelam asam boi saya ju4l. Tapi masa tu dia tak bercakap dengan saya pun. Dia ‘t4ckle’ mak saya dulu sebab mak saya pun bern1aga dengan saya juga kat situ. Dia banyak b0rak dengan mak saya je.

“Ada satu hari tu dia datang, tiba-tiba dia beranikan diri minta nomb0r telefon saya. Mula dari situlah kami berhubung.

“Mula-mula tu memang niat saya nak kawan je. Dia pun dah cakap, tak nak kahwin lagi sebab rancang nak bel1 rumah dulu tapi makin lama saya makin serasi dengan dia yang pandai ambil hat1 saya,” katanya ketika dihubungi mStar.

Menurut wanita yang berasal dari Taman Simpang K0ta Jaya, Taiping, Perak itu, dia semenangnya suka melihat lelaki rendah kerana menganggap ia sebagai ‘c0mel.

Shahira yang merupakan anak kedua daripada enam beradik itu memiliki ketinggian 170cm, manakala suaminya yang bekerja sebagai penghantar barang di syar1kat J&T Taiping, Perak pula mempunyai ketinggian 160cm.

Mereka mendirikan rumah tangga pada N0vember tahun lalu yang mana pas4ngan tersebut diijabkabul di Pejabat Agama Taiping, Perak setelah berkawan selama lebih satu tahun.

Menurut Shahira, disebabkan perbezaan ketinggian dia dan suami, ramai juga sering memandang mereka apabila keluar bersama tetapi dia tidak menganggapnya sebagai satu 1su besar kerana baginya kebahagiaan sendiri adalah lebih penting.

Pas4ngan ini tidak hirau pandangan orang lain, mereka bahagia hidup bersama.

“Masa kami pergi h0neym00n lepas kahwin dulu, saya rasa orang sekeliling anggap kami sebagai adik dengan kakak tengah berjalan, bukan suami isteri.

“Masa nak kahwin dulu tu, ada juga terfikir macam mana la nak ambil gambar nanti dengan keadaan kami macam ni tapi tak sangka pula hasilnya jadi el0k je,” kata Shahira.

Wanita ini bersyukur kerana dipertemukan jod0h dengan Syuhairi yang mana mereka saling menerima kekurangan diri masing-masing.

“Saya tertarik dengan per1badinya yang peramah dan kadang-kadang kelakar, h0rmat orang tua, selain fizikalnya yang c0mel. Dia punya peramah tu sampai b0leh berb0rak dengan pekerja kedai stesen minyak macam dah kenal lama.

“Saya tidak melihat ketinggian suami sebagai satu kekurangan kerana dia pun b0leh menerima saya seadanya… saya ada kekurangan juga. Dia pun manusia biasa, bukan orang kerd1l,” selor0h Shahira.

Berikutan video yang tul4r di akaun Tikt0k miliknya, mereka menerima banyak k0men p0sitif yang mendoakan kebahagiaan dan memuj1 keikhlasan mereka dalam menerima pas4ngan dengan hanya tidak melihat pada luaran sahaja.

“Dalam banyak-banyak k0men tu semua rata-rata cakap pasal suami yang pendek dari isteri ni murah rezeki. Ada yang beri k0men cakap bahawa jod0h akan panjang.

Pas4ngan sama cantik sama padan ini diijabkabulkan pada 19 November tahun lalu.

“Ada juga yang minta tip dan pendapat macam mana nak terima pas4ngan suami yang pendek kepada kami,” ujar pas4ngan ini.

Menurut Shahira, perk0ngsian vide0 tersebut hanya sebagai simpanan untuk kenangan sahaja sebagai persediaan jika telef0n mereka r0sak, justeru segala gambar dan kenangan masih ada di media sos1al namun tidak menyangka akan menjadi perhatian netizen.

Dalam pada itu, Shahira turut menitipkan nasihat buat mereka yang mempunyai fizikal tidak n0rmal agar tidak mudah berasa rend4h diri atau kur4ng berkeyakinan.

Sumber : mStar

Leave a Comment